Menu
RSS
Πέμπτη, 10/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου ολόκληρη η Δημητσάνα θα μετατραπεί σ' ένα κινηματογραφικό στούντιο!

Στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου ολόκληρη η Δημητσάνα θα μετατραπεί σ' ένα κινηματογραφικό στούντιο!
Είναι η δεύτερη φορά που η πόλη μας θα αποτελέσει τη βάση για το γύρισμα ταινίας μεγάλου μήκους. Η πρώτη φορά ήταν στην πολύ πετυχημένη ταινία “Μάθε παιδί μου γράμματα”, της οποίας μεγάλο μέρος περιλάμβανε σκηνές από τη Στεμνίτσα, τη Δημητσάνα και το φαράγγι του Λούσιου. Πολλοί συμπατριώτες μας είχαν πάρει μέρος.
Η δεύτερη φορά είναι τώρα, με την ταινία “Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια” (ή “Ο Πέτρος και ο Λύκος”) του σκηνοθέτη Θανάση Νεοφώτιστου.
Η προετοιμασία για την μετατροπή της Δημητσάνας σε κινηματογραφικό στούντιο έχει ξεκινήσει από καιρό, με τον διευθυντή παραγωγής Στάθη Γιαννίκο να έχει “οργώσει” τη Δημητσάνα, αναζητώντας κατάλληλα σπίτια, καλντερίμια και γωνιές της πόλης που θα είναι κατάλληλα για τους σκοπούς της ταινίας. Μάλιστα μαζί με τις βοηθούς του σκηνοθέτη έχουν σχεδιάσει σκηνικά, ταμπέλες μαγαζιών και ότι άλλο απαιτείται για την προσαρμογή της εικόνας της Δημητσάνας στις ανάγκες της ταινίας.
Αρκετοί δε είναι οι συμπατριώτες μας που θα συμμετέχουν στην ταινία με μικρούς ή συμπληρωματικούς ρόλους. Το δε Διασυνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο αποτελεί το “αρχηγείο”, τα κεντρικά γραφεία της παραγωγής στη Δημητσάνα.
 
Τί γνωρίζουμε όμως για την ταινία;
Πρόκειται για πολύ σημαντική ταινία, που αποτελεί τη συμμετοχή της Ελλάδας στη δράση Focus CoPro της του Φεστιβάλ των Καννών. Η συγκεκριμένη δράση υποστηρίζει νέους σκηνοθέτες που έχουν διακριθεί σε μεγάλα φεστιβάλ όλου του κόσμου με τις μικρού μήκους ταινίες τους, έτσι ώστε να μεταπηδήσουν σε ταινίες μεγάλου μήκους. Ένας από αυτούς είναι ο Θανάσης Νεοφώτιστος.
Ο Νεοφώτιστος είναι σκηνοθέτης, σεναριογράφος και αρχιτέκτονας. Είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου (EFA), απόφοιτος του θεσμού των Berlinale Talents και Επικεφαλής του νέου Διαγωνιστικού Σπουδαστικού προγράμματος του Φεστιβάλ Δράμας. Οι μικρού μήκους ταινίες του, όπως η ΛΕΩΦΟΡΟΣ ΠΑΤΗΣΙΩΝ (13’-2018), ROUTE-3 (12’-2019), ΠΡΟΣΕΥΧΗ (20’-2014), κ.α., έχουν κάνει πρεμιέρα και έχουν κερδίσει βραβεία, μεταξύ άλλων, σε Φεστιβάλ Βενετίας, Φεστιβάλ Τορόντο και Κλερμόν-Φεράν! Η τελευταία του μάλιστα ταινία μικρού μήκους“AirHostess-737 κέρδισε 22 βραβεία σε 80 Φεστιβάλ, ανάμεσά τους στα φεστιβάλ του Τορόντο, του Σάντανς, του Λοκάρνο και του Κλερμόν-Φεράν! Έχει ήδη πάνω από 2 εκατομμύρια θεάσεις!!!
Τώρα, στα πλαίσια του Focus CoPro του Φεστιβάλ Καννών ξεκινά στη Δημητσάνα τα γυρίσματα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, “Το αγόρι με τα γαλάζια μάτια” (ή “Ο Πέτρος και ο Λύκος”), η οποία είναι “μια ελληνική τραγωδία ενηλικίωσης για τη σεξουαλική αφύπνιση, την διαφορετικότητα και την αποδοχή”.
Περισσότερα για τον σκηνοθέτη...
DISFF IN ATHENS | «10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΟΝΕΙΡΑ ΣΕ ΤΑΙΝΙΕΣ» | ΘΑΝΑΣΗΣ ΝΕΟΦΩΤΙΣΤΟΣ (youtube.com)
Παραγωγός του έργου είναι η Ιωάννα Μπολομύτη (Argonauts) η οποία επίσης επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στο Producers On The Move, ενός θεσμού, επίσης του Φεστιβάλ Καