Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

100 προσωπικότητες με επικεφαλής τον Κώστα Γαβρά, θα συγκροτήσουν την οργανωτική επιτροπή  του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας!

100 προσωπικότητες με επικεφαλής τον Κώστα Γαβρά, θα συγκροτήσουν την οργανωτική επιτροπή  του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας!

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

Εκατό προσωπικότητες με επικεφαλής τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά, θα συγκροτήσουν την οργανωτική επιτροπή  του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, για τον εορτασμό, το 2025, των 100 χρόνων από τη γέννηση του παγκόσμιου Έλληνα μουσικοσυνθέτη, στοχαστή και αγωνιστή της δημοκρατίας Μίκη Θεοδωράκη.

«Δέχομαι ευχαρίστως. Του χρόνου θα είμαι κοντά σας ακόμη και με καροτσάκι» απάντησε με δύναμη και χιούμορ, ο εμβληματικός σκηνοθέτης της ταινίας «Ζ» με μουσική του Μίκη Θεοδωράκη,  Κώστας Γαβράς, αποδεχόμενος την πρόταση  - πρόσκληση του προέδρου του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευά Παρασκευόπουλου, από το βήμα του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνα .

Ο Γορτύνιος, από τα Λουτρά Ηραίας, Κώστας Γαβράς, μαθητής και  για ένα χρόνο στο σχολείο της Ζάτουνας που στεγάζει πλέον το Μουσείο …χάρισε πολύτιμες βιωματικές ιστορίες και μνήμες με τον Μίκη, ως ομιλητής -μέσω διαδικτύου, από το Παρίσι όπου βρίσκεται – στο συμπόσιο   για τα 50 χρόνια δημοκρατίας στην Ελλάδα και τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο.

Το συμπόσιο,  που οργάνωσε το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου, με συνδιοργανωτές το δήμο Γορτυνίας και το σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων, της ΚΕΔΕ και την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου,  λόγω καιρικών συνθηκών μεταφέρθηκε από την μαγική πλατεία Τσαγγάρη μπροστά από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη της Ζάτουνας,  στο Συνεδριακό Κέντρο Δημητσάνας.

Στο συμπόσιο  για τον Μίκη και τη Δημοκρατία, για τον Μίκη και την Κύπρο, χαιρετισμό απηύθυναν  ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, πρώην βουλευτής και φίλος του Μίκη Παρασκευάς Παρασκευόπουλος,  ο δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης,  ο αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου Χρήστος Λαμπρόπουλος και  ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Παύλος Κεσόγλου. Ακολούθησαν οι κεντρικοί ομιλητές του συμποσίου,    ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, πρώην βουλευτής και ακαδημαϊκός  Νίκος Κοτζιάς, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Γλαβίνας, ο πρόδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων -  Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Τζαβάρας, ως εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα και επίτιμου μέλους του Μουσείου Δημήτρη Κουτσούμπα και ο πρόεδρος της ΔΕΘ και μέλος του Δ.Σ. του Μουσείου Τάσος Τζήκας. Χαιρετισμό απέστειλε και ο βουλευτής Αρκαδίας της Ν.Δ. Κώστας Βλάσης.  Εκ μέρους του Δ.Σ. του Μουσείου μίλησε ο ταμίας του  και πρώην βουλευτής Θανάσης Πετράκος, ενώ την παρουσίαση  και τον συντονισμό  έκανε η δημοσιογράφος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Σμαρώ Γεωργιάδου.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η πρόξενος της Κύπρου  Χριστίνα Ζίγκα και ο Μορφωτικός ακόλουθος Λουκάς Ξενοφώντος. Η κα  Ζίγκα παρέλαβε τον τίτλο τιμής του επίτιμου μέλους, που αποδόθηκε από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας στον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, ενώ  τίτλοι τιμής επίτιμων μελών του Μουσείου αποδόθηκαν στον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και στον  πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου  Κωνσταντίνο Τασούλα.

Το 3ο Διεθνές Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνας έκλεισε  όπως θα ήθελε ο Μίκης… Με τα  τραγούδια του, με  ενθουσιασμό και με πολλά χειροκροτήματα  στην  υπέροχη Νεανική Ορχήστρα του δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Θεσσαλονίκης, με μαέστρο τον Κώστα Γεκουσίδη.

 

Το πρωί της ίδιας ημέρας -  Κυριακής 1 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου για τους τέσσερις Γορτύνιους πεσόντες στα πεδία των μαχών στην Κύπρο, τον υπαξιωματικό Λάμπρο Νικητόπουλο του Ηλία, από το Τσουράκι και τη Ζάτουνα, τον έφεδρο λοχία Ηλία Σπηλιωτόπουλο του Χρήστου από το Αγρίδι, τον ανθυπασπιστή πεζικού Αναστάσιο Κρατημένο του Κωνσταντίνου από το Καλονέρι και τον Νικόλαο Κατούντα του Παναγιώτη από την Παναγιά (Ζέρζοβα).

 Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, την πρόξενο της  Κύπρου Χριστίνα Ζίγκα, ως εκπρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας της Κύπρου και απόδοση τιμητικών διακρίσεων στις οικογένειες των πεσόντων από τον πρόεδρο του Μουσείου Παρασκευά Παρασκευόπουλο, το δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, τον πρόεδρο της Κοινότητας Ζάτουνας Γιώργο Κανελλόπουλο και το διευθυντή του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρο Χαρκιολάκη.

Στη συνέχεια το ραντεβού για  Καφέ στο καφενείο (που σύχναζε) του Μίκη, συνοδεύτηκε με τραγούδια από το Νεανικό  Μουσικό Συγκρότημα του Δήμου Αμπελοκήπων – Μενεμένης.

Το  Σάββατο 31 Αυγούστου,  δεύτερη ημέρα του 3ου Διεθνούς Φεστιβάλ  Μίκη Θεοδωράκη ΑΡΚΑΔΙΕΣ Ζάτουνας,  έγιναν  στο Μουσείο, τα  Εγκαίνια Έκθεσης φωτογραφίας και ντοκουμέντων, αφιερωμένη  στα 50 χρόνια της Δημοκρατίας στην Ελλάδα και στα 50 χρόνια  από την Τουρκική εισβολή και την κατοχή στην Κύπρο, στα οποία ο Μίκης Θεοδωράκης τόσο ως μουσικός όσο και ως πολιτικός – αγωνιστής της δημοκρατίας και στοχαστής είχε σημαντικό ρόλο και  αποτύπωμα. Την  ξενάγηση στην Έκθεση, που έγινε  σε συνεργασία με το Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, έκανε η  Βάλια  Βράκα, υπεύθυνη  Μουσικού αρχείου  του Συλλόγου.

Αμέσως μετά, έγινε παρουσίαση της πορείας του Ψηφιακού – Εικονικού Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, από την κα Βράκα και τον  Γιώργο Καλανδρέα από μέρους της ΝOVA.

Η  βραδιά συνεχίσθηκε με Εναρκτήριες ομιλίες,  από τον  Πρόεδρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευά Ν. Παρασκευόπουλο, το Δήμαρχο Γορτυνίας   Ευστάθιο Κούλη, και το   Διευθυντή του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρο Χαρκιολάκη.

Στη συνέχεια μίλησαν , ως εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων ο  Γιώργος Παπαηλιού, η γενική γραμματέας του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Τζένη Δημητρακοπούλου, ο Σμήναρχος (ΤΕΑ) Δημήτρης Φωτόπουλος Διευθυντής Πολεμικού Μουσείου Παραρτήματος Τρίπολης, ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης Παύλος Κεσόγλου, ο πρόεδρος της χορωδίας Ορφέα Τρίπολης  Χρήστος Κουταλιανός. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων μεταξύ του προέδρου του Μουσείου κ. Παρασκεόπουλου και του διευθυντή του Πολεμικού Μουσείου παραρτήματος Τρίπολης κ. Φωτόπουλου και του προέδρου του Ορφέα Τρίπολης κ. Κουταλιανού.

Κόντρα στην κακοκαιρία,  η βραδιά έκλεισε με ένα εξαιρετικά όμορφο και συγκινησιακό  συναυλιακό πρόγραμμα με  τραγούδια του Μίκη από την  Χορωδία Ορφέα Τρίπολης,  με μαέστρο την Χριστίνα Αθανασοπούλου.

Την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου το απόγευμα, πρώτη  ημέρα  του Φεστιβάλ, έγινε η προβολή της ταινίας  «Ζ» του σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και μουσική Μίκη Θεοδωράκη, που οργανώθηκε  σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης στη Δημητσάνα. Ο κόσμος με συγκίνηση παρακολούθησε την ιστορική ταινία που αναφέρεται στη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, το 1963 στη διάρκεια μιας ειρηνικής εκδήλωσης στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του γιού του Γρηγόρη Λαμπράκη, που φέρει το όνομά του και της χήρας του Μαρίας Λαμπράκη. Της προβολής προηγήθηκαν χαιρετισμοί από την υπεύθυνη του Μουσείου Υδροκίνησης Δημητσάνας Ήρα Παπαδοπούλου από τον δήμαρχο Γορτυνίας Ευστάθιο Κούλη, τον πρόεδρο του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευά Παρασκευόπουλο και τον γιο του δολοφονηθέντος βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη καθώς και μια  εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εισαγωγική συζήτηση με τον  Διευθυντή του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής Αλέξανδρο Χαρκιολάκη  και τον δημοσιογράφο  Ηλία Κανέλλη.

1 σχόλιο

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...