Menu
RSS
Πέμπτη, 10/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Στο μονοπάτι του "Πελασγού" περπάτησαν οι πεζοπόροι του ΣΑΟΟ

Στο μονοπάτι του "Πελασγού" περπάτησαν οι πεζοπόροι του ΣΑΟΟ

Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] πραγματοποίησε μια άκρως ενδιαφέρουσα εξόρμηση την Κυριακή 6 Οκτωβρίου 2024 σε ένα νέο μονοπάτι, αυτό του ‘’Πελασγού’’, που βρίσκεται πολύ κοντά στην Τρίπολη. Η εξόρμηση είχε τόσο ιστορικό  οσο και φυσιολατρικό και πεζοπορικό περιεχόμενο. Ήταν η συμβολή του Συλλόγου μας στον εορτασμό της 203ης επετείου από την Άλωση της Τριπολιτσάς. Ο τόπος συνδέεται με τη νικηφόρο μάχη της Γράνας [10 Αυγούστου 1821] και τη μάχη της Μαντινείας [362 π.X.]. Στα γεγονότα αυτά αναφέρθηκε ο Τάσος  Κεχαγιάς, ο οποίος έκανε μια πλήρη περιγραφή της μάχης της Γράνας, με βάση τις διαθέσιμες ιστορικές πηγές.   

 Η πορεία, με τη συμμετοχή 40 ορειβατών, ξεκίνησε από το σημείο που βρίσκονται οι αγροτικές αποθήκες, λίγο πριν το χωριό λουκά και ανηφόρισε προς το εξωκκλήσι του Προφήτη Ηλία [υψ. 890 μ.] της Καπνίστρας, από όπου η θέα του γεμάτου ομίχλη οροπεδίου της Τρίπολης ήταν εντυπωσιακή. Το εξωκκλήσι αχεί πρόσφατα ανακαινιστεί εκ βάθρων και το κοσμούν πανέμορφες αγιογραφίες.

 Στη συνέχεια, περπατήσαμε στη ράχη της Καπνίστρας, έχοντας άπλετη θέα τόσο στις κορυφές του Μαινάλου  όσο και προς αυτές του Κτενιά και του Αρτεμίσιου καθόλη  σχεδόν τη διάρκεια  της πορείας, αφού, εν τω μεταξύ, η ομίχλη είχε διαλυθεί. Ανεβήκαμε κατά σειρά στις εξής κορυφές: Tσώνου Λιθάρια, Κορακοβούνι, Κορακόβραχος, Τούμπι, Σχιστό με τελική κατάληξη την Ι .Μ. Βαρσών, μετά από πέντε ώρες.

  Όταν ένα ξεκίνημα για την νεα ορειβατική περίοδο, που, πιστεύουμε, ότι άφησε ικανοποιημένους τους συμμετέχοντες.

Tags:

ΣΑΟΟ,

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...