Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τεράστιες ζημιές στην κασταναπαραγωγή σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης - Αποζημιώσεις ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο από τον ΕΛΓΑ

Τεράστιες ζημιές στην κασταναπαραγωγή σε περιοχές του Δήμου Τρίπολης - Αποζημιώσεις ζητά το Δημοτικό Συμβούλιο από τον ΕΛΓΑ

Στην αρχή του δημοτικού συμβουλίου, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης αναφέρθηκε στα προβλήματα που έχουν προκύψει με την παραγωγή κάστανου.

«Στην περιοχή μας υπάρχει μια αρκετά μεγάλη παραγωγή κάστανου. Φέτος, υπήρξε τεράστιο πρόβλημα από μία ασθένεια, με αποτέλεσμα να ένα μεγάλο κομμάτι της παραγωγής να είναι κατεστραμμένο.

Σε συζητήσεις που κάναμε με γεωπόνους διαπιστώθηκε ότι αρκετοί συμπολίτες μας δεν είχαν τη δυνατότητα και δεν έκαναν την απαραίτητους ραντισμούς.

Σε μια συζήτηση που είχαμε με τον δημοτικό σύμβουλο κ. Μαρκόπουλο, είπε ότι οφείλεται σε μία ραντισμό των δένδρων. Το θέμα είναι ότι αρκετές οικογένειες σε Αραχαμίτες, Βούρβουρα, Βλαχοκερασιά να έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Να πάρουμε μια απόφαση στο δημοτικό συμβούλιο και να εξετάσουμε δυνατότητα να αποζημιωθούν και παράλληλα την επομένη χρονιά να μην υπάρξει πρόβλημα μη ραντισμών για να αντιμετωπιστεί αυτό το ζήτημα.»

Από την πλευρά του ο δημοτικός σύμβουλος και γεωπόνος κ. Μαρκόπουλος είπε ότι «είναι σοβαρό το πρόβλημα, διότι ένας μύκητας έχει δημιουργήσει μια επιδημία και οφείλεται κυρίως στις βροχές του Αυγούστου. Το αρνητικό είναι ότι οι παραγωγοί χάνουν μέρος από το εισόδημά τους.

Να τους ενημερώνουμε εκτενέστατα για να κάνουν προληπτικοί ψεκασμοί.»

Ο Γιάννης Σμυρνιώτης σημείωσε ότι «στο δήμο Βόρειας Κυνουρίας έχει ξεκινήσει μια προσπάθεια εδώ και δύο χρόνια για να αντιμετωπιστεί αυτό το θέμα και πάει αρκετά καλά. Μήπως πρέπει να δούμε με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ή τη Δασολογική Σχολή να γίνει μία σύμβαση».

Ο Σωτήρης Παπαδημητρίου είπε ότι «έφερα πριν δύο χρόνια αυτό το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο. Η εξαγωγή είναι σε μηδενικές ποσότητες, οι Ιταλοί αύξησαν την παραγωγή και δεν υπάρχει ενδιαφέρον. Μπορούσαμε να είχαμε αντιδράσει, αλλά να το κάνουμε έστω και τώρα. Χρειάζεται γενναία συμβολή από το Υπουργείο και την Περιφέρεια».

Ο Δήμαρχος προσέθεσε ότι «υπάρχει μια σειρά από θέματα και δεν μπορούν να ραντίσουν οι δικοί μας παραγωγοί. Να δούμε αν η Πολιτεία μπορούν να κάνουν τους ψεκασμούς».

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γούνης είπε ότι «αυτό που έγινε με τον μύκητα είναι το κερασάκι στην τούρτα ενός προβλήματός που έχει ξεκινήσει εδώ και μία 20ετία με μία σειρά από ασθένειες. Τα δύο τελευταία χρόνια, σε κάστανα που είναι υγιέστατα εξωτερικά, όμως εσωτερικά υπάρχει ένα μύκητας. Το πρόβλημα ότι τα δένδρα στην περιοχή μας έχουν μεγάλο ύψος. Ο κόσμος είχε χάσει ένα καλό εισόδημα. Το πρόβλημα στην Σκιρίτιδα αγγίζει το 95% της παραγωγής».

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι «το πρόβλημα είναι γνωστό. Η μία πλευρά είναι πως θα διασφαλιστεί το εισόδημα που χάθηκε και το δεύτερο είναι η θεραπεία του προβλήματος που είναι πιο δύσκολο.»

Ο Δημήτρης Βόσνος είπε ότι πρέπει να απαιτηθεί να υπάρξει αποζημίωση.

Το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει από τον ΕΛΓΑ να εξεταστεί η δυνατότητα για αποζημιώσεις και να γίνει μια σύσκεψη με τους παραγωγούς, με την περιφέρεια και την ένωση ώστε να εξετάσουμε τον τρόπο θεραπείας του προβλήματος.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...