Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | Θετική γνωμοδότηση για τις ανεμογεννήτριες σε Βαλτέτσι, Νεστάνη, Τσεμπερού

Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης | Θετική γνωμοδότηση για τις ανεμογεννήτριες σε Βαλτέτσι, Νεστάνη, Τσεμπερού

Γνωμοδότηση αναφορικά με τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «ΑΙΟΛΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΟ ΤΙΤΛΟ «MORES» ΙΣΧΥΟΣ 298,2 ΜW, ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ «ΑΓΙΟΣ ΠΕΤΡΟΣ-ΒΑΛΤΕΤΣΙ-ΝΕΣΤΑΝΗ-ΤΣΕΜΠΕΡΟΥ» ΤΗΣ ΠΕ ΑΡΓΟΛΙΔΟΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, έλαβε το δημοτικό συμβούλιο.

Για το θέμα μίλησε ο Κώστας Κατσαφάνας είπε πέρα από το θεσμοθετημένο 3%, η φιλοσοφία είναι να αποδοθεί 1.500.000 για έργα περιβαλλοντικά, 90.00 ευρώ το χρόνο για καθαρισμούς δρόμων και αντιπυρικέ ζώνες, την προμήθεια 25 δεξαμενών, ενώ προβλέπεται η πρόληψη δύο ατόμων ανά περιοχή. Επίσης, 150.000 ευρώ διατίθεται για εκδηλώσεις και μια σειρά από άλλες δράσεις. Το προσωπικό δεσμευόμαστε να είναι από την περιοχή. Θεωρούμε ότι έχει γίνει μια δουλειά πολύ μελετημένη και αυτό θα φανεί στις γνωμοδοτήσεις και το ΣτΕ. Θα απέχω από την ψηφοφορία.

Πόσες ανεμογεννήτριες και πόσα MW είναι στα όρια του δήμου Τρίπολης ρώτησε ο κ. Κατσίρης. «Είναι 298 MW, 37 ανεμογεννήτριες θα είναι στα όρια του δήμου Τρίπολης» απάντησε ο κ. Κατσαφάνας.

Ο Βαγγέλης Γούργαρης είπε ότι για την εταιρεία είναι όλα καλά, αλλά δεν είναι τα πάντα ρόδινα. Πρόκειται για την ίδια ισχύ με την 4η λιγνιτική μονάδα της Μεγαλόπολης. Θα μπουν 71 τεράστιες ανεμογεννήτριες. Θα ισοπεδωθούν 71 βουνοκορφές. Θα πλήξει υπάρχουσες επιχειρήσεις. Έχουν ισχύ πολλαπλάσια των αναγκών της χώρας μας. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τις λαϊκές συσπειρώσεις και να γνωμοδοτήσουμε αρνητικά.

Η Γεωργία Παναγοπούλου εξέφρασε τον προβληματισμό μου για όσα μας υπόσχονται. Δεν είπαν τίποτα για τα πέδιλα, για το περιβαλλοντικό κόστος απόσυρσης και για το τι θα κάνουν στην περίπτωση που βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα. Δεν με πείθει καμία μελέτη. Όποια και να είναι η δική μας γνωμοδότηση, δεν θα ληφθεί υπόψην. Να αποσυρθεί το θέμα. Αυτό είναι προπομπός για το Μαίναλο. Δεν θα αφήσουν απείραχτο το Μαίναλο.

Ο Ηλίας Κούρος τόνισε ότι οι τοπικές κοινωνίες έχουν πει ότι δεν τους ενοχλεί. Για το Μαίναλο δεν το συζητάμε. Εφόσον είναι έτσι όπως είπε ο κ. Κατσαφάνας, δεν υπάρχει θέμα. Υπάρχει το όφελος οικονομικό. Αν ήταν φωτοβολταϊκό δεν θα το ψήφιζα, διότι χαλούν τη γη μας. Εγώ είμαι υπέρ.

Ο Πρόεδρος από το χωριό Πάπαρι ρώτησε «με ποιον χάρτη θα γίνει το έργο στην Τσεμπερού. «Τρέχουμε δέκα χρόνια στα δικαστήρια και χάνει λεφτά ο δήμος. Για να μην φεύγουν λεφτά για την Μεγαλόπολη.»

«Σιγά σιγά το Κτηματολόγιο αρχίζει να περιορίζει τις διαφορές που υπήρχαν» είπε ο κ. Κατσαφάνας.

Ο Δήμος είναι στο Συμβούλιο της Επικρατείας για αυτή την υπόθεση είπε ο Δήμαρχος και είπε ότι μαζί με τους κατοίκους στο ΣτΕ.

Ο Αντιδήμαρχος Γιάννης Χασάπης είπε ότι με απογοητεύει ότι η γνωμοδότησή μας είναι εισηγητικού χαρακτήρα. Ζυγιζοντας τα οικονομικά οφέλη, θεωρώ ότι πρέπει σε μια εποχή που μειώνονται οι θέσεις εργασίας στον δήμο Τρίπολης, μια τέτοια επένδυση ενισχύει τις θέσεις εργασίας και τις τοπικές κοινωνίες. Προτρέπω το δημοτικό συμβούλιο να ψηφίσει θετικά.

Την εισήγηση της δημοτικής αρχής ζήτησε ο Σωτήρης Παπαδημητρίου.

