Menu
RSS
Δευτέρα, 16/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παπαηλιού: "Κινδυνεύουν ασθενείς από την έλλειψη ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων"

Παπαηλιού: "Κινδυνεύουν ασθενείς από την έλλειψη ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας Τροπαίων"

Ομιλία

του βουλευτή Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Γιώργου  Παπαηλιού

στην ανοικτή πολιτική εκδήλωση των οργανώσεων μελών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ανατολικού και Δυτικού Τομέα Τρίπολης (19.10.2022) για «την παρουσίαση των 6 εθνικών προτεραιοτήτων που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ και  την υποδοχή των νέων μελών» :

1) Τα «νέα» μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία  είναι φίλοι και σύντροφοι, με τους οποίους έχουμε πορευτεί και ζυμωθεί σε αγώνες (κοινωνικούς, πολιτικούς και εκλογικούς), μέσα από προοδευτικά πολιτικά κόμματα, δημοτικές παρατάξεις, συνδικάτα, πρωτοβουλίες πολιτών.

Αυτή η ζύμωση έχει φέρει όλους μέχρις εδώ.

Επομένως, δεν πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ παλαιών και νέων μελών

Με την ενσωμάτωση των μελών στις οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όλοι συμμετέχουν  σε πρωτοβουλίες, δράσεις, αποφάσεις που είναι ανάγκη να αναληφθούν και να ληφθούν, ιδίως σήμερα που στη διακυβέρνηση της χώρας δεν βρίσκεται ένα αντίπαλο πολιτικό κόμμα, αλλά ένα «σύστημα», το «σύστημα Μητσοτάκη», που λαφυραγωγεί τους δημόσιους πόρους, λυμαίνεται το δημόσιο πλούτο, καταπνίγει τον αντίλογο, κάθε διαφορετική φωνή και άποψη, προσβάλλει τους πολίτες και εμπλέκει τη χώρα σε περιπέτειες,  ακόμη και  εις βάρος των εθνικών συμφερόντων.

2) Η πολλαπλή κρίση, με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, είναι υγειονομική, οικονομική (ενεργειακή και ακρίβειας), θεσμική και εθνική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι οι διαφορετικές εκφάνσεις της έχουν διεθνή διάσταση. Όμως έχουν  εθνική απόληξη.

Η κυβέρνηση της κάθε χώρας, τις αντιμετωπίζει με διαφορετικό τρόπο.

Στη χώρα μας, οι κυβερνητικές πολιτικές λειτούργησαν και λειτουργούν ως πολλαπλασιαστές και επιταχυντές  των επιμέρους κρίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, με την άσκηση των κυβερνητικών πολιτικών, οι κρίσεις επιτάθηκαν και η Ελλάδα κατέστη αρνητική πρωταθλήτρια στην Ευρώπη σε όλους τους τομείς.

Όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, το «διοικητικό» τέλος της οποίας εξαγγέλθηκε επανειλημμένα, το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε, με συνέπεια η χώρα μας να γίνει παράδειγμα προς αποφυγήν για όλους.

Αλλά και πέραν αυτού : Η κυβέρνηση της ΝΔ απαξιώνει και αποδομεί το δημόσιο υγειονομικό σύστημα προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων. Λειτουργεί μόνον, χάρη στο «φιλότιμο», στις υπεράνθρωπες προσπάθειες και στον επαγγελματισμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Η αποδόμηση του δημόσιου υγειονομικού συστήματος επιχειρείται με την άρνηση πρόσληψης ιατρών, παραϊατρικού προσωπικού και νοσηλευτών, με την άρνηση προμήθειας ή την αδρανοποίηση ιατρικού εξοπλισμού κλπ.

Αυτό συμβαίνει και στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας-στα Κέντρα Υγείας, στα οποία υφίσταται (και) έλλειψη ασθενοφόρου και οδηγών – χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Κέντρου Υγείας  Τροπαίων, όπου εξ αιτίας αυτής (της έλλειψης) ασθενείς κινδυνεύουν. Οι πολίτες της ελληνικής περιφέρειας αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου Θεού».      

