Menu
RSS
Παρασκευή, 03/05/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Γούργαρης για το αρδευτικό της Τάκας: "Χορτάσαμε από υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων"

Γούργαρης για το αρδευτικό της Τάκας: "Χορτάσαμε από υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων"

Διαχείριση υδάτων στο Δήμο Τρίπολης

 

Αντιπλημμυρικά:

Κυρίες και κύριοι

Όλα δείχνουν ότι φέτος διανύουμε την πιο θερμή και άνυδρη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών.

Παράλληλα παρατηρούμε κατά τόπους έντονες βροχοπτώσεις καταιγίδες και πλημμυρικά φαινόμενα με καταστροφικές συνέπειες, Θεσσαλία, Βόλος και αλλού.

Ο Δήμος Τρίπολης, είναι ανοχύρωτος για ενδεχόμενα τέτοια φαινόμενα. Μόνο τα ρέματα του Αγιοθανάση και του Αγιονικόλα θα πνίξουν τη μισή Τρίπολη ακόμη και αν δεχτούν τη μισή ποσότητα νερού από αυτή που έπεσε στο Βόλο.

Το μόνο αντιπλημμυρικό έργο που επιχειρήθηκε να γίνει στην περιοχή Ζευγολατιού-Νεοχωρίου σταμάτησε πριν καν αρχίσει γιατί οι μελέτες που έγιναν γι’ αυτό αποδείχτηκαν αμελέτητες.

Ο Δήμος Τρίπολης οφείλει να διεκδικήσει χωρίς καθυστερήσεις εκπόνηση μελετών για την ευρύτερη περιοχή και χρηματοδότηση για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων τόσο στην περιοχή Ζευγολατιού-Νεοχωρίου-Στενού-Αγιωργήτικων όσο και για τα ρέματα Αγιονικόλα- Αγιοθανάση και αλλού.

Ύδρευση - Άρδευση:

Τη διαχείριση της υδροδότησης και αποχέτευσης στο Δήμο Τρίπολης όπως και στους περισσότερους Δήμους της χώρας την έχει η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Τρίπολης (ΔΕΥΑ-Τ).

Οι ΔΕΥΑ όπως αναφέρεται στον νόμο 1069/1980 είναι ΝΠΙΔ και διέπονται από τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια  στο πλαίσιο της ανταποδοτικότητας!

Πάνω σε αυτές τις αρχές που στηρίχθηκαν στους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας, στη λογική του «κόστους – οφέλους» και προσαρμόζοντας σταδιακά τις αντιδραστικές οδηγίες της Ε.Ε. στήθηκε η μέχρι σήμερα πορεία εμπορευματοποίησης του νερού, μετακυλώντας το όλο και μεγαλύτερο κόστος διαχείρισης στα λαϊκά στρώματα μέσα από τους λογαριασμούς που σταδιακά αυξήθηκαν. Μια σειρά φόροι επιβλήθηκαν όπως ο ΦΠΑ 24% στην αξία του νερού, το 80% επί της αξίας του για νέα έργα αλλά και άλλα χαράτσια, που επιβάρυναν τους λογαριασμούς ενώ το κράτος σταδιακά αποτραβήχτηκε από κάθε υποχρέωση στήριξής τους!

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ΔΕΥΑ χρεώνονται για τις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις τους όπως είναι οι βιολογικοί καθαρισμοί και τα αντλιοστάσια, πανάκριβο ρεύμα  αφού δεν υπάγονται στο βιομηχανικό τιμολόγιο αλλά στο οικιακό, δηλαδή πληρώνουν σχεδόν τριπλάσιο ρεύμα από τους βιομήχανους για αντίστοιχης ισχύος εγκαταστάσεις!

