Η τοποθέτηση του Σωτήρη Παπαδημητρίου στην 1η Προσυνεδριακή Συγκέντρωση της ΚΕΔΕ (vd)

Η τοποθέτηση του Σωτήρη Παπαδημητρίου στην 1η Προσυνεδριακή Συγκέντρωση της ΚΕΔΕ (vd)
Η τοποθέτηση του δημοτικού συμβούλου Σωτήρη Παπαδημητρίου, στην 1η Προσυνεδριακή Συγκέντρωση που έλαβε χώρα στα Ιωάννινα με θεματικές ενότητες:
• Περιβάλλον & Ενέργεια
• Διαχείριση Υδάτων & Κυκλική Οικονομία
• Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων

 

Αξιότιμο Προεδρείο, Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Ως μέλος της Επιτροπής Διαχείρισης Υδάτων και Κυκλικής Οικονομίας, βρίσκομαι κι εγώ εδώ. Επειδή θεωρώ ότι τέτοιες συναντήσεις και συναθροίσεις αυτοδιοικητικών, μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να υπάρξουν, γι’ αυτό πασχίζω σε κάθε τέτοια συνάντηση να είμαι παρόν απορροφώντας σαν το σφουγγάρι, κάθε τι που ακούγεται, κάθε τι που συζητείται. Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί και οι αγωνίες που καταθέτουν οι συνάδελφοι μου επιτρέψετε, να προσθέσω κι εγώ λίγες πινελιές σε όλα αυτά τα ζητήματα που ετέθησαν.
Μιλήσαμε για διαχείριση υδάτων, μιλήσαμε για τις ΔΕΥΑ, μιλήσαμε για αρκετά ζητήματα στον τομέα αυτό. Ένα κομβικό και σημαντικό θέμα που υπάρχει είναι αυτό της λειψυδρίας. Η αντιμετώπιση της λειψυδρίας πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα. Εδώ στην Ήπειρο που βρισκόμαστε, δίπλα στην Μακεδονία, στην Πελοπόννησο απ’ όπου κατάγομαι υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής φραγμάτων. Πρέπει άμεσα να δοθεί προτεραιότητα σε μελέτες και κατασκευές τέτοιων έργων καθώς και την επίσπευση των διαδικασιών που χρειάζονται.
Πάω στο θέμα της Ενέργειας και του Περιβάλλοντος. Στο συνέδριο της ΚΕΔΕ του 2017, εδώ πάλι στα Ιωάννινα, είχα θέσει ένα θέμα. Τότε το θεωρούσα αδιανόητο να υπάρχει αυτή η κατάσταση, σήμερα όμως βλέπουμε ότι οι δήμοι και οι ΔΕΥΑ είναι αν όχι χρεωκοπημένοι, στα όριά τους, λόγω και της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Τότε λοιπόν, τι είχα πει: Δεν μπορεί όσο πληρώνουμε την κιλοβατώρα και το λίτρο το πετρέλαιο τα φυσικά πρόσωπα, να τα πληρώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί για να κινηθεί το απορριμματοφόρο ή το μηχάνημα έργου , που παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος του δημότη, άρα του πολίτη, το ίδιο το κράτος να έχει κερδοφορία. Σήμερα λοιπόν, που το θέμα έχει φτάσει στο απροχώρητο, θα πρέπει να βάλουμε ψηλά στην ατζέντα, το αίτημα απαλλαγής ΦΠΑ και άλλων φόρων στην ενέργεια που καταναλώνεται από τους δήμους, προς ωφέλεια των δημοτών.
Θέλω κλείνοντας, να βάλω άλλο ένα θέμα. Μιλάμε για έργα, μιλάμε για χρηματοδοτήσεις. Αν δεν αντιμετωπιστεί ακαριαία το πρόβλημα σχετικά με τα έργα. Με τον τρόπο που δημοπρατούνται, με τις ενστάσεις που γίνονται και τον χρόνο εκδίκασής τους, με τις ατελείωτες παρατάσεις που δίνονται και με την έλλειψη ρευστότητας των χρηματοδοτικών εργαλείων, δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Το 2016 στο δήμο Τρίπολης είχαμε μια καταστροφική πλημμύρα. Τότε ως διοίκηση του δήμου εξασφαλίσαμε κάποια κονδύλια για έργα αποκατάστασης αλλά και προστασίας, τα οποία 8 χρόνια μετά, δεν έχουν ολοκληρωθεί .
Κι επειδή πολλοί συνάδελφοι έθεσαν το θέμα των ΑΠΕ, που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος της χώρας μας, σήμερα υπάρχει αντίστοιχο θέμα συζήτησης στην Τρίπολη, αυτό που θέλω να πω και που δεν καταλαβαίνω είναι το εξής: Θεωρώ αδιανόητο η Τοπική Αυτοδιοίκηση να γνωμοδοτεί και να μην αποφασίζει. Πρέπει να καταλάβουμε, αγαπητοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα όσοι είστε Δήμαρχοι, την δύναμή σας. Οι Δήμαρχοι είναι πιο δυνατοί από τα κόμματα. Και εμείς διοικούμε και όχι τα κόμματα με τους βουλευτές.
Καλή συνέχεια και τα λέμε στις επόμενες συναντήσεις, με τελευταία συνάντησή μας στο Συνέδριό μας, στην Ρόδο.

Tags:

ΚΕΔΕ, Σωτήρης Παπαδημητρίου,

Σχετικά Άρθρα

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή