Menu
RSS
Τετάρτη, 18/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Μετά από 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής

Μετά από 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, το Δημοτικό Σχολείο Αγίου Πέτρου βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής αναστολής
Μετά από 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, ακόμη και μέσα σε συνθήκες πολέμου και κατοχής, το Δημοτικό Σχολείο μας βρίσκεται, από φέτος, σε καθεστώς προσωρινής αναστολής. Τι σημαίνει αυτό; Αν δεν καταφέρουμε να συγκεντρώσουμε τον απαιτούμενο αριθμό μαθητών από την επόμενη κιόλας χρονιά, το σχολείο μας θα κλείσει.
Οριστικά.
100 χρόνια ιστορίας από όταν άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του για να υποδεχτεί τα τότε πολυάριθμα παιδιά του χωριού μας.
Τα παιδιά που σήμερα είναι οι προπαππούδες και οι προγιαγιάδες μας.
Υπό τη στοργική καθοδήγηση των πολλών δασκάλων που δίδαξαν στις αίθουσές του, στηρίζοντας το χωριό μας σε δύσκολες εποχές.
Σε καιρούς πολέμου.
Σε περιόδους φτώχειας.
“Πρέπει να πας. Να μάθεις γράμματα.”
Τα χρόνια πέρασαν. Οι 200 μαθητές έγιναν 100. Μετά 30. Πέρυσι, την τελευταία χρονιά λειτουργίας του σχολείου μας, ήταν 5. Η αστικοποίηση, που μεθοδικά προωθήθηκε από όλες τις κυβερνήσεις, μας νίκησε. Τα 3 παιδιά που έχουν απομείνει στο χωριό μας θα φοιτήσουν από φέτος στο Δημοτικό Σχολείο Τεγέας. Για όσο αντέξει κι αυτό. Μαζί με τα παιδιά του Καστρίου, της Αράχωβας και άλλων χωριών, των οποίων τα σχολεία έκλεισαν, προσωρινά ή μόνιμα.
Οι φωνές των παιδιών δεν θα ακούγονται πια δίπλα στο εκκλησάκι του Αγίου Νείλου. Δεν θα απαγγέλλονται ποιήματα την 28η Οκτωβρίου και την 25η Μαρτίου. Η νέα πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είναι σκληρή.
Όμως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη. Αν καταφέρουμε να εγγράψουμε δύο ακόμα παιδιά, οι πόρτες του σχολείου μας μπορούν να ξανανοίξουν το σχολικό έτος 2025-2026. Δεν χρειάζεται να φοιτούν στο σχολείο μας ολόκληρη τη χρονιά — ακόμα και λίγες ημέρες είναι αρκετές.
Στο χέρι μας είναι.
Το οφείλουμε στην Ιστορία μας.
«Ν’ αγαπάς την ευθύνη. Να λες, εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί, εγώ θα φταίω.»

Νίκος Σακελλαράκης

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 23:14 Σύνδεσμος σχολίου

    Κατανοητό το συναισθηματικό βάρος, αλλά αυτό που ζητάτε στο τέλος είναι ντροπή. Τί πάει να πεί ας εγγραφούν και ας έρθουν μερικές μέρες; Τίς υπόλοιπες τί θα κάνουν; Τί ακριβώς ζητάτε να γίνει;

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...