Ταυτόχρονα όλα αυτά τα χρόνια οι υπηρεσίες συνειδητά απαξιώνονται, μέσα από την υποστελέχωση που χτυπάει κόκκινο με την απαγόρευση των προσλήψεων, την εφαρμογή και επέκταση ελαστικών σχέσεων εργασίας, την έλλειψη απαραίτητων μέσων με σκοπό μια σειρά από υπηρεσίες και τομείς «αντικειμενικά» να περνάνε στα χέρια των εργολάβων και ιδιωτών που έρχονται κάθε φορά ως σωτήρες να μας σώσουν. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής οι ελάχιστοι εργαζόμενοι που έχουν απομείνει στις ΔΕΥΑ σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες, δίνουν καθημερινά άνιση μάχη για να τα βγάλουν πέρα με τα μεγάλα προβλήματα, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα μέσα.

Αυτή η πολιτική υπηρετήθηκε διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και τις τοπικές δημοτικές αρχές, που  διαμόρφωσαν και ενίσχυσαν όλο αυτό το πλαίσιο διαχείρισης από τους σημερινούς παρόχους όπως είναι οι ΔΕΥΑ. Είναι φανερό πως προωθήθηκε η ιδιωτικοποίηση από την πίσω πόρτα των επιχειρήσεων στο όνομα του Δημόσιου χαρακτήρα του νερού. Το οποίο βέβαια γίνεται ουσιαστικά το σκαλοπάτι για το επόμενο βήμα στην πορεία ιδιωτικοποίησης.

Με νέο απαράδεκτο νομοσχέδιο η κυβέρνηση προωθεί τη συγχώνευση ΔΕΥΑ δημιουργώντας μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Προχωράει δηλαδή ένα σχέδιο συθέμελης ανατροπής του χάρτη του τομέα νερού στη χώρα «πατώντας» πάνω στη πρόσφατη μετατροπή της ΡΑΕ σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων. Πιθανότερο σενάριο μια ΔΕΥΑ ανά Περιφέρεια που στη συνέχεια θα τις καταπιούν τα μονοπώλια.

Η αρχή θα γίνει από την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ αφού πρώτα απορροφήσουν όμορες ΔΕΥΑ.     

Ο λαός στην κυριολεξία θα πει το νερό νεράκι και θα βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη του και μάλιστα για υπηρεσίες που θα είναι υποβαθμισμένες! Το ίδιο ισχύει και για τους βιοπαλαιστές αγρότες που θα πληρώνουν ακόμα πιο ακριβό νερό με την υπαγωγή και των φορέων άρδευσης σε αυτό ή άλλο νομοσχέδιο.          

Έχουμε άλλωστε συγκεντρώσει πικρή πείρα από τις τεράστιες αυξήσεις της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, τα χρηματιστήρια ενέργειας κλπ στα οποία η Ρ.Α.Ε έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό και πρέπει αγωνιστικά να αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς για συγχωνεύσεις των ΔΕΥΑ, την ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση.

 

Να διεκδικήσουμε:

  • Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού κυρίως τεχνικού.
  • Χρηματοδότηση από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης και αποχέτευσης.
  • Αναβάθμιση του βιολογικού σε τριτοβάθμιο να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του Δήμου και να παράγει σημαντική ποσότητα αρδευτικού νερού που το έχουν ανάγκη οι αγρότες της περιοχής.
  • Την κατάργηση του ΦΠΑ στη τιμή του νερού.
  • Κρατική οικονομική ενίσχυση για να καλυφθούν ανάγκες από το υψηλό ενεργειακό κόστος.
  • Ενίσχυση του εξοπλισμού της ΔΕΥΑΤ για να μπορούν να εκτελούν αυτοτελώς τα έργα.
  • Φθηνό ελεγμένο, ποιοτικό νερό με άμεση μείωση όλων των τιμολογίων και κύρια σε ανέργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους.         

Αρδευτικά:

Ενώ ο ταμιευτήρας της Λίμνης ΤΑΚΑ έχει ολοκληρωθεί δεκαετίες τώρα, τα βασικά κανάλια όπως στο Βαλτετσόρεμα και το ρέμα στην πλευρά της Μανθυρέας δεν έχουν ακόμη συνδεθεί με τη λίμνη. Αποτέλεσμα από τη μια η λίμνη να στερείται το νερό από τους δυο βασικούς τροφοδότες και από την άλλη τα νερά να πλημμυρίζουν τις περιοχές γύρο από την λίμνη.

Η μέγιστη στάθμη της λίμνης είναι τα 19 μέτρα με την ελάχιστη (στάθμη ασφαλείας) τα 11 μέτρα επομένως είναι συγκεκριμένη η διαθέσιμη ποσότητα νερού για άρδευση, εύκολα μπορεί να εκτιμηθούν οι αρδεύσιμες εκτάσεις και να εκτελεστούν τα αναγκαία δίκτυα και λοιπά έργα, πολιτική βούληση χρειάζεται..

Με δεδομένο ότι η λίμνη δεν υποστηρίζεται από πηγαία νερά και τροφοδοτείται μόνο με βρόχινα, ο ταμιευτήρας πρέπει να είναι πλήρης όταν αρχίζει η αρδευτική περίοδος και αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συνδεθούν τα δύο βασικά κανάλια.

Ειδικά φέτος που είναι μια δύσκολη χρονιά η στάθμη της λίμνης βρίσκεται τώρα πριν καν αρχίσει η καλλιεργητική περίοδο ελάχιστα πάνω από την κατώτερη στάθμη.

Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η απαράδεκτη κατάσταση, πρέπει άμεσα να διεκδικήσουμε τη σύνδεση των καναλιών τροφοδοσίας του ταμιευτήρα και τα αρδευτικά έργα.

Χορτάσαμε από υποσχέσεις κυβερνητικών παραγόντων.

Όσο για αυτά που λέγονται πως ο ένας ρίχνει το βάρος στα υδροπλάνα και ο άλλος στην άρδευση είναι δικαιολογίες από αυτούς που δεν κάνουν τίποτα.

Αν ήθελαν όλα θα μπορούσαν να τα κάνουν, τα υδροπλάνα προσυδατώνονται σε δυο μέτρα νερό, η Τάκα έχει ελάχιστη στάθμη τα 11 μέτρα.

Τα μικρά δίκτυα άρδευσης σε Αθήναιο, Μανθυρέα, Δάρα και Αραχαμίτες έχουν περιορισμένες δυνατότητες και πρέπει να γίνουν τα αναγκαία έργα για αύξηση της ποσότητας αρδεύσιμου νερού. Να θυμίσω ότι για το Αθήναιο εκκρεμεί δύο χρόνια τώρα συγκεκριμένη ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου.   

Στο έλος Κανδήλας που την διαχείριση έχει ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) υπάρχουν και εκεί σημαντικά προβλήματα. Εκτός από το υψηλό ενεργειακό κόστος υπάρχουν προβλήματα με την αποστράγγιση του έλους και οι κεντρικοί δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση.  

Ο Δήμος μας έχει σημαντικές δυνατότητες βελτίωσης του πρωτογενούς τομέα, λείπουν όμως τα απαραίτητα έργα και υποδομές, όπως έργα εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα, ταμιευτήρες νερού, δίκτυα και δρόμοι.

Ενώ εμείς δεν διεκδικούμε τα αυτονόητα, η κυβέρνηση υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Ε.Ε προωθεί την παράδοση και της άρδευσης σε Ανώνυμες εταιρείες χρησιμοποιώντας την Θεσσαλία ως προπομπό για όλη την χώρα.

Τελειώνοντας να επισημάνω για άλλη μια φορά ότι οι επερχόμενες αλλαγές στο νερό οδηγούν στην περεταίρω εμπορευματοποίηση αγαθών και υπηρεσιών, προς εξυπηρέτηση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων φορτώνοντας επί πλέον βάρη στο λαό.

Εμείς, το Δημοτικό Συμβούλιο Τρίπολης έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Δημοτών μας.

Βαγγέλης Γούργαρης

Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 15:58 Σύνδεσμος σχολίου

    Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φάτο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...