Νέες αντιδράσει για τις ανεμογεννήτριες - "Το Μαίναλο είναι πηγή ζωής και όχι κερδοσκοπίας"!

Νέες αντιδράσει για τις ανεμογεννήτριες - "Το Μαίναλο είναι πηγή ζωής και όχι κερδοσκοπίας"!
❌Τρέχουσες αιτήσεις ΑΠΕ εντός και πλησίον του Μαινάλου ❌
1η εικόνα - Άδεια παραγωγής:
Με πράσινα τρίγωνα μέρος του αιολικού εργοστασίου 83 ανεμογεννητριών (Α/Γ) της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΩΝ* (μέτοχος και ο γαλλικός κολοσσός EDF) στο Βόρειο Μαίναλο και στις όμορες περιοχές (Δήμοι Γορτυνίας, Τρίπολης, Ερυμάνθου, Καλαβρύτων, Σικυώνων).
? Σε μωβ κύκλο το γιγαντιαίο φωτοβολταϊκό εργοστάσιο 6.872 περίπου στρεμμάτων της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΩΝ, με το μεγαλύτερο μέρος της εδαφοκάλυψης στο Βόρειο Μαίναλο (Δήμοι Γορτυνίας, Ερυμάνθου, Καλαβρύτων).
? Σε πορτοκαλί κύκλο οι δύο μονάδες αποθήκευσης της ENERCOPLAN INVESTMENTS Α.Ε. στο Δήμο Γορτυνίας, εκ των οποίων η μία στη θέση Βαλτεσινίκο και η άλλη στη θέση Ξηροκοριταΐνη και η τρίτη, λίγο μακρύτερα της ΔΕΗ-ΤΕΡΝΑ στη θέση Σκάλα-Αγ. Νικόλαος-Λάδωνας.
?Σε μπλε κύκλο το μικρό υδροηλεκτρικό στον ποταμό Τράγο από την ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ (Δήμος Τρίπολης)
? και σε πράσινο κύκλο στον Τουθόα από την ΥΔΑΤΟΠΤΩΣΗ ΙΚΕ (Δήμος Γορτυνίας).
◽️Σε άσπρο κύκλο το αιολικό της GREENTOP ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗ Μονοπρόσωπη ΙΚΕ που τέθηκε σε διαβούλευση το 2021. Αν και μετά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των Δασικών Υπηρεσιών το έργο ήταν απορριπτέο βάσει νομοθεσίας (άρθρο 3 ΦΕΚ Β 1077-2012, Γνμδ.ΝΣΚ 125/2016, Y.A. 144568/4102/2-8-2016), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση δεν εξέδωσε την αναμενόμενη απορριπτική απόφαση! Έτσι η εταιρεία είχε την ευκαιρία να ακολουθήσει την υπόδειξη του Υπουργείου Πολιτισμού (!) τροποποιώντας τη μελέτη από τις αρχικά 12 Α/Γ σε 9 Α/Γ [1].
⚫️ Άδεια Λειτουργίας: Σε μαύρο κύκλο το υδροηλεκτρικό στο ΡΕΜΑ ΛΑΓΚΑΔΙΑΝΟ από την ΥΔΡΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (Δήμος Γορτυνίας).
2η – Άδεια Παραγωγής:
Με πράσινα τρίγωνα το αιολικό 54 Α/Γ της ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΩΝ στο Νότιο Μαίναλο (Δήμοι Γορτυνίας, Τρίπολης, Μεγαλόπολης).
? Σε κόκκινο κύκλο μέρος του αιολικού MORES της VOLTON, 71 Α/Γ (Δήμοι Βόρειας Κυνουρίας, Τρίπολης, Μεγαλόπολης, Άργους-Μυκηνών), του οποίου πρόσφατα έληξε η δημόσια διαβούλευση και αναμένονται γνωμοδοτήσεις φορέων και τελική απόφαση από το ΥΠΕΝ [2].
➡️Γενικά: Με άδεια λειτουργίας βλέπουμε τα αιολικά με γαλάζια τρίγωνα και κόκκινο περίγραμμα και τα υδροηλεκτρικά με γαλάζιους κύκλους. Με άδεια παραγωγής τα φωτοβολταϊκά με μπλε πολύγωνα και πράσινο περίγραμμα, τα υδροηλεκτρικά με γαλάζιο και πράσινους κύκλους. Σε αξιολόγηση τα αιολικά με κίτρινα τρίγωνα. Οι κουκκίδες με έντονο γαλάζιο είναι οι φωτοβολταϊκοί σταθμοί με ισχύ ως 1 MW που δεν τίθενται σε δημόσια διαβούλευση και εγκρίνονται σωρηδόν [3].
* Η ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ έχει επίσης άδεια παραγωγού για αιολικό 72 α/γ στο Λύκαιο, για φωτοβολταϊκά 5.997 περίπου στρεμμάτων στην Καστροπολιτεία Μουχλίου και 4.735 περίπου στρεμμάτων στη Μεγαλόπολη.
