Menu
RSS
Τρίτη, 15/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας | Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην Τρίπολη

Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας | Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης στην Τρίπολη

ΕΡΓΑΤΟΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ

 

Απεργιακής Συγκέντρωσης Γ.Σ.Ε.Ε. – Α.Δ.Ε.Δ.Υ

9 Νοεμβρίου 2022

 

Εμείς οι εργαζόμενοι του Ν. Αρκαδίας που συγκεντρωθήκαμε σήμερα, Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022 σε συγκέντρωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας στην Τρίπολη, αφού ακούσαμε τους ομιλητές αποφασίσαμε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, εκφράζοντας για ακόμη μία φορά τη φωνή διαμαρτυρίας του κόσμου της εργασίας απέναντι στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί η Κυβέρνηση.

Είναι πλέον καθαρό στους ανθρώπους της εργασίας ότι το νέο εργασιακό νομοσχέδιο εμπεριέχει στοχευμένες νομικές κατασκευές και επικίνδυνες για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες ιδεολογικές ακροβασίες, όπως είναι η επονομαζόμενη ατομική «διευθέτηση» του χρόνου εργασίας που ουδόλως σχετίζεται με τη γνωστή σε όλους μας διευθέτηση, ούτε βεβαίως

εξυπηρετεί πρόσκαιρες - εποχικές ανάγκες επιχειρήσεων. Με «φερετζέ» τη συμφιλίωση της οικογενειακής με την επαγγελματική ζωή επιχειρείται μια οριζόντια διάνοιξη ενός σκοτεινού εργασιακού τούνελ που θα μετατρέψει σε κόλαση τον εργασιακό βίο εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα. Με ατομική συμφωνία, εργοδότες και εργαζόμενοι, υποτίθεται ότι θα «συμφωνούν» εργασία με υπερβάλλουσα-απλήρωτη εργασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Κι όλα αυτά με ατομική συμφωνία, όταν είναι τοις πάσι γνωστό ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης δεν θα έχουν τη δυνατότητα να διαπραγματευτούν ως ισότιμοι συνομιλητές.

Οι εργαζόμενες, οι εργαζόμενοι, απαιτούμε σεβασμό στα θεμελιώδη ατομικά και συλλογικά εργατικά δικαιώματά μας, σεβασμό στα κοινωνικοασφαλιστικά μας δικαιώματα, σεβασμό της αξίας της προσωπικότητάς μας, σεβασμό στην υγεία και στην ασφάλειά μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη συγκυρία τα συνδικάτα προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας.

Απαιτούμε να μην παραβιάζονται τα δικαιώματά μας στην εργασία και να εργαζόμαστε

σε χώρους που εγγυώνται την Υγεία και την Ασφάλεια στην εργασία!!!

 

Οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα απαιτούμε από την Κυβέρνηση ένα ολιστικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της κρίσης του κόστους ζωής και την οικοδόμηση μιας οικονομίας που να προσφέρει οφέλη για τους εργαζόμενους.

Απαιτούμε:

  1. Αύξηση των Μισθών σε όλους τους κλάδους της οικονομίας για να καλυφθεί η αύξηση του κόστους ζωής και να διασφαλιστεί ότι οι εργαζόμενοι λαμβάνουν δίκαιο μερίδιο από τα κέρδη, καθώς και μέτρα για την προώθηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων ως τον καλύτερο τρόπο για την επίτευξη δίκαιων αμοιβών και βιώσιμης οικονομίας.
  2. Άμεση ενίσχυση των ευάλωτων κατηγοριών που αγωνίζονται να αντέξουν οικονομικά τους λογαριασμούς ενέργειας, να βάλουν φαγητό στο τραπέζι και να πληρώσουν το ενοίκιο. Το δικαίωμα στο φαγητό και σ ́ ένα ζεστό σπίτι είναι ανθρώπινα δικαιώματα και πρέπει να προστατεύονται. Δεν μπορεί να αναμένεται από τους ανθρώπους που βρίσκονται στη φτώχεια να πληρώνουν δυσβάστακτους λογαριασμούς. Απαγόρευση των αποσυνδέσεων.
  3. Ανώτατα όρια τιμών ειδικά στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας και αυστηρός φόρος στα υπερβολικά κέρδη των εταιρειών ενέργειας και άλλων εταιρειών για να διασφαλιστεί ότι δεν θα συνεχίσουν να κερδοσκοπούν σ’ αυτή την κρίση, μαζί με άλλα μέτρα, όπως ο περιορισμός των μερισμάτων και η αποτροπή της κερδοσκοπίας στις τιμές των τροφίμων.
  4. Μείωση του ΦΠΑ στα είδη βασικής διατροφής καθώς και στα υγρά καύσιμα (πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο).
  5. Εθνικά και ευρωπαϊκά μέτρα στήριξης κατά της κρίσης για την προστασία των εισοδημάτων και των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, συμπεριλαμβανομένων μέτρων τύπου SURE για την

αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και την ενίσχυση των διαδικασιών δίκαιης μετάβασης.

  1. Μεταρρύθμιση της λειτουργίας της Αγοράς Ενέργειας. Ν’ αναγνωριστεί ότι η ενέργεια είναι δημόσιο αγαθό και να υπάρξουν άμεσες επενδύσεις για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της κρίσης, όπως η ανεπαρκής επένδυση στην πράσινη ενέργεια και οι συνέπειες των άκρατων ιδιωτικοποιήσεων.
  2. Για εμάς ο λιγνίτης ήταν είναι και θα παραμείνει το εθνικό μας καύσιμο, απαιτούμε μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό με βάση το νερό και το λιγνίτη και επικουρικά τις ΑΠΕ. Λεμέ όχι στα ξένα καύσιμα. Στηρίζουμε τον αγώνα των τραπεζοκόμων και καθαριστριών και απαιτούμε μόνιμες και σταθερές θέσεις γιατί καλύπτουν πάγιες και διαρκής ανάγκες. Έξω οι εργολάβοι από τις δημόσιες δομές, υγειά παιδεία κλπ.
  3. Φθηνή στέγη για όλους με άμεσα μέτρα που θα στοχεύσουν στην αναχαίτιση του κόστους στέγασης, μέτρα που θα ελαφρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που μισθώνουν την κύρια κατοικία τους, που πληρώνουν ενοίκιο για τους φοιτητές τους αλλά δεν δικαιούται το φοιτητικό επίδομα.
  4. Να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για φτωχά λαϊκά νοικοκυριά.
  5. Να σταματήσει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας.

ΕΝΩΤΙΚΑ-ΜΑΧΗΤΙΚΑ-ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ, καλούμε την Κυβέρνηση και τα λοιπά κόμματα να αποσύρουν το υπό ψήφιση Νομοσχέδιο, να αποδεχτούν τις θέσεις του Συνδικάτου που δημοσιεύονται με ένα εκτενές κείμενο θέσεων, διεκδικήσεων και προτάσεων με πυρήνα την ανάγκη σύναψης ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου, ως σημείου αναφοράς για την επιστροφή στην κανονικότητα και την επιτυχή έκβαση του επιβεβλημένου παραγωγικού μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας με όρους υγιούς ανταγωνιστικότητας και εργασιακής δικαιοσύνης, γιατί με εξαθλιωμένους εργαζόμενους ανάπτυξη δεν γίνεται. 

ΠΕΜΠΤΗ 10

ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΟΥΜΕ

Τη Διοίκηση του Ε.Κ.Αρκαδίας να στείλει το παρόν ψήφισμα στους αρμόδιους κυβερνητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, τα κόμματα, τη Γ.Σ.Ε.Ε., Α.Δ.Ε.Δ.Υ και να τα δημοσιεύσει στον Τύπο.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...