«Δεν υπάρχει εισήγηση, θα γνωμοδοτήσουμε επί της μελέτης» εξήγησε ο Δήμαρχος.

«Δεν είναι άχρηστες οι ανεμογεννήτριες. Υπάρχει όμως κορεσμός των δικτύων. Δεν υπάρχει σύστημα αποθήκευσης. Εμείς δεν είμαστε Υπουργείο Περιβάλλοντος, είμαστε Δήμος Τρίπολης. Μέχρι να εγκριθεί το τοπικό πολεοδομικό σχέδιο για τον δήμο Τρίπολης που να είναι συμβατό με το εθνικό χωροταξικό, να μην εγκριθεί καμία μελέτη ΜΠΕ για τις ανεμογεννήτριες και προτείνω να αποσυρθεί.

«Το να αποσυρθεί δεν σημαίνει ότι το θέμα δεν θα προχωρήσει. Δεν σταματάει η διαδικασία» είπε ο Δήμαρχος.

Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο κ. Γούργαρης.

Ο Δήμαρχος είπε ότι χρειαζόμαστε ενέργεια και πρέπει να βρούμε τρόπο να την παράξουμε. Αν λέμε ότι οι ανεμογεννήτριες κάνουν περιβαλλοντική καταστροφή, τότε το κάρβουνο και το φυσικό αέριο τι κάνουν; Γιατί είναι κακό η χώρα να κάνει εξαγωγή ενέργειας; Είναι σαφές ότι κάνουν ζημιά στο περιβάλλον οι ανεμογεννήτριες. Αλλά πρέπει να κάνουμε μια επιλογή. Δεν άκουσα περιβαλλοντικό έγκλημα από την καύση πετρελαίου και λιγνίτη. Για το Μαίναλο έχουμε πάρει αρνητική γνωμοδότηση και πληρώνουμε δικηγόρους, όπως πληρώνουμε για το πάρκο με τις μπαταρίες στη Δόριζα. Ξέρουμε εμείς καλύτερα αν κάποιος είναι αρχαιολογικός χώρος καλύτερα από την Αρχαιολογία; Ή θα υποκαταστήσουμε το Δασαρχείο; Για το έργο αυτό δεν προβλέπεται να μπουν μπαταρίες, όπως είπε ο κ. Κατσαφάνας. Να ακούσουμε και τις τοπικές κοινωνίες. Η γνώμη μου είναι ότι επειδή δεν μιλάμε για δάσος, αλλά στις ήδη υπάρχουσες ανεμογεννήτριες, να εγκατασταθούν κι άλλες. Ένα θέμα είναι η αποκατάσταση του χώρου όταν τελειώσει η λειτουργία τους.

«Προβλέπεται από το νόμο η αποκατάσταση στα 25 χρόνια» είπε ο κ. Κατσαφάνας. Εισάγουμε 4 GIGA WATT ενέργεια αυτή τη στιγμή ως χώρα, είπε.

Τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του εργοστασίου της ΔΕΗ Μεγαλόπολης δεν θα τα λάβουμε υπόψη ας; Εξαφανίστηκαν ολόκληρα χωριά για να έχουμε ενέργεια. Αν δεν το κάνουμε, η θερμοκρασία θα φτάσει 50 βαθμούς Κελσίου, είπε ο Στέφανος Χατζόπουλος.

Ο Αντιδήμαρχος Βασίλης Βαρδιάμπασης είπε ότι για το Μαίναλο πρέπει να πάμε σύσσωμα, ακόμα και με μπλόκα να μην προχωρήσει αυτό το έργο.

Ο Ηλίας Αγγέλακος είπε ότι ο δήμος Τρίπολης έχει ήδη σηκώσει αρκετό βάρος με τις ανεμογεννήτριες, δεν βλέπουμε όφελος στους λογαριασμούς ρεύματος. Με τη φυσική μας παρουσία να βάλουμε φράγματα για το Μαίναλο.

Θετική γνωμοδότηση πρότεινε ο Δήμαρχος. Υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας και εγκρίθηκε.

Την αρνητική γνωμοδότηση πρότεινε ο κ. Γούργαρης. Υπέρ ψήφισε μόνο ο ίδιος και απορρίφθηκε.

Τη μη έγκριση του θέματος ζήτησε ο κ. Κατσίρης μέχρι να υπάρξει τοπικό πολεοδομικό σχέδιο. Υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της παράταξης του κ. Σμυρνιώτη και απορρίφθηκε.

www.drt915.gr 

2 σχόλια

  • Τάκης Παπούλιας
    Τάκης Παπούλιας Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 14:00 Σύνδεσμος σχολίου

    Κε Κατσαφάνα για τη Δόριζα τους δικηγόρους τους πληρώνει η Περιφέρεια και μερικοί κάτοικοί της. Ο Δ. Τρίπολης έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 13:10 Σύνδεσμος σχολίου

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ Α ΔΕ ΒΑΛΟΥΜΕ ΑΝΕΜΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ 50 ΒΑΘΜΟΥΣ ΚΕΛΣΙΟΥ. ΚΥΡΙΕ ΣΤΕΦΑΝΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΜΙΣΤΗΡΑΣ ΜΗ ΜΠΕΡΔΕΥΕΣΑΙ.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...