Menu
RSS
Παρασκευή, 27/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

SOS Μαίναλο: "Ο αγώνας μας ενάντια στο αιολικό MORES συνεχίζει αμείωτος!"

SOS Μαίναλο: "Ο αγώνας μας ενάντια στο αιολικό MORES συνεχίζει αμείωτος!"
Η μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη σημερινή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου για τη γνωμοδότηση των αιολικών εργοστασίων της VOLTON MORES, 298,2 MW, σε Αρτεμίσιο, Πάρνωνα, Μαίναλο, Τσεμπερού και MORES II, 155,4 MW, σε Ταΰγετο ήταν ενδεικτική της πρωτοφανούς συμμετοχής χιλιάδων πολιτών και φορέων στη δημόσια διαβούλευση των δύο έργων.
Η Περιφερειακή Επιτροπή για το αιολικό MORES II γνωμοδότησε αρνητικά και για το MORES αρνητικά όσον αφορά την περιοχή του Αγίου Πέτρου στον Πάρνωνα. Για τις περιοχές Βαλτέτσι στο Μαίναλο, Νεστάνη στο Αρτεμίσιο και Τσεμπερού η Επιτροπή αποφάσισε ότι θα πρέπει να συμπληρωθούν οι ελλείψεις της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένου να υπάρξει τελική γνωμοδότηση.
Πράγματι η ΜΠΕ είναι ελλιπής και όπως συνοπτικά έχουμε αναδείξει, δεν εκτιμά ουσιαστικά τις επιπτώσεις του σχεδιαζόμενου έργου ούτε και τις συνεργιστικές – σωρευτικές του επιπτώσεις με τα υπόλοιπα έργα στην ευρύτερη περιοχή όπως οφείλει ως αναπόσπαστο τμήμα της δέουσας εκτίμησης, ενώ επίσης δεν υποστηρίζεται από φωτορεαλιστικές απεικονίσεις, όπως ορίζεται. Αντίστοιχες ελλείψεις παρουσιάζει και η ΜΠΕ του MORES II.
Μέχρι να αναρτηθεί η αναλυτική απόφαση της Περιφερειακής Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου δεν γνωρίζουμε τους λόγους για την επιφυλακτική της στάση όσον αφορά τη ΜΠΕ του MORES.
Γνωρίζουμε όμως την εναντίωση 6.072 πολιτών και φορέων που κατέθεσαν τεκμηριωμένες αντιρρήσεις στη δημόσια διαβούλευση του αιολικού MORES, την ουσιώδους σημασίας αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Δασών Αργολίδας που οφείλει να λάβει υπόψη το ΥΠΕΝ και τα ομόφωνα αρνητικά ψηφίσματα των Δήμων Βόρειας Κυνουρίας, Μεγαλόπολης, Άργους-Μυκηνών.
Στη συνεδρίαση επίσης συζητήθηκε η σοβαρή παράβαση κατά τη γνωμοδότηση του Δήμου Τρίπολης, σύμφωνα με τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου (Υπ. Εσωτερικών, Αρ. Πρωτ. 17552/19-3-2008) https://diavgeia.gov.gr/decision/view/ΨΠΙ0ΩΗΡ-ΞΞ2 Η εισήγηση του Αντιδημάρχου Ενεργειακής Αναβάθμισης του Δήμου Τρίπολης για το έργο στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 16/9/2024 συνιστά παράβαση του άρ. 10 παρ. 6 του Κανονισμού καθώς είναι ένας από τους μελετητές της ΜΠΕ και της Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης του αιολικού MORES, όπως διαπιστώνεται και στα αρχεία της καρτέλας του έργου στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο: https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1930
Για τη θετική γνωμοδότηση του Δήμου Τρίπολης υποβλήθηκε στις 24/9/2024 ένσταση-προσφυγή καθώς το άρ. 10 παρ. 6. αναφέρει:
«6. Δημοτικός Σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος ή στην κατάρτιση λήψης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου ή να συμμετέχει σε γνωμοδοτικά συλλογικά όργανα, τα οποία γνωμοδοτούν για θέμα που θα εισαχθεί στο δημοτικό συμβούλιο, εφόσον ο ίδιος ή συγγενής του έως το δεύτερο βαθμό εξ αίματος ή εξ αγχιστείας έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον. Ο Δημοτικός Σύμβουλος στην περίπτωση αυτή έχει υποχρέωση να ενημερώσει το σώμα για το κώλυμα αυτό και να απέχει τόσο κατά τη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος όσο και κατά τη λήψη της απόφασης. Σε διαφορετική περίπτωση η απόφαση είναι άκυρη. Ο Σύμβουλος που έλαβε μέρος στη συνεδρίαση διαπράττει σοβαρή παράβαση καθήκοντος και τιμωρείται με την ποινή της αργίας, σύμφωνα με τα άρθρα 142 και 143 του ΚΔΚ.»
Ο αγώνας μας ενάντια στο αιολικό MORES συνεχίζει αμείωτος! Αναμένουμε οι Γνωμοδοτούσες Υπηρεσίες, όπως και η Αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή του συγκεκριμένου έργου και το Υπουργείο να λάβουν υπόψη τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις μας για το έργο το οποίο, μεταξύ άλλων, θίγει ανεπανόρθωτα τη φυσική και πολιτισμική μας κληρονομιά, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και την ταυτότητα της Πελοποννήσου καθώς και τις υφιστάμενες επενδύσεις των κατοίκων στην περιοχή.
? Στη φωτογραφία του Γιώργου Ζαφειρόπουλου από την ομάδα Αρκαδία η γη των θεών - Arcadia the land of gods βλέπουμε το όρος Αρτεμίσιο στις παρυφές του οροπεδίου της Μαντινείας στην Αρκαδία.
➡️Στα σχόλια φωτογραφία με την ορατότητα μία από τις ανεμογεννήτριες του MORES που θα εγκατασταθεί στη θέση «Βαλτέτσι».

SOS Mainalo

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...