Menu
RSS
Δευτέρα, 28/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Αιολικό με μπαταρίες στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας | Από τις 14/10 δίμηνη προθεσμία για προσφυγή στο ΣτΕ

Αιολικό με μπαταρίες στον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας | Από τις 14/10 δίμηνη προθεσμία για προσφυγή στο ΣτΕ
Αναρτήθηκε στις 14/10/2024 τροποποίηση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών 'Ορων (ΑΕΠΟ) για προσθήκη συσσωρευτών στη θέση "Δράμπαλα" (ΑΔΑ 6Ξ5ΙΟΡ1Φ-ΕΙΦ) και σε κόκκινο κύκλο στην εικόνα. Η προσθήκη πραγματοποιήθηκε χωρίς νέα ΜΠΕ, ενώ δεν φαίνεται να έχει αναρτηθεί και η μελέτη τροποποίησης στο Ηλεκτρονικό Περιβάλλοντικό Μητρώο (ΗΠΜ): https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6Ξ5ΙΟΡ1Φ-ΕΙΦ Πρόκειται δηλαδή για κατάφωρη παράβαση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης προκειμένου να εγκτασταθούν στον Άγιο Πέτρο μπαταρίες, βαριά βιομηχανική εγκατάσταση με σοβαρότατες επιπτώσεις.
 
Κατά της απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή στο ΣτΕ από φορείς και πολίτες εντός 60 ημερών από τις 14-10-2024 που εκδόθηκε η απόφαση. 
Η δυνατότητα για ειδική διοικητική προσφυγή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας από οποιονδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός 30 ημερών από την ημερομηνία που εκδόθηκε η απόφαση και είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ισχύει επίσης αλλά το πιθανότερο είναι να μην αποφέρει κάποιο αποτέλεσμα.

Αντίστοιχη τροποποίηση ΑΕΠΟ με προσθήκη συσσωρευτών είχε αναρτηθεί και στις 15/3/2024 για αιολικό της ίδιας εταιρείας δυτικότερα στη θέση "Τάρναρα" (ΑΔΑ ΨΛΟΟΟΡ1Φ-Ξ9Ψ) και σε πορτοκαλί κύκλο στην εικόνα: https://diavgeia.gov.gr/decision/view/ΨΛΟΟΟΡ1Φ-Ξ9Ψ
 
Σημειώνεται ότι η εταιρεία των δύο έργων "με την επωνυμία «ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ» με δ.τ. «ΝΙΑΤΑ AIOLOS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.» εξασφαλίζει τη χρηματοδότησή της "από την απώτερη μέτοχο «EDF RENOUVELABLES S.A.»" ( A∆A: 64Ρ0Ι∆Ξ-Η9Τ). 
Ο κρατικός γαλλικός κολοσσός EDF που δραστηριοποιείται κυρίως στην πυρηνική ενέργεια φαίνεται να έχει κάνει... "απόβαση" στην Αρκαδία με τις προς όφελός της «πράσινες επενδύσεις» μέσω του Χρηματιστηρίου Ρύπων. Και αυτό διότι γνωρίζουμε ότι ως μέτοχος τουλάχιστον μίας ακόμη εταιρείας, με την επωνυμία ΑΙΟΛΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΕ, έχει πολλές αιτήσεις για αιολικούς σταθμούς 83 ανεμογεννητριών (Α/Γ) στο Βόρειο Μαίναλο, 54 Α/Γ στο Νότιο Μαίναλο, 72 Α/Γ στο Λύκαιο (για τα τρία αυτά έργα έχουν γίνει νομικές ενέργειες), για γιγαντιαίους φωτοβολταϊκούς σταθμούς στο Βόρειο Μαίναλο (6.872 περίπου στρεμμάτων), στην Καστροπολιτεία Μουχλίου και Μονή Βαρσών (5.997 περίπου στρεμμάτων) και στη Μεγαλόπολη (4.735 περίπου στρεμμάτων).
Την EDF επίσης τη γνωρίζουμε από τις πιέσεις της για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ το 2014 και από τη συμμετοχή της στην αποικιοκρατικού τύπου παρέμβαση του Γάλλου πρέσβη, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε στον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας για την προσφυγή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο ΣτΕ κατά αιολικού γαλλικής εταιρείας στον Ερύμανθο.  
Οι προαναφερόμενες αιτήσεις αποτυπώνονται και στις 140 αιτήσεις ΑΠΕ στην Αρκαδία που καταγράψαμε ως τον Ιανουάριο 2024, ενώ αναρωτιόμασταν για το ποιες είναι τελικά οι υποδομές της υπαίθρου και των ορεινών μας περιοχών... Καθώς οι αιτήσεις αυξάνονται με καταιγιστικό βαθμό και χωρίς πληροφόρηση, απαιτείται στενή και διαρκής παρακολούθηση στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ (πρώην ΡΑΕ) https://geo.rae.gr/ όπου αναρτώνται αλλά και στη σελίδα του ΥΠΕΝ για τα έργα που έχουν εγκριθεί ή, πολύ σπανιότερα, απορριφθεί https://aepo.ypeka.gr/αναρτημένες-αποφάσεις/  Γράφοντας στο πλαίσιο της αναζήτησης (πάνω αριστερά) τη Δημοτική Ενότητα, εμφανίζονται όλες οι σχετικές αποφάσεις. Π.χ.

Οδηγίες πλοήγησης στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ https://www.youtube.com/watch?v=2CBRRPiaurw
Να επισημανθεί ότι οι καρτέλες των έργων στο Χάρτη της ΡΑΑΕΥ δεν αποτυπώνουν πάντα τα πλήρη στοιχεία τους και στην περίπτωση των φωτοβολταϊκών παραπληροφορούν το κοινό για τη συνολική εδαφοκάλυψη των πάνελ, όπως αναλύεται και στην ενότητα «Φωτοβολταϊκά» στην αποτύπωσή μας για τις αιτήσεις ΑΠΕ στην Αρκαδία ως τον Ιανουάριο 2024.
 
Η τρέχουσα εικόνα των αιτήσεων ΑΠΕ στην περιοχή από το Χάρτη της ΡΑΑΕΥ αλλά και το πλήθος των εγκεκριμένων έργων για την Κυνουρία https://aepo.ypeka.gr/αναρτημένες-αποφάσεις/?filter_4=&filter_41=&gf_search=ΚΥΝΟΥΡΙΑ δεν αφήνουν περιθώρια.
 
 
 
Δίκτυο Φορέων και Πολιτών ΠελοπόννηSOS
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1 σχόλιο

  • Αρκάς
    Αρκάς Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2024 18:24 Σύνδεσμος σχολίου

    "Βαριά βιομηχανική εγκατάσταση" οι μπαταρίες... Και θέλετε να σας πάρουμε στα σοβαρά. Μα τόσο πολύ σας αρέσει να αναπνέετε λιγνίτη;

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...