Menu
RSS
Δευτέρα, 01/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Εξαπάτηση και εξάρτηση κάτω από τα πλατάνια

Εξαπάτηση και εξάρτηση κάτω από τα πλατάνια
 
Οι ηλικιωμένοι και οι νέοι είναι οι δύο πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Οι μεν λόγω της φυσικής και ενίοτε της πνευματικής τους ανημπόριας, οι δε λόγω της απειρίας τους και της άγνοιας κινδύνου, η οποία τους οδηγεί πολλές φορές σε τραγικές επιλογές ακόμα και για την ίδια τους τη ζωή.
Τα κρούσματα εξαπάτησης ηλικιωμένων, που παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας και στην επαρχία, καταδεικνύουν τη σήψη και το βούρκο ενός τμήματος της κοινωνίας, που δε διστάζει να στραφεί απέναντι σε ό,τι πιο ιερό υπάρχει, στους απόμαχους της ζωής, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, προκειμένου να βγάλει κέρδος.
Ας μη μας προκαλεί καμία εντύπωση. Το εύκολο κέρδος, η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο και όλες αυτές οι "αξίες" που προβάλλει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα είναι το "ηθικό υπόβαθρο" που οδηγεί σε αυτές τις αποτρόπαιες και εγκληματικές ενέργειες. Πόσο μάλλον στις μέρες μας, σε συνθήκες συνεχούς φτωχοποίησης, δραματικής υποχώρησης του βιοτικού επιπέδου του λαού, αλλά και κοινωνικού εγκλεισμού.
Υπάρχει όμως και μια άλλη παράμετρος, η οποία δε θα πρέπει να αγνοείται. Τέτοιου είδους φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας και παραβατικότητας δε θα έβρισκαν έδαφος ούτε στη Γορτυνία ούτε πουθενά, θα συναντούσαν "τείχος", εάν υπήρχε πραγματική κοινωνική αλληλεγγύη, εάν μοιραζόμασταν τα προβλήματα και τις ανησυχίες με το γείτονά μας, εάν δεν αφήναμε τον τρόμο, ο οποίος εύλογα διογκώνεται στο άκουσμα μιας (ψεύτικης) αναπάντεχης είδησης, να κυριεύσει το μυαλό μας.
Το ίδιο ισχύει και για τους νεότερους, αρκετοί από τους οποίους πέφτουν στην παγίδα να αναζητούν διέξοδο στα προσωπικά τους αδιέξοδα μέσω των εξαρτήσεων. Αδιέξοδα, τα οποία βεβαίως, δεν είναι αμιγώς προσωπικά, διότι απορρέουν από τον ίδιο τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας και των προβλημάτων που γεννά (στην εργασία, την κοινωνική ένταξη κλπ).
Είναι θετικό ότι ο δήμος Γορτυνίας συμμετείχε στην εβδομάδα ευαισθητοποίησης για την πρόληψη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών. Όμως, το ΟΧΙ απέναντι στα ναρκωτικά δε θα πρέπει να ακούγεται επετειακά, μια φορά το χρόνο, αλλά κάθε μέρα και παντού. Στα σχολεία, τις πλατείες, τις παρέες, εκεί όπου συχνάζει και συναναστρέφεται η νεολαία.
Ο δήμος Γορτυνίας αλλά και όλοι μας οφείλουμε να ανοίξουμε πιο θαρρετά αυτή τη συζήτηση, παίρνοντας ξεκάθαρη θέση απέναντι στις αιτίες και τις πολιτικές της ναρκωκουλτούρας που κατακλύζουν τη νεολαία, ενάντια στη λογική διαχωρισμού των ναρκωτικών σε μαλακά και σκληρά, ενώνοντας τη φωνή μας κάτω από το σύνθημα ΟΧΙ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ.
Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 29/6/24

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...