Για να αντιληφθούμε κάποιες από τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις αυτών των έργων στις εναπομείνασες φυσικές περιοχές μας, στο έδαφος, στο νερό, στην υγεία, στην τοπική οικονομία και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής συγκεντρώσαμε σε αυτόν τον σύνδεσμο ορισμένες από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις με ομιλητές διαφόρων ειδικοτήτων: https://docs.google.com/.../1rGb4BhcdWSvOAXQwYDTl.../edit...
Το ότι επιδοτούμε τη μετατροπή της ελληνικής φύσης σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας ενώ γη και ύδωρ παραχωρούνται για ΑΠΕ είτε μέσα από εθνικά και ευρωπαϊκά νομικά πλαίσια είτε καταστρατηγώντας τα, φανερώνεται και στο συλλογικό ολιγόλεπτο βίντεο «Η Πελοπόννησος εκπέμπει SOS» που στάλθηκε στην ΕΕ στις 12/5/2023 (δείτε 1ο σχόλιο βίντεο): https://www.youtube.com/watch?v=-r5IWYzosJ Παράλληλα ας έχουμε υπόψη πως καταστρέφονται και άλλες περιοχές του πλανήτη για τις πρώτες ύλες [4] που ολοένα και σπανίζουν [5] και τα απόβλητα (πολλά από αυτά επικίνδυνα) [6] αυτών των έργων...
Αντί δημόσιας, μη κερδοσκοπικής εταιρείας ηλεκτρισμού, αντί εξοικονόμησης πόρων/ ενέργειας [7], αντί αξιοποίησης της γεωθερμίας (ίσως η φθηνότερη και σίγουρα η ηπιότερη μορφή ΑΠΕ που έχει αναπτυχθεί επιτυχέστατα στην Ιταλία και στην Τουρκία) [8] και των ούτως ή άλλως παραγόμενων αστικών λυμάτων [9] και αποβλήτων-βιομάζας τυροκομείων, ελαιοτριβείων από τους παραγωγούς [10] ή ακόμη και των φωτοβολταϊκών σε στέγες [11] για τις τοπικές μας ανάγκες, βιώνουμε «έναν “ενεργειακό παραλογισμό” με μοναδικό κριτήριο το κέρδος κάποιων λίγων», όπως αναφέρουν νομικοί με εξειδίκευση στα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των ΑΠΕ [12].
Και ο ενεργειακός παραλογισμός που απειλεί τα βουνά, τα ποτάμια, τους κάμπους, τις λίμνες και τις θάλασσές μας γίνεται αντιληπτός με πολλούς ακόμη τρόπους: Με τα Χρηματιστήρια Ενέργειας [13] και Ρύπων προς όφελος εταιρειών-μεγαρυπαντών που καταφεύγουν σε… «πράσινες επενδύσεις» [14], με πάνω από 10 δις επιδοτήσεις στους παρόχους ηλεκτρισμού από το 2021 ως σήμερα [15], με το δάνειο 5 δις που αιτήθηκε η Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30/3/2023 ώστε να χρηματοδοτεί ιδιωτικές επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης κτλ. [16] (πια η επιβάρυνσή μας για τη χρηματοδότηση των ΑΠΕ μέσω ΕΤΜΕΑΡ στους λογαριασμούς ρεύματος δεν επαρκεί), με υπερ-παραγωγή ενέργειας που δεν καταναλώνεται (228 GW στα «αζήτητα» το 1ο τετράμηνο του 2024 - και ενώ έργα ΑΠΕ 43-44 GW περίμεναν στην «ουρά» για να συνδεθούν [17]), με το να πληρώνουμε την ενέργεια ακόμα και όταν εξάγεται [18], με τις αδειοδοτήσεις έργων μέσα από μεθοδεύσεις [19] κατά παράβαση ακόμη και αποφάσεων του ΣτΕ [20], με απόπειρες εργασιών εγκατάστασης τη νύχτα [21], με την άμεση και έμμεση βία με την οποία επιχειρείται η υφαρπαγή γης, νερού, πόρων (Τήνος [22], Άγραφα [23], Καλαμιά Κοζάνης [24], SLAPP αγωγές [25], καλπάζουσα ακρίβεια & αδυναμία πληρωμής ολοένα ακριβότερου ρεύματος [26] κ.ά.). Και η λίστα συνεχίζεται… (Πηγές στα σχόλια)
Δεν θέλουμε να είμαστε τα θύματα των ξέφρενων ενεργειακών επενδύσεων, για την αισχροκέρδεια των λίγων, πάνω σε ένα κοινωνικό αγαθό που ονομάζεται ενέργεια.
Το Μαίναλο είναι πηγή ζωής και όχι κερδοσκοπίας!
Και μας χρειάζεται όσο το χρειαζόμαστε και εμείς!
✊Υπερασπιζόμαστε τους τόπους μας και τις ζωές μας

SOS Mainalo

463758200 855084070153580 698454911908015605 n

Tags:

SOS Μαίναλο, Ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο,

Σχετικά Άρθρα

2 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή