Menu
RSS
Δευτέρα, 16/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πώς είδα τις φετινές εκδηλώσεις στη Γορτυνία

Πώς είδα τις φετινές εκδηλώσεις στη Γορτυνία
 
Παρατήρησα το εξής:
Πολύ "το παρελθόν μας", πολύ "η παράδοσή μας", πολύ "η πολιτιστική μας κληρονομιά", πολύ "το παλιό μας αντάμωμα", πολύ "πες μας γιαγιά παλιές ιστορίες", πολύ "οι παλιοί μας μαστόροι", πολύ "οι παλιές μας φωτογραφίες", πολύ "τα παλιά μας κειμήλια", πολύ "τα παλιά μας επαγγέλματα", πολύ "το παλιό μας ρολόι", πολύ "οι παλιοί μας ήρωες", πολύ "τα παλιά μας σχολικά χρόνια". Το μόνο που έλειπε φέτος ήταν το "παλιό μας αλώνισμα" (το οποίο καταργήθηκε).
Οι περισσότερες εκδηλώσεις είχαν αναφορά στο χθες, στα παλιά. Λες και οι δείκτες του ρολογιού ήταν κουρδισμένοι να πηγαίνουν προς τα πίσω. Δεν αναφέρομαι στην ποιότητα των εκδηλώσεων στις οποίες οι διοργανωτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό (και γι' αυτό τους αξίζουν συγχαρητήρια), αλλά στη γνωστή νοοτροπία να ακολουθήσουμε την πεπατημένη (να αναδείξουμε το χθες), η οποία επικράτησε στη συντριπτική πλειοψηφία των εκδηλώσεων. Νομίζω παραπάνω απ' όσο θα έπρεπε.
Τελικά έχουμε παραιτηθεί από το μέλλον ή μήπως φοβόμαστε να το αντικρίσουμε; Δεν είδα να εκφράζονται μέσα από τις εκδηλώσεις και τις συναντήσεις των συμπατριωτών στα χωριά ανησυχίες για το αύριο. Τόσο πολύ πια είμαστε προσκολλημένοι και αφοσιωμένοι στην παράδοση;
Από τις εκδηλώσεις που δεν αναφέρονταν στην παράδοση αλλά στο σήμερα, ξεχωρίζω την ημερίδα στο Βυζίκι για τα προβλήματα της Δυτικής Γορτυνίας και την εκδήλωση στη Νυμφασία για τις ανεμογεννήτριες (θα μπορούσαν να είχαν προβληθεί περισσότερο).
Ενδιαφέρον είχαν τα παιδιά που έπαιξαν έντεχνα τραγούδια στα Τρόπαια, άλλη μια παρέα νέων στη Δόξα, ενώ εξαιρετική όπως πάντα η Χαραλαμπία Πνευματικού, η οποία έδωσε συναυλία στη Δημητσάνα. Πολύ καλές κριτικές άκουσα και για τη Θεατρική Ομάδα Κωφών "Τρελά Χρώματα", που έδωσε επίσης παράσταση στο θέατρο της Δημητσάνας.
Όσον αφορά στους συλλόγους νεολαίας, επέλεξαν να περιοριστούν στα πάρτυ. Θα μπορούσαν να κάνουν και κάτι διαφορετικό. Να είχαν διοργανώσει μια εκδήλωση, μια συζήτηση για κάποιο θέμα που ενδιαφέρει τη νεολαία. Χίλια δυο ζητήματα υπάρχουν. Η νεολαία δεν είναι μόνο πάρτυ.
Μου αρέσει πολύ επίσης, ότι συνεχίζεται το τουρνουά μπάσκετ στα χωριά της Κοντοβάζαινας. Θα πρότεινα τη διεξαγωγή ενός κοινού τουρνουά μπάσκετ και για τις οκτώ δημοτικές ενότητες του δήμου. Θα τόνωνε σημαντικά το αθλητικό ενδιαφέρον στη Γορτυνία. Εξαιρετική ιδέα και το τουρνουά πινγκ πονγκ που γίνεται κάθε χρόνο στη Μυγδαλιά από τα παιδιά. Ας μην ξεχνάμε ότι πρωταθλητής στο άθλημα είναι ο Γορτύνιος Π. Γκιώνης από το Ψάρι.
Στο χωριό μου, τα Λαγκάδια, όλοι οι σύλλογοι προσπαθούν να πιαστούν από τους λαγκαδινούς μαστόρους (ο ένας χτίζει για τους μαστόρους, ο άλλος τρέχει για τους μαστόρους και ο τρίτος τους υποδέχεται από τη μαστοριά). Εάν ζούσαν οι παλιοί μαστόροι, αμφιβάλλω εάν θα ήθελαν να έχουν τόση προβολή, γιατί πάνω απ' όλα ήταν ταπεινοί άνθρωποι. Θεωρώ άστοχη την πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών και του Συλλόγου Νέων να διοργανώσουν ξεχωριστή εκδήλωση για τους Δεληγιανναίους, τη στιγμή που ο δήμος διοργανώνει κάθε χρόνο τα "Δεληγιάννεια". Θα μπορούσαν, εάν ήθελαν, να συμμετάσχουν εκεί.
Αντίθετα, βρήκα αξιόλογη την προσπάθεια του Συλλόγου Γυναικών και των Λαγκαδινών Νέων να πάρει λίγη ζωή (και μάλιστα για πολλές μέρες) το Πνευματικό Κέντρο, το οποίο συνεχίζει να είναι ημιτελές. Την αναφορά του δημάρχου Γορτυνίας κατά τα εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφίας στο "ένδοξο παρελθόν" του Πνευματικού Κέντρου επί δημαρχίας Σιοκορέλη την εκλαμβάνω ως μνημόσυνο, αφού δεν ανταποκρίνεται στη σημερινή λειτουργικότητα του Πνευματικού Κέντρου.
Θα μου άρεσε επίσης, αντί για μεμονωμένες συναυλίες, να γίνονται μεγάλα αφιερώματα σε συνθέτες και στιχουργούς με τη συμμετοχή γνωστών τραγουδιστών. Να ακουστούν στη Γορτυνία τα αριστουργήματα των μεγάλων δημιουργών. Η Γορτυνία έχει αρκετούς χώρους για να φιλοξενήσει συναυλίες προσελκύοντας κόσμο κι από άλλες περιοχές της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου. Επίσης, θα μπορούσε να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στα χωριά ώστε να έχουμε λιγότερες και καλύτερες εκδηλώσεις με διαφορετικό και πιο πλούσιο περιεχόμενο. Ας το δούμε αυτό λίγο καλύτερα.
Δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο ότι για άλλη μια χρονιά έγιναν πολλά γλέντια σε όλα τα χωριά (από το μικρότερο μέχρι το μεγαλύτερο), κάτι που δείχνει ότι ο κόσμος έχει ανάγκη να ξεσκάσει από τα προβλήματά του.
Το στοίχημα και ταυτόχρονα η ευθύνη του δήμου είναι ο πολιτισμός να κρατάει όλο το χρόνο και να μη ρίχνει αυλαία μετά τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου. Ανάγκη για μουσική, ποίηση, θέατρο, παιδικές προβολές και παραστάσεις υπάρχει και το χειμώνα και μάλιστα ακόμα μεγαλύτερη.
Και του χρόνου λοιπόν, με υγεία, καλύτερη προετοιμασία και κυρίως περισσότερη έμπνευση στη θεματολογία, έτσι ώστε να μην εκφράζεται μόνο η παράδοση αλλά και η δημιουργική ανησυχία για το παρόν και το μέλλον των χωριών μας.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
30/8/24

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2024 09:45 Σύνδεσμος σχολίου

    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΝΥΜΦΑΣΙΑΣ ΝΑ ΠΑΝΕ ΜΙΑ ΒΟΛΤΑ ΣΤΣ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΤΙ ΘΑ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...