Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο το κτίριο του Σανατόριου της Μάνας στα Μαγούλιανα Γορτυνίας… (video)

Αναξιοποίητο και εγκαταλελειμμένο το κτίριο του Σανατόριου της Μάνας στα Μαγούλιανα Γορτυνίας… (video)

{pgslideshow id=24|width=640|height=480|delay=3000|image=L}

Την άμεση ένταξη της αξιοποίησης του κτιρίου του Σανατορίου στο ΕΣΠΑ ζητά με παρέμβασή του, ο υποψήφιος Δήμαρχος Γορτυνίας, Μίλτος Λύτρας, ο οποίος καλεί τον Περιφερειάρχη, Πέτρο Τατούλη, να πάρει πάνω του την υπόθεση αυτή.

Ειδικότερα, ο Μ. Λύτρας, αναφέρει: «Η Δική μας Αγαπημένη Γορτυνία είναι ένας μαγευτικό τόπος, μια ευλογημένη περιοχή στο κέντρο της Πελοποννήσου. Πολλές φορές συνειδητοποιούμε πόσα θα ήταν αλλιώτικα στον τόπο μας αν πραγματικά δείχναμε την δέουσα προσοχή σε μερικούς θησαυρούς που μένουν αναξιοποίητοι.
Κλασσική περίπτωση το ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΤΑ ΜΑΓΟΥΛΙΑΝΑ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ. Ένα σπάνιο αρχιτεκτονικό δημιούργημα, ένας απίστευτος πολυχώρος με ένα πραγματικό μέγαρο σαν κεντρικό κτήριο κι άλλα πολλά παράπλευρα κτίσματα, που έχουν αφεθεί στη φθορά του χρόνου.
Αν βρεθείτε πατριώτες στο χώρο του σανατορίου θα συγκλονιστείτε, γιατί το κτίριο αντιστέκεται, μένει εκεί όρθιο, στιβαρό και δυνατό. Κι ας το άφησαν οι αρμόδιοι να το χρησιμοποιούν κάποιοι αποθήκη για την εναπόθεση κυψελών.
Πολλοί πατριώτες στο παρελθόν με μελέτες του έχουν προτείνει λύσεις για την αξιοποίησή του, χαρακτηριστικό παράδειγμα ο πολιτικός μηχανικός Αλέξανδρος Θανόπουλος
Αρχιτέκτων Μηχανικός Ε.Μ.Π., Msc CEM U.C.L., που με δημοσίευσή του http://conference.arcadians.gr/index.php?catid=2&itemid=19, πρότεινε την δημιουργία στους χώρους του πρότυπου αθλητικού προπονητικού κέντρου, και κέντρου αποκατάστασης αθλητών. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Φωτεινή Πιπιλή στο παρελθόν τόνισε την θλιβερή ιστορία, ένα τέτοιο κόσμημα να διαλύεται καθημερινά.
Ο Μαγουλιανίτης Πατριώτης μας, Κωνσταντίνος Μαρίτσας, έχει σχολιάσει στο παρελθόν την πρόταση του του κ. Θανόπουλου τονίζοντας πως «σίγουρα η υλοποίηση της, πέρα από την αξιοποίηση του πέτρινου κτιρίου σε ένα θαυμάσιο περιβάλλον, θα συμβάλλει και στην καλώς εννοούμενη ανάπτυξη των Μαγουλιάνων αλλά και γύρω περιοχής του Δήμου.
Το Σανατόριο της ΜΑΝΑΣ, όχι Μ.Α.Ν.Α.Σ, ονομάστηκε έτσι προς τιμήν της Άννας Παπαδοπούλου, αδελφής του Πάυλου Μελά, που ήταν γνωστή ως "η Μάνα του Στρατιώτη".
Η ιδέα για το Σανατόριο ήταν της ίδιας, είχε δε δηλώσει στην εφημερίδα ΜΟΡΕΑΣ της Τριπόλεως την Κυριακή 9 Νοεμβρίου του 1930 "Το Σανατόριο είναι εκείνο που απεφάσισα να κάμω, όταν στο 1919 υπηρετούσα στο Αιδίνι, και έπαθε αιμόπτυσιν ο Γιάννης Ανδρουλάκης, συνάδελφος μου εκ Ρεθύμνης Κρήτης".
Στους εράνους της Μάνας, για την ίδρυση του Σανατορίου έδωσαν οι Έλληνες της Αιγύπτου 1.833.121 δραχμές, οι Έλληνες της Αμερικής 3.485.675 δραχμές και οι αδελφοί Γεώρ. και Δημ. Σπετσερόπουλος 1.220.000 δραχ.
Σύμφωνα με τα σχέδια και της τότε δηλώσεις, περίμεναν μόνον την εκτέλεση της υπόσχεσης των Αχέπανς, 50.000 δολάρια, για να κτιστεί και η άλλη πτέρυγα.
Τα παραπάνω, που κάποια απ'τα στοιχεία διάβασα στην περιοδική έκδοση "Τα Μαγούλιανα" του συλλόγου Μαγουλιανιτών, αναφέρω για την ιστορία, το θέμα είναι τι κάνουμε τώρα όπου κανένας φορέας δεν δείχνει το παραμικρό ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του κτιρίου η ακόμα και για την ίδια του την ύπαρξη.»