Στην οικονομία, η ακρίβεια και η ενεργειακή φτώχεια έχουν φθάσει σε δυσθεώρητα ύψη και εξακολουθούν «να κτυπούν κόκκινο» εις βάρος των μεσαίων και των λαϊκών στρωμάτων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ επιδοτεί την αισχροκέρδεια των παραγωγών και παρόχων της ενέργειας που συσσωρεύουν υπερκέρδη, ενώ το εξαγγελθέν «καλάθι του νοικοκυριού» είναι «καλάθι ευχών και εμπαιγμού», αφού η λειτουργία του εξαρτάται από τη βούληση των επιχειρηματιών των σούπερ μάρκετ.

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και οι επαγγελματίες, τα «ζόμπυ», τα βαρίδια της οικονομίας, όπως χαρακτηρίζονται από την κυβέρνηση του «συστήματος Μητσοτάκη» βρίσκονται  υπό διωγμόν – μάλιστα δεν προβλέπεται χρηματοδότησή τους από το «Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν αφεθεί στη μοίρα τους, αφού δεν στηρίζονται ουσιαστικά και ενισχύονται, αν ενισχύονται, «με το σταγονόμετρο»  και πάντα με καθυστέρηση.  Όλα αυτά έχουν ως συνέπεια τη διεύρυνση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

Η θεσμική κρίση που βιώνει ο τόπος είναι κρίση δημοκρατίας, κράτους δικαίου, ελευθεριών και δικαιοσύνης. Η κυβέρνηση της ΝΔ φιμώνει κάθε αντίλογο, κάθε διαφορετική φωνή, επιχειρώντας να επιβάλλει «σιωπή νεκροταφείου». Λαμβάνει θεσμικά και μέτρα προνομιακής χρηματοδότησης των ημετέρων, ώστε ο πλουραλισμός να .έχει καταστεί «είδος εν ανεπαρκεία». Όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου, η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στην 108 η θέση διεθνώς !

Επιπρόσθετα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός «έχει στήσει» ένα μηχανισμό παρακολούθησης, μέσω υποκλοπών, των πολιτικών αντιπάλων του και των μη αρεστών στους χώρους της πολιτικής, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, της δημοσιογραφίας, ακόμη και συνεργατών του.

Η έρευνα του σκανδάλου εμποδίζεται με την αντισυνταγματική  επίκληση του «απορρήτου», ακόμη και έναντι της Βουλής ! και επιπλέον με απειλές και εκβιασμούς για όσους «μιλήσουν». Το «όλα στο φως» που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός σημαίνει να παραμείνουν «όλα στο σκοτάδι». Και επιπροσθέτως  εργαλειοποιείται τη δικαιοσύνη, με τη χρησιμοποίηση κάποιων δικαστικών λειτουργών που είναι επιλήσμονες της αποστολής τους. Βέβαια ο σκοπός αυτός δεν επιτυγχάνεται παντού και πάντα, διότι στην Ελλάδα «υπάρχουν δικαστές» που επιτελούν το καθήκον τους με ευσυνειδησία και χωρίς να υπολογίζουν το κόστος που τους επιφυλάσσει το «σύστημα  Μητσοτάκη» Και που δεν είναι άλλο από τη στοχοποίηση και τις διώξεις.   

Στα εθνικά θέματα-στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας, η ΙΧ εξωτερική πολιτική του «συστήματος Μητσοτάκη», η πρόσδεση της χώρας στο «άρμα» των ΗΠΑ, ως δεδομένου συμμάχου και «προκεχωρημένου φυλακίου» της Δύσης, η εμπλοκή της στην ουκρανική διένεξη,  η έλλειψη εθνικής στρατηγικής στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας,  οδηγούν σε μεγάλες περιπέτειες.

