Menu
RSS
Σάββατο, 05/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Ένας χρόνος από τις δημοτικές εκλογές στη Γορτυνία

Ένας χρόνος από τις δημοτικές εκλογές στη Γορτυνία
Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών και οι δημότες της Γορτυνίας, ανεξαρτήτως από το τι ψήφισαν, κατανοούν ότι τίποτα ουσιαστικό δεν έχει αλλάξει. Το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι όλο και περισσότεροι Γορτύνιοι αντιλαμβάνονται πως τα μείζονα προβλήματα του τόπου μας δεν περιορίζονται στα στενά διοικητικά όρια του δήμου, αλλά συνδέονται άρρηκτα με τη γενικότερη πολιτική. 
 
Η δημοτική αρχή Κούλη συμπλέει με την κυβερνητική πολιτική. Ο κ. Κούλης είναι στέλεχος της ΝΔ, εκλεγμένος με την κυβερνητική παράταξη στην ΚΕΔΕ και γι' αυτό αποφεύγει να θέσει πολιτικά στο δημοτικό συμβούλιο τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τους δήμους, όπως η υποχρηματοδότηση (450 εκατ. ευρώ επιπλέον ζητούν οι δήμοι από την κυβέρνηση για να κλείσει το οικονομικό έτος 2024), η υποστελέχωση, η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους μέσω της απελευθέρωσης της ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών κλπ.
 
Η σημερινή δημοτική αρχή, ακολουθώντας την τακτική των προηγούμενων, προβάλλει το μοντέλο της αποτελεσματικής "τοπικής διαχείρισης" για να αποπροσανατολίσει τους δημότες από την πραγματική φύση των προβλημάτων. 
 
Τα παραδείγματα είναι πολλά.
Αναγνωρίζει το μείζον πρόβλημα της ερήμωσης και του δημογραφικού, καλλιεργεί όμως στους Γορτύνιους την αυταπάτη ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί σε συνεργασία με εκείνους που το δημιούργησαν με τις πολιτικές τους. Κουβέντα δε λέει για την ανάγκη ο λαός της Γορτυνίας να οργανώσει τον αγώνα του προκειμένου να ασκήσει πίεση για να αποσπάσει κάποιες κατακτήσεις. 
 
Αποδίδει το κλείσιμο των σχολείων στην ατομική ευθύνη όσων έφυγαν από τα χωριά, αποφεύγοντας να αναφερθεί στις διαχρονικές κυβερνητικές πολιτικές, που έδιωξαν και δεν κράτησαν τον κόσμο στην επαρχία. 
 
Ρίχνει το φταίξιμο για την υπολειτουργία των Μονάδων Υγείας (όπως του Κέντρου Υγείας Τροπαίων) στους διευθυντές και τους φαντάρους οδηγούς των ασθενοφόρων, αθωώνοντας πολιτικά τους κυβερνώντες για τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και λοιπό μόνιμο προσωπικό. Χαιρετίζει τις ιατρικές περατζάδες των ΜΚΟ και τις κάθε είδους δωρεές, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο εθελοντισμός μπορεί να υποκαταστήσει τη δημόσια, δωρεάν και καθολική υγεία και περίθαλψη. Καμία κινητοποίηση δεν έχει διοργανώσει όλα αυτά τα χρόνια για την κάλυψη των οργανικών κενών στον τομέα της υγείας.
 
Απορρίπτει τα σχέδια για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Γορτυνία, αποδέχεται ωστόσο την ευρωπαϊκή πολιτική της πράσινης μετάβασης, η οποία έχει δώσει αέρα στα πανιά των ενεργειακών ομίλων καταστρέφοντας τα βουνά της χώρας. Ακροβατεί δηλαδή ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα αυτής της πολιτικής.
 
Εστιάζει διαρκώς στον τουρισμό ως τη μοναδική διέξοδο για την οικονομική ανάπτυξη της Γορτυνίας, υποβαθμίζοντας τη σημασία της ολόπλευρης στήριξης από το κράτος του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα παραγωγής για την πληθυσμιακή τόνωση της Γορτυνίας. Αξιοποιεί την υπερπροβολή της παράδοσης και της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, στρέφοντας συνεχώς το ενδιαφέρον των δημοτών στο χθες και όχι στις σημερινές ανάγκες των χωριών. Και το κυριότερο, επικαλείται συνεχώς το ρεαλισμό για να δικαιολογήσει αντιλαϊκές αποφάσεις, όπως η πρόσφατη οριζόντια αύξηση στο πάγιο ύδρευσης, η οποία συνδέεται με την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του νερού, την οποία ήδη προετοιμάζει η κυβέρνηση.
 
Ένα χρόνο μετά τις εκλογές, η δημοτική αρχή έχει βρει στο δημοτικό συμβούλιο έναν απρόσμενο σύμμαχο. Είναι η αντιπολίτευση της παράταξης Μέγα, η οποία ανταγωνίζεται στο ρόλο του καλύτερου τοπικού διαχειριστή. Αυτό φαίνεται άλλωστε στις ειδικές συνεδριάσεις λογοδοσίας από τις οποίες απουσιάζουν τα μεγάλα πολιτικά ζητήματα της αυτοδιοίκησης. Τα στελέχη της παράταξης Μέγα δε θέλουν να φέρουν σε δύσκολη θέση τα στελέχη της παράταξης Κούλη, διότι ως γνωστόν ανήκουν στους ίδιους πολιτικούς χώρους.
 
Η κατάσταση όμως, στους δήμους είναι εξαιρετικά κρίσιμη και πολύ χειρότερη από αυτή που θέλουν να παρουσιάζουν (ή καλύτερα να μην παρουσιάζουν) οι δύο παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου. Από την πλευρά των λαϊκών συμφερόντων, η φωνή των δημοτών ακούγεται δυνατά εκεί όπου η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ισχυρή εκπροσώπηση και πολύ περισσότερο στους δήμους όπου ασκεί διοίκηση. 
 
Αυτές οι φωνές θα πρέπει να ενισχυθούν παντού το επόμενο διάστημα. Η σημερινή πραγματικότητα που επικρατεί στους δήμους (και στη Γορτυνία ) δεν είναι μονόδρομος, όπως θέλουν να μας πείσουν, αλλά αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής. Και αυτή την πολιτική οφείλουμε να την αλλάξουμε.
 
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης 
Σάββατο, 5/10/24

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 05 Οκτωβρίου 2024 14:36 Σύνδεσμος σχολίου

    ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΟ ΚΚΕ.
    ΚΡΙΤΗΣ ΤΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΣΤΗΝ ΓΟΡΤΥΝΙΑ.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...