Τα Μαγούλιανα, πάντα προσπαθούσαν να βρουν μια άκρη για να σωθεί το κτίριο και να αξιοποιηθεί, παντού και πάντα οι πόρτες κλειστές. Φοβάμαι όμως οτι το θέμα δεν θα μας απασχολεί ακόμα για πολύ, η μεταγενέστερη πρόχειρη στέγη, όπως την περιγράφει ο κ. Θανόπουλος, έχει πλέον καταρρεύσει, η ολική καταστροφή του κτιρίου είναι θέμα χρόνου.
Ακούει κανείς. 
Κωνσταντίνος Β. Μαρίτσας
Μαγούλιανα.»
Ως επικεφαλής της δημοτικής κίνησης του Δήμου Γορτυνίας “Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΓΟΤΥΝΙΑ “ έχω να δηλώσω τα ακόλουθα:
Καλώ τον Περιφερειάρχη της Πελοποννήσου να αγκαλιάσει με αγάπη την αποκατάσταση του κτηρίου, και αν επιθυμεί να επισκεφτούμε και μαζί τους χώρους του. Ως βουλευτής Αρκαδίας που υπήρξε για σειρά ετών είμαι σίγουρος πως γνωρίζει το θέμα. 
Ζητώ την άμεση κινητοποίηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου Γορτυνίας, για την ένταξη του Σανατορίου της Μάνας στο ΕΣΠΑ. 
Οι ακόλουθες κατευθύνσεις είναι μόνο ενδεικτικές και τις προτείνω για περαιτέρω επεξεργασία:
1. Υιοθέτηση της πρότασης κ. Θανόπουλου για δημιουργία στο χώρο του Σανατορίου, Πρότυπου Προπονητικού Κέντρου
2. Πρόταση για φιλοξενία ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΛΑΣΗΣ
3. Δημιουργία στο Χώρο Πρότυπου Κέντρου προηγμένων τεχνολογιών με έμφαση στις Πολιτισμικές εφαρμογές. Θα αποτελέσει μια τέτοια υποδομή την αιχμή του δόρατος της περιφέρειας Πελοποννήσου για καινοτομία μέσα από τις νέες τεχνολογίες και για την προβολή τους μέσα από νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Σε μια τέτοια περίπτωση στους χώρους του Σανατορίου θα μπορούν να φιλοξενούνται επιστήμονες από όλο τον κόσμο φοιτητές και να εργάζονται πάνω σε έργα τεχνολογικά για την προβολή του τόπου μας. ΝΑΙ ΜΠΟΡΕΙ Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΤΕΙ ΣΕ ΗΓΕΤΗ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΒΕΛΤΙΣΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΣΕΒΕΤΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΕ ΑΥΤΗ ΕΙΣΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΟΝ 21ο αιώνα με προβάδισμα τεχνολογίας και ανάπτυξης.
Πιστεύω πως το Σανατόριο της Μάνας αποτελεί μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να αποδείξει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, Η Περιφέρεια και η Τοπική αυτοδιοίκηση ότι μπορούν να συνεργαστούν για να κάνουν κάτι ουσιαστικό. Σε μια εποχή που η τοπική οικονομία της Γορτυνίας βάλλεται πανταχόθεν ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΕΝΤΑΞΗ ΤΟΥ ΣΑΝΑΤΟΡΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΣΤΟ ΕΣΠΑ.
Είμαι στη διάθεση κάθε αρμοδίου εγώ και η πολυπληθής ομάδα πατριωτών που με στηρίζει να συνεισφέρουμε με κάθε τρόπο (σύνταξη μελέτης, παροχή τεχνογνωσίας) αφιλοκερδώς στην υλοποίηση.
Αγαπητέ Πέτρο Τατούλη, έχεις μια τεράστια ευκαιρία στα χέρια σου. Μην την αφήσεις να περάσει. Ο Ιστορικός του μέλλοντος θα σε κατατάξει στους ανθρώπους που αντιλήφτηκαν ότι είναι έγκλημα να αφεθεί το ΣΑΝΑΤΟΡΙΟ στην καταστροφή. ΤΟ οφείλεις κι εσύ κι εγώ πρωτίστως στην ψυχή μας. Κι ύστερα σε όσους με κόπο και πόνο έδωσαν από το υστέρημα τους χρήματα για να χτιστεί αυτό το αριστούργημα. 
Παρακαλώ τα μέσα ενημέρωσης να δημοσιοποιήσουν το δελτίο τύπου, με άπειρες ευχαριστίες για την προβολή που κάνουν στα δίκαια αιτήματα της Γορτυνίας. Πολύ σύντομα θα τοποθετηθούμε και για τις άλλες 3 πληγές της Γορτυνίας:
- Το Χοτέλ Ξενία της Βυτίνας
- Το Μοτέλ Λαγκάδια στα Λαγκάδια
- Τα κτίρια του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, το λεγόμενο κατ’ ευφημισμόν και ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ.» 

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...