Menu
RSS
Κυριακή, 20/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Στην Αθήνα παρουσιάστηκε το λεξικό του Ιδιώματος της Βορειοανατολικής Αρκαδίας, της καθηγήτριας Φωτεινής Κουτσούγερα! (εικόνες)

Στην Αθήνα παρουσιάστηκε το λεξικό του Ιδιώματος της Βορειοανατολικής Αρκαδίας, της καθηγήτριας Φωτεινής Κουτσούγερα! (εικόνες)

Η πρέσβειρα του χωριού μας και της Αρκαδίας μας, στο εξωτερικό, καθηγήτρια Πανεπιστημίου (Τμήμα Γλωσσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Καναδά) Φωτεινή Μιχ. Κουτσούγερα, παρουσίασε σε μια εξαιρετική και άρτια επιστημονικά οργανωμένη εκδήλωση το “ΛΕΞΙΚΟ ΤΟΥ ΙΔΙΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΡΚΑΔΙΑΣ” στην αίθουσα του βιβλιοπωλείου Πατάκη στην Αθήνα.

Εύγε Φωτεινή !!

Το ΛΕΞΙΚΟ προλόγισε ο κ. Βασίλης Αργυρόπουλος (γλωσσολόγος. λεξικογράφος) ο οποίος τόνισε την επιστημονική εργασία της Φωτεινής Κουτσούγερα, την χρησιμότητα του έργου αυτού για τους ιστορικούς του μέλλοντος και ανάλυσε με μεγάλη σαφήνεια τι περιέχει αυτό το Λεξικό και πως ο αναγνώστης διαβάζοντας το, θα μαθαίνει πληροφορίες για την κάθε λέξη.

Η Φωτεινή Μιχ. Κουτσούγερα αναφέρθηκε στην προσπάθεια της επί 13 έτη, αλλά και στους ανθρώπους που την βοήθησαν για την συγκέντρωση της ύλης του λεξικού. Τα γλωσσικά ιδιώματα της Βορειανατολικής Αρκαδίας καταγράφηκαν από πρωτογενής πηγές και ανθρώπους της περιοχής αυτής, τους οποίους η συγγραφέας ανέφερε ονομαστικά έναν-έναν και τους ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Μάλιστα τρεις από αυτούς έχουν φύγει από την ζωή και η Φωτεινή συγκινημένη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά.

Το παρόν στην παρουσίαση του βιβλίου της Φωτεινής Κουτσούγερα, έδωσε και ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας της Ελλάδας κ. Παναγιώιης Μπένος, ο οποίος σε ανάρτησή του, μεταξύ άλλων αναφέρει: Είναι μια άκρως επιστημονική ερευνητική προσέγγιση σε όλες εκείνες τις λέξεις που χάνονται από την ομιλούσα Ελληνική γλώσσα. Αξίζει να το μελετήσει ο κάθε Αρκάς, ο κάθε Έλληνας και προτρέπω και άλλους επιστήμονες–συγγραφείς να ασχοληθούν με το ιδίωμα και άλλων τόπων που σήμερα δεν ακούγονται. Έχουν χαθεί στο πέρασμα του χρόνου αλλά αποτελούν μια σπουδαία παρακαταθήκη όχι μόνο γλωσσική, τοπικού χαρακτήρα αλλά και εθνικού. ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στην συγγραφέα κ. Κουτσούγερα και καλοτάξιδο να είναι το βιβλίο της.

Το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου των εν Αθήναις Καμενιτσιωτών, Ιωάννης Παπασταύρου, δίνει συγχαρητήρια στην Φωτεινή Κουτσούγερα.

Η Φωτεινή Μιχ. Κουτσούγερα ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα τους συμπατριώτες της, που την τίμησαν με την παρουσία τους συνομίλησε μαζί τους και υπέγραψε τα βιβλία που πήραν οι καλεσμένοι. Μάλιστα μας ανέφερε πως έλαβε επιστολή συγχαρητηρίων από τον Πρόεδρο της δημοτικής κοινότητας Βλαχέρνας (του οποίου απέστειλε το βιβλίο με αφιέρωση, όπως της ζήτησε) και επιστολή από το Δ.Σ. της Αθλητικής Ένωσης Βλαχέρνας! 

Στην παρουσίαση του βιβλίου το παρόν έδωσε και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ διάσωσης πολιτιστικής κληρονομιάς, οικονομίας και παιδείας, μέσω των μελών του: Νίκου Καβουρίνου και Αθανασίου Τσαρουχά που κάλυψε και φωτογραφικά την εκδήλωση.

foto: ΤΑΜ

vlaxerna.gr

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...