Menu
RSS
Κυριακή, 06/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Παναρκαδικό Νοσοκομείο | Δέκα χρόνια λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου - Ένα ανεκτίμητο Ιατρικό κόσμημα στην καρδιά της Πελοποννήσου

Παναρκαδικό Νοσοκομείο | Δέκα χρόνια λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου - Ένα ανεκτίμητο Ιατρικό κόσμημα στην καρδιά της Πελοποννήσου

Η Καρδιολογική Κλινική του Παναρκαδικού Γενικού Νοσοκομείου Τρίπολης δημιουργήθηκε πριν 37 χρόνια.

Σήμερα διευθυντής του Τμήματος είναι ο κος Γεώργιος Νικήτας, Επεμβατικός Καρδιολόγος και Εντατικολόγος. Το προσωπικό της Κλινικής αποτελούν ο κος Αλέξανδρος Κατράνης Επεμβατικός Καρδιολόγος επιμελητής Α’, ο κος Ανδρέας Κολονιάρης επιμελητής Α’ Καρδιολογίας, η κα Μαρία Βρουλιδάκη επιμελήτρια Α’ Καρδιολογίας, ο δρ. Κωνσταντίνος Κιντής Επεμβατικός Καρδιολόγος επιμελητής Β’ και ο κος Παναγιώτης Λαγκαδινός Επεμβατικός Καρδιολόγος επιμελητής Β’, καθώς και ο κος Παναγιώτης Μπαρουξής επικουρικός επιμελητής Καρδιολογίας, ενώ η Κλινική χορηγεί δύο έτη εκπαίδευσης στην ειδικότητα της Καρδιολογίας με τέσσερις θέσεις ειδικευόμενων ιατρών.

Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο δημιουργήθηκε χάρη στη δωρεά της κας Γιαννούλας Γκουντάνη το 2014. Τα πρώτα χρόνια το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο λειτουργούσε δύο φορές την εβδομάδα καλύπτοντας επί το πλείστον τα τακτικά και ενίοτε τα επείγοντα περιστατικά του Παναρκαδικού Νοσοκομείου.

Τα τελευταία 3 χρόνια έχει δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στην επέκταση της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου με σταδιακή αύξηση του χρόνου λειτουργίας από 2 πρωινά την εβδομάδα την περίοδο 2014-2021 σε καθημερινή πλέον λειτουργία τις εργάσιμες ημέρες και συνεπακόλουθη αύξηση του όγκου περιστατικών που διεκπεραιώνονται.

Από το Μάιο του 2023 έχει ξεκινήσει και 24ωρη εφημέρευση του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου για αντιμετώπιση οξέων εμφραγμάτων με διεξαγωγή πρωτογενών αγγειοπλαστικών για 4 ημέρες ανά εβδομάδα, αυξάνοντας κατά 500% τον συνολικό ετήσιο αριθμό των περιστατικών που αντιμετωπίζονται στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο σε σχέση με την προ 4ετίας λειτουργία του. Καλύπτονται έτσι οξέα και τακτικά περιστατικά από όλη τη Νότια Πελοπόννησο και τους Νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας και Αργολίδας.

Στη λειτουργία του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου εμπλέκονται τέσσερις εξειδικευμένοι Επεμβατικοί Καρδιολόγοι οι κ.κ. Γεώργιος Νικήτας, Διευθυντής του Τμήματος, Αλέξανδρος Κατράνης, επιμελητής Α’,  Κωνσταντίνος Κιντής, επιμελητής Β’ και Παναγιώτης Λαγκαδινός, επίσης επιμελητής Β’. Επίσης το Νοσηλευτικό προσωπικό που περιλαμβάνει την Προϊσταμένη του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου κα Πίτσα Κωτσιοπούλου και τους νοσηλευτές κο Σταύρο Σαλαβράκο, κα Σοφία Αντωνοπούλου και κα Σεμίνα Δουμάζου.

Στο Αιμοδυναμικό Εργαστήριο υπάρχει δυνατότητα διενέργειας διαγνωστικών αριστερών και δεξιών καθετηριασμών και ενδαγγειακή αξιολόγηση εφεδρείας ροής, απλών αλλά και σύμπλοκων αγγειοπλαστικών (χρόνιες ολικές αποφράξεις, βλάβες διχασμού κα.) καθώς και διενέργεια ενδαγγειακής λιθοτριψίας και άλλων μεθόδων τροποποίησης φορτίου ασβεστίου (πχ. scoring balloon).

Το έτος 2023 πραγματοποιήθηκαν στο Εργαστήριο 1205 στεφανιογραφίες και 430 αγγειοπλαστικές (πρωτογενείς, επείγουσες και προγραμματισμένες) ενώ για το 2024 ήδη καταγράφεται αυξητική τάση κατά 15-20%.

Στις άμεσες προτεραιότητες για την περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων της Κλινικής περιλαμβάνονται η ανάπτυξη Τμήματος Αρρυθμιολογίας και Βηματοδότησης.  Επίσης να σημειωθεί ότι οι επεμβατικοί καρδιολόγοι του Εργαστηρίου μετακινούνται κάθε εβδομάδα και για την υποστήριξη της λειτουργίας του Αιμοδυναμικού Εργαστηρίου του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Η Καρδιολογική Κλινική του Παναρκαδικού Νοσοκομείου αποτελεί μια κλινική Δημόσιου Νοσοκομείου με μακρά ιστορία αλλά και έντονα δυναμική πορεία τα τελευταία χρόνια. Παρά τις δυσκολίες της εποχής της πανδημίας κατόρθωσε να ανταπεξέλθει και να επεκτείνει τις λειτουργίες της.

Συγκεκριμένα το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο έχει παρουσιάσει σημαντικό έργο και έναν διαρκώς αυξανόμενο κύκλο εργασιών. Χάρη στην άριστη συνεργασία του Ιατρικού και Νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και τον προσεκτικό σχεδιασμό της επέκτασης των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου δόθηκε η δυνατότητα να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους καρδιολογικούς ασθενείς, στηρίζοντας παράλληλα Νοσοκομεία όμορων Νομών με πιο περιορισμένες δυνατότητες.

Παπασταματάκης Γεώργιος.   Χειρουργός

Αλέξανδρος Κατράνης,Δημήτρης Χρυσός, Μπουρμπούλης Νικόλαος,Γιάννης Παπαδόπουλος

 
Γιαννούλα Γκουντάνη και Δημήτριος Χρυσος
 
Γιαννούλα Γκουντάνη

https://www.docmed.gr/

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...