Menu
RSS
Κυριακή, 15/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Τρίπολη | Ο στόχος για το μουσείο Ελληνικής Επανάστασης κάτω από την πλατεία Άρεως με ψηφιακά ολογράμματα και αναπαραστάσεις!

Τρίπολη | Ο στόχος για το μουσείο Ελληνικής Επανάστασης κάτω από την πλατεία Άρεως με ψηφιακά ολογράμματα και αναπαραστάσεις!

Ένας βασικός στόχος του τοπικού πολεοδομικού σχεδίου αφορά το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης.

Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν από τον Δήμαρχο Τρίπολης, Κώστα Τζιούμη, το ψηφιακό μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης και η εκτεταμένη ανάπλαση του δημοσίου χώρου γύρω από την πλατεία Άρεως, σχεδιάστηκε και ήρθε ως πρόταση από την εταιρία ΧΩΡΟΒΑΤΗΣ στα πλαίσια των διακοσίων χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Εγώ προσωπικά υιοθέτησα άμεσα στην πρόταση και ήδη την έχουμε παρουσιάσει σε κυβερνητικούς παράγοντες.

Η προβολή των ιστορικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα σύγχρονο μουσείο με ανάλογη εμβέλεια κατά την άποψη μου αποτελεί ιστορική απαίτηση. Ο ρόλος της Τρίπολης στην εθνεγερσία του 1821 είναι αναντίρρητος. Σήμερα η Τρίπολη διαθέτει την ιστορική και χωροταξική τεκμηρίωση για να συγκροτήσει έναν τέτοιο σημαντικό πόλο που θα καλύψει αυτό το κενό. Ο Δήμος Τρίπολης θα αποτελέσει τον επισπεύδοντα αλλά και τον φορέα υλοποίησης αυτού του σχεδίου.

Το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης χωροθετείται υπόγεια κάτω από την πλατεία Άρεως. Η καινοτομία στον σχεδιασμό αφορά τα χαρακτηριστικά του μουσείου. Πρόκειται για έναν χώρο που σχεδιάστηκε για να υποστηρίζει την προβολή εικονικής πραγματικότητας. Ένας χώρος όπου θα κυριαρχούν τα ψηφιακά ολογράμματα και η ψηφιακή αναπαράσταση γεγονότων. Ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να βιώσει την εικονική απόδοση των γεγονότων και των μεγάλων μαχών της Ελληνικής Επανάστασης σε ένα σύγχρονο και καινοτόμο περιβάλλον.

Ο συνολικός σχεδιασμός περιλαμβάνει μια εκτεταμένη αστική ανάπλαση με επίκεντρο το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης. Η κύρια ανάπλαση στοχεύει στο διευρυμένο δημόσιο χώρο που συγκροτούν η πλατεία Άρεως και τα γύρω πάρκα, συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων περίπου, καθώς και τη διασύνδεσή του με το αθλητικό κέντρο, το περιαστικό άλσος Αγίου Γεωργίου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Το μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης θα αποτελέσει το επίκεντρο, το στοιχείο που θα δώσει σημαντική υπεραξία στις υφιστάμενες υποδομές του Πνευματικού Κέντρου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του ανακατασκευασμένου Μαλλιαροπούλειου Θεάτρου καθώς και της μεγάλης πεζοδρόμησης του κεντρικού ιστού της πόλης και πρόσφατα της πλατείας Αγίου Βασιλείου.

Θέλω να σταθώ λίγο στα καινοτόμα χαρακτηριστικά και τις δυνατότητες που δίνει η υιοθέτηση του Μουσείου Εικονικής Πραγματικότητας.

  • Η πρώτη προφανώς αφορά τις δυνατότητες στην τεκμηρίωση και προβολή των γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης.
  • Η δεύτερη αποσκοπεί να καταστήσει την Τρίπολη κόμβο έρευνας και ψηφιακής καινοτομίας. Να δημιουργήσει δηλαδή έναν ψηφιακό κόμβο ανοικτό σε πανεπιστήμια και ιστορικούς, που θα συμβάλει καθοριστικά στη συλλογή, ταξινόμηση, συντήρηση και τεκμηρίωση αρχειακού υλικού, στην έρευνα, ανάλυση και φυσικά ανάδειξη ιστορικών τεκμηρίων και σύγχρονων διατριβών.
  • Η τρίτη σχετίζεται με τον δυναμικά μεταβαλλόμενο χαρακτήρα που μπορεί να εξασφαλίσει το συνεχώς εμπλουτιζόμενο ψηφιακό περιεχόμενο του μουσείου. Πρόκειται για δυνατότητα με μεγάλες προεκτάσεις που μπορεί να οδηγήσει σε διοργάνωση διεθνών φεστιβάλ με αντικείμενο την εικονική αναπαράσταση ιστορικών γεγονότων από όλο τον κόσμο, σε μια συνεχή διάδραση μέσα από την ιστορία, την τέχνη, τον πολιτισμό και την ψηφιακή τεχνολογία.

Η φιλοδοξία είναι το ψηφιακό Μουσείο της Ελληνικής Επανάστασης στην Τρίπολη ν’ αποτελέσει ανοικτό παγκόσμιο ψηφιακό κόμβο, ικανό να δημιουργήσει ζώνη πολιτιστικής, τουριστικής και οικονομικής δραστηριότητας.

Πρόκειται για ένα οραματικό σχέδιο, ξεπερνά τα όρια της Αρκαδίας, αποσκοπώντας να καταστήσει την Τρίπολη τουριστικό προορισμό ως τοπόσημο της Ελληνικής Επανάστασης και ταυτόχρονα μια πόλη φιλική για τους κατοίκους, η οποία θα αποτελεί εμπειρία για τον επισκέπτη.

Σήμερα ενσωματώνουμε αυτό το σχεδιασμό στο ΤΠΣ ως κεντρικό πυλώνα της επιδιωκόμενης τουριστικής ανάπτυξης. Σύντομα θα έχουμε και σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

12 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 20:54 Σύνδεσμος σχολίου

    18:29 Να μην ξαναεπισκεφτείτε την πόλη μας, να κάτσετε στο χωριό σας. Όσον αφορά τη γνώμη τη δική σου σου και των συγχωριανών σου περί ηλιθιότητάς μας, θα σου απαντήσω με τα λόγια ενός σοφού που είπε πως ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάμε την ηλιθιότητα της κοινής γνώμης.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 19:55 Σύνδεσμος σχολίου

    18:24 Αυτά που λέω εγώ επαναλαμβάνεις ρε λούλη; Από "ούστ" κι απ' ότι θα ξαναβγάλετε δήμαρχο το 2028 τον Τζιούμη, δεν ξέρεις να πεις κάτι άλλο; Σε φτύνω για να μην σε ματιάσω. Και μη μου πεις τα ίδια πάλι, γιατί θα σε ξαναφτύσω.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 18:29 Σύνδεσμος σχολίου

    Προς 17:23 Μόνο και μόνο από αυτό που έγραψες με επιβεβαιώνεις. Όποτε επισκέπτομαι την πόλη σας οι ηλίθιοι και οι τάχα και δήθεν εξυπνάκηδες είστε ακόμα περισσότεροι από την προηγούμενη φορά. Δεν το λέω μόνο εγώ αλλά και άλλοι που έρχονται ως επισκέπτες στην πόλη σας

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 18:24 Σύνδεσμος σχολίου

    17:!2 Να κι ένας που έχει το γνώθι σαυτόν. Γι' αυτό δεν θα ασχοληθούμε πάλι μαζί σου, γιατί έχεις μεγαλύτερη εμπειρία

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 17:23 Σύνδεσμος σχολίου

    15:15 Μην ξανάρθεις λοιπόν γιατί έχεις κολλήσει βλακεία από τους θερμούς υποστηρικτές του δημάρχου που είναι πολλοί, (πρόσεξε, τους υποστηρικτές του λέω, όχι τους ψηφοφόρους του, γιατί πολλοί από αυτούς το έχουν μετανιώσει, όπως εγώ που τον ψήφισα για χάρη άλλου).

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 17:12 Σύνδεσμος σχολίου

    15:11 Ποτέ μη μαλώνεις με έναν χαζό. Σε κατεβάζει στο δικό του επίπεδο και σε νικάει λόγω μεγαλύτερης εμπειρίας.

  • Capital of Greece
    Capital of Greece Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 15:15 Σύνδεσμος σχολίου

    @12.39 "Κ@λοσφουγκάριος" γράφει ο άλλος ο πανάσχετος. Δεν υπάρχει καμία σωτηρία σ' αυτή την πόλη με τους ηλίθιους. Όσες φορές κι αν έρθω είναι ακόμα χειρότεροι

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 15:11 Σύνδεσμος σχολίου

    13:51 Ουστ στα μούτρα σου ρε. Τον Τζιούμη και το 2028 πάλι δήμαρχο θα τον βγάλουμε γελοίε μπαμπουίνε

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 13:51 Σύνδεσμος σχολίου

    ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΓΙΑΤΙ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΛΙΓΓΕΝΕΣΙΑΣ? ΓΙΑΤΙ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΡΥΨΕΙΣ? ΑΣΦΑΛΩΣ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΩΝ ΓΥΡΩ ΧΩΡΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ ΣΟΥ , ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΕΦΘΑΣΕΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΝΙΑΣΕΙΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ? ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΤΩΡΑ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΦΙΛΟΤΙΜΟ . ΟΥΣΤ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 12:39 Σύνδεσμος σχολίου

    11:36 Είσαι ένα μηδενικό, ένας αρχιλακές και κ@λ@σφουγκάριος.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 11:36 Σύνδεσμος σχολίου

    03.21 ΠΕΡΑΣΤΙΚΑ ΣΟΥ

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 03 Σεπτεμβρίου 2024 03:21 Σύνδεσμος σχολίου

    Είσαι τόσο ξεδιάντροπος που κλέβεις την ιδέα του Νίκου Φλώρου και του Δημήτρη Ταλαγανη..Για τα 200χρονα τι έκανες δημαρχακο ? Έγινες η καβατζα του καυμενακη και του Βλάση στο Μεγάλο Καφενείο. Ντροπή σου

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...