3) Η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται στον αντίποδα.

Συνοψίζεται στην αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, με την ανάδειξη του κόσμου της εργασίας, της παραγωγικής δημιουργίας και της ελληνικής περιφέρειας.

Το νέο παραγωγικό υπόδειγμα περιλαμβάνεται  στους 6 άξονες προτάσεων που αναπτύχθηκαν από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ.

Αυτοί οι άξονες αναφέρονται :

Στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής,  μέσω στοχευμένων προγραμμάτων για τους ΟΤΑ, τις μικρές επιχειρήσεις, τους αγρότες και τη βιομηχανία, καθώς και μέσω της κατοχύρωσης ενός δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα.

Στην αντιμετώπιση  της ενεργειακής κρίσης, με την επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, την αποσύνδεση της χονδρεμπορικής ρεύματος από τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου, τη θέσπιση ανωτάτου ορίου   στη λιανική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας και στο περιθώριο κέρδους των παρόχων, στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, στην κατάργησή του στο αγροτικό πετρέλαιο, στη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

Στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος και στη δικαιότερη φορολογία για μισθωτούς, συνταξιούχους, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες, με την αύξηση του κατώτατου μισθού στο ποσό των 800 ευρώ και περαιτέρω την καθιέρωση μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής για τους μισθούς, την επιστροφή των αναδρομικών στους συνταξιούχους σε 3 ετήσιες δόσεις, την επαναφορά της 13ης σύνταξης, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στο ποσό των  10.000 ευρώ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, τη διευθέτηση των οφειλών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με διαγραφή του μέρους του χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και την αποπληρωμή του υπόλοιπου σε 120 δόσεις.

Στη στήριξη του κοινωνικού κράτους, με την ανάκτηση της εργασίας, με την επανασύσταση του  ΕΣΥ, με τη δημιουργία ισχυρής βάσης για τη δημόσια εκπαίδευση που να παρέχεται ισότιμα και στα παιδιά των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων στο κέντρο και στην περιφέρεια και με την ειδική ενίσχυση των ΑμεΑ.

Στην αποκατάσταση της ουσιαστικής δημοκρατικής λειτουργίας του πολιτεύματος και περαιτέρω στη θεσμική κατοχύρωση ενός ισχυρού δημοκρατικού κράτους με μεταρρυθμίσεις στη δικαιοσύνη και την ΕΥΠ.

Στην αντιμετώπιση της δημογραφικής πρόκλησης με τη στήριξη της γυναίκας στην εργασία, της μητέρας, με κοινωνικές πολιτικές για το παιδί, με ειδικό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης και με την κοινωνική ένταξη των μεταναστών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η αλλαγή του παραγωγικού υποδείγματος προς την κατεύθυνση της κοινωνικά δίκαιης παραγωγικής ανασυγκρότησης, μπορεί να οδηγήσει και θα οδηγήσει στην άμβλυνση ή και την άρση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, που  διευρύνονται με την ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική του «συστήματος Μητσοτάκη» της ΝΔ.

Επιτέλους  η ελληνική περιφέρεια πρέπει να έχει λόγο, ενεργό συμμετοχή  και θέση στην αναπτυξιακή διαδικασία.

Πρέπει να πρυτανεύσει η δικαιοσύνη παντού.   

 

4) Είναι κοινωνική ανάγκη, η διαμόρφωση μιάς ευρείας κοινωνικής πλειοψηφίας (εργαζομένων, μικρομεσαίων, ελευθέρων επαγγελματιών, επιστημόνων,  περιφέρειας, πολιτισμού κλπ) που, στις προσεχείς εκλογές, θα μετασχηματιστεί σε προοδευτική πολιτική πλειοψηφία και αυτή με τη σειρά της σε κυβέρνηση προοδευτικής πλειοψηφίας  με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

 

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...