Menu
RSS
Δευτέρα, 01/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Βουλή της Γεωργίας ψηφίζει νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+!

Η Βουλή της Γεωργίας ψηφίζει νόμο κατά των ΛΟΑΤΚΙ+!

Το γεωργιανό κοινοβούλιο ψήφισε σε «πρώτη ανάγνωση» μια σειρά νόμων κατά των LGBTQI+.

Αυτό το νομοθετικό πακέτο, που περιλαμβάνει 19 νομοσχέδια, στοχεύει στον περιορισμό της «προπαγάνδας LGBTQI+», αναφέροντας ως σκεπτικό την προστασία των «οικογενειακών αξιών».

Αυτός είναι ο δεύτερος «ρωσικός νόμος» από το κυβερνών κόμμα «Γεωργιανό Όνειρο».

Συγκεκριμένα και όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα: «Το κοινοβούλιο της Γεωργίας ενέκρινε την Πέμπτη την αρχική του έγκριση σε ένα σύνολο νομοσχεδίων που περιείχαν σαρωτικούς περιορισμούς στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+, συμπεριλαμβανομένων απαγορεύσεων στην ‘προπαγάνδα’ σχέσεων ομοφυλοφίλων και χειρουργικής αλλαγής φύλου».

Το πακέτο, το οποίο προτάθηκε από το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο και το οποίο θα μπορούσε να απαγορεύσει τις εκδηλώσεις Pride και τις δημόσιες επιδείξεις της σημαίας του ουράνιου τόξου LGBTQI+, εγκρίθηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών. Πρέπει να περάσει δύο ακόμη αναγνώσεις πριν γίνει νόμος.

Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Shalva Papuashvili είπε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι οι νομοθέτες θα ψηφίσουν μόνο για τη δεύτερη και τρίτη ανάγνωση των νομοσχεδίων κατά τη φθινοπωρινή κοινοβουλευτική συνεδρίαση, αμέσως πριν από τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 26 Οκτωβρίου.

Είπε ότι τα νομοσχέδια είναι απαραίτητα για τον έλεγχο της «LGBTQI+ προπαγάνδας», η οποία είπε ότι «αλλάζει τις παραδοσιακές σχέσεις».

Τι θα επιβάλλει ο νόμος

Η νομοθεσία θα απαγορεύει επίσης στους μη ετεροφυλόφιλους να υιοθετούν παιδιά και θα εμποδίζει τους ανθρώπους να αλλάζουν φύλο στα έγγραφα ταυτότητας. Δεν θα επιτρέπονταν ούτε οι δημόσιες συγκεντρώσεις που προωθούν σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Εάν εγκριθεί, η «προπαγάνδα LGBTQI+» στο εκπαιδευτικό σύστημα θα τεθεί εκτός νόμου και οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα απαγορευόταν να προβάλλουν οικείες σκηνές που αφορούν σχέσεις μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Τα δικαιώματα των LGBTQI+ είναι αμφιλεγόμενα στη βαθιά θρησκευόμενη Γεωργία, όπου η Ορθόδοξη Εκκλησία της χώρας απολαμβάνει ευρύ δημόσιο σεβασμό.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ευρεία αποδοκιμασία των σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ενώ η ετήσια «πορεία Υπερηφάνειας» της Τιφλίδας έχει επανειλημμένα αντιμετωπίσει σωματικές επιθέσεις από συντηρητικούς διαδηλωτές. Το Σύνταγμα της Γεωργίας απαγορεύει τους γάμους ομοφυλόφιλων.

«Αφόρητη» ζωή

Ο Giorgi Tabagari, ιδρυτής του Tbilisi Pride, είπε ότι οι νόμοι αυτοί θα κάνουν τη ζωή «αφόρητη» για τους LGBTQI+ Γεωργιανούς: «Το μέλλον για τους queer ανθρώπους στη Γεωργία φαίνεται μάλλον ζοφερό εάν εγκριθούν τα νομοσχέδια κατά των LGBTQI+».

Η ψηφοφορία έρχεται εν μέσω πολιτικής έντασης στη χώρα του Νοτίου Καυκάσου μετά από μια σειρά τεράστιων διαμαρτυριών ενάντια στο νομοσχέδιο για τους «ξένους πράκτορες» που υπεγράφη σε νόμο νωρίτερα αυτό το μήνα.

Τα προτεινόμενα μέτρα είναι πιθανό να τροφοδοτήσουν τις ανησυχίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για την πολιτική κατεύθυνση της Γεωργίας, μετά την κριτική τους για τον νόμο «ξένου πράκτορα« που οι επικριτές θεωρούν ρωσικής έμπνευσης και κατασταλτικό.

Ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Γεωργία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η διαδικασία ένταξης της χώρας στο μπλοκ είχε ουσιαστικά διακοπεί από τη νομοθεσία.

Παραδοσιακά φιλοδυτική από την ανεξαρτησία μετά τη σοβιετική κατάρρευση το 1991, η Γεωργία πρόσφατα κινήθηκε για να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τη Ρωσία, η οποία έχει επιβάλει τους δικούς της περιορισμούς στα δικαιώματα των LGBTQI+.

Προσπάθεια προσέλκυσης των συντηρητικών υποψηφίων

Η γεωργιανή κυβέρνηση είπε ότι ο νόμος για τους ξένους πράκτορες ήταν απαραίτητος για την καταπολέμηση των «ψευδοφιλελεύθερων» αξιών που επιβάλλονται από ξένους και για την προώθηση της γεωργιανής κυριαρχίας.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα περισσότερα από τα οποία μποϊκοτάρουν το κοινοβούλιο, περιέγραψαν τα νομοσχέδια κατά των LGBTQI+ ως προσπάθεια του Γεωργιανού Ονείρου να απευθυνθεί στους συντηρητικούς ψηφοφόρους πριν από τις εκλογές του φθινοπώρου.

Το βασικό νομοσχέδιο «Για τις Οικογενειακές Αξίες και την Προστασία των Ανηλίκων» υποστήριξαν 78 βουλευτές με «απαρτία 50 ψήφων». Οι βουλευτές υποστήριξαν επίσης τροπολογίες σε διάφορους νόμους που περιλαμβάνονται στο πακέτο.  Η τελική έγκριση αυτών των νομοσχεδίων έχει προγραμματιστεί για την φθινοπωρινή συνεδρίαση της Βουλής.

Απών η αντιπολίτευση

Το κύριο μέρος της αντιπολίτευσης δεν συμμετείχε στην εξέταση του νομοσχεδίου και στην ψήφιση, μποϊκοτάροντας τη συνεδρίαση.

Οι τροπολογίες προβλέπουν επίσης την απαγόρευση της καταγραφής οποιουδήποτε γάμου εκτός από τους γάμους μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας και την υιοθεσία ανηλίκων από ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

Επίσης, εισάγεται απαγόρευση χειρουργείου αλλαγής φύλου, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 4 χρόνια. Σε φυσικά πρόσωπα θα επιβληθεί πρόστιμο 1,5 χιλιάδων GEL (περίπου 532 δολάρια) και σε νομικά πρόσωπα 4 χιλιάδες GEL (πάνω από 1,4 χιλιάδες δολάρια) για την προώθηση ατόμων LGBTQI+ σε εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Επιπλέον, οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα απαγορεύεται να μεταδίδουν οικείες σκηνές του ίδιου φύλου ή διαφημίσεις με τέτοιο περιεχόμενο. Σε ιδιώτες θα επιβληθεί πρόστιμο 800 GEL (περίπου 284 $) και σε νομικά πρόσωπα 2.500 GEL (περίπου 886 $) για τη διανομή διαφημίσεων που περιέχει περιεχόμενο LGBTQI+.

Στη Ρωσία, παρόμοια πρότυπα ισχύουν από το 2013. Το 2023, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναγνώρισε το «διεθνές δημόσιο κίνημα LGBTQI+» ως εξτρεμιστικό και το απαγόρευσε.

Αυτός είναι ο δεύτερος νόμος παρόμοιος με τον ρωσικό στη Γεωργία. Ο πρώτος ήταν ο νόμος για τους «ξένους πράκτορες».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ, προειδοποίησε ότι η ένταξη της Γεωργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα κλείσει «εάν η Τιφλίδα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο».

 

Tags:

LGBTQI+,

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 29 Ιουνίου 2024 16:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Εύγε!!!!! Αυτή λέγεται ΧΩΡΑ!!!!! κι όχι μπακαλοχώρα !!!!

  • Fank
    Fank Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 21:06 Σύνδεσμος σχολίου

    Επιτέλους και μια χώρα που προσπαθεί να έρθει στα λογικά της. Έχει ξεφτιλιστεί η κατάσταση με την υπερ του δέοντος προβολή αυτής της κοινότητας . Δεν βλέπουμε να γίνονται παρόμοιες προβολές για άτομα με ειδικές ικανότητες για μητέρες χωρίς στήριξη για πολύτεκνες οικογένειες. Έλεος.

  • Κάλλας Νάσος
    Κάλλας Νάσος Παρασκευή, 28 Ιουνίου 2024 15:34 Σύνδεσμος σχολίου

    Στην Ελλάδα έχουν περισσότερα δικαιώματα απο όλους τους υπόλοιπους......

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...