Menu
RSS
Σάββατο, 05/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Ψήφος Ελλήνων του Εξωτερικού - Μια εθνική ευκαιρία ενότητας και αξιοπιστίας

Ψήφος Ελλήνων του Εξωτερικού - Μια εθνική ευκαιρία ενότητας και αξιοπιστίας

*Του Κώστα Βλάση

Το γεγονός ότι το πρώτο σχέδιο νόμου, που τίθεται σε συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή από την προσφάτως εκλεγμένη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αφορά στην άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, μόνο ως τυχαία εξέλιξη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Η επιλογή του εν λόγω σχεδίου νόμου ως αφετηρία του νομοθετικού έργου της νέας Βουλής έχει πολλαπλά και σημαντικά μηνύματα.

Καταρχήν δείχνει για ακόμη μία φορά την προσήλωση της Νέας Δημοκρατίας στην τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, καθώς είναι η τρίτη φορά από το 2019 που γίνεται η προσπάθεια να ικανοποιηθεί το διαχρονικό αίτημα των απανταχού Ελλήνων να μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές από τον τόπο κατοικίας τους χωρίς περιορισμούς. Τον Δεκέμβρη του 2019 κάναμε το πρώτο σημαντικό βήμα, όμως η απαραίτητη συναίνεση για την πλήρη άρση των περιορισμών δεν επετεύχθει, όπως δεν επετεύχθει ούτε και τον Μάιο του 2021, με αποτέλεσμα στις πρόσφατες εκλογικές διαδικασίες μόλις 18.000 συμπατριώτες μας εκτός Ελλάδας να προσέλθουν στις κάλπες.

Έχοντας διατελέσει Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό, μπορώ πλήρως να συναισθανθώ την αδικία που νιώθουν οι απανταχού Έλληνες από τη μη ικανοποίηση αυτού του διαχρονικού τους αιτήματος. Κατά τη διάρκεια της θητείας μου είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με πολλούς από τους ανθρώπους αυτούς και να βιώσω εκ του σύνεγγυς τον ιδιαίτερο δεσμό τους με την μητρική γη. Πρόκειται για ανθρώπους που στην πλειονότητά τους τρέφουν ανιδιοτελή αγάπη για την Πατρίδα, για ανθρώπους επιτυχημένους που στηρίζουν στην πράξη την Ελλάδα, για Έλληνες με όλη τη σημασία της λέξης, που – αν και βρίσκονται μακριά από την χώρα μας – το μόνο που ζητούν είναι να νιώθουν πως τους θέλουμε δίπλα μας.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θέλει όλους τους Έλληνες κοντά στην Πατρίδα. Θέλει τους Έλληνες του εξωτερικού συμμέτοχους στην ζωή του τόπου, όχι χαριστικά, αλλά γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι με την εμπειρία, τις παραστάσεις τους, τα προσόντα τους και την αδιαμφισβήτητη αγάπη τους  για την Πατρίδα μπορούν να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην υλοποίηση του οράματός μας να οδηγήσουμε την Ελλάδα σ’ ένα  μέλλον πιο λαμπρό.

Γι αυτό θεωρούμε αυτονόητη την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Δεν εκχωρούμε δικαίωμα ψήφου σε εκλογείς που δεν το έχουν ήδη, απλώς διευκολύνουμε την άσκηση του δικαιώματος που ήδη έχουν και παύουμε να αντιμετωπίζουμε τους Έλληνες του εξωτερικού ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας βοηθώντας τους να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα.

Πέρα όμως από την πρακτική διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, εξίσου σημαντικές είναι και οι προεκτάσεις που έχει η συζήτησή του στη Βουλή των Ελλήνων. Το εν λόγω σχέδιο νόμου αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για να πετύχουμε ένα ορόσημο για τον κοινοβουλευτικό βίο της χώρας και για την ίδια την Δημοκρατία μας. Η επίτευξη μιας ευρείας συναίνεσης θα στείλει ένα ισχυρό και ηχηρό μήνυμα ενότητας, ομοψυχίας και αξιοπιστίας προς πάσα κατεύθυνση και θα αποδείξει στην πράξη πως κάτι αλλάζει στη χώρα μας. Ας αποτελέσει η άρση των περιορισμών στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού την πρώτη απτή απόδειξη πως αφήνουμε πίσω μας τις ιδεολογικές αγκυλώσεις και τις μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που τόσο μας ταλαιπώρησαν στο παρελθόν, και πως σε σημαντικά εθνικά ζητήματα μπορούμε να λειτουργήσουμε με σύμπνοια.

* Ο Κώστας Βλάσης είναι Βουλευτής Αρκαδίας με τη Νέα Δημοκρατία και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα τον Απόδημο Ελληνισμό.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα" στις 25/7/2023.

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 18:11 Σύνδεσμος σχολίου

    Τα λύσαμε όλα τα προβλήματα καί αυτό μας έμεινε......στον κόσμο του αυτός.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2023 18:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Ώστε έτσι;; Θα ψηφίζουν αυτοί πού την κοπανησαν από την πατρίδα καί εργάζονται καί πληρώνουν φόρους σε άλλες χώρες, θα αποφασίζουν για την δική μας κυβέρνηση καί κατ επέκταση για τη δική μας ζωή;; Πώς το βλέπετε κύριε εσείς;; Σωστό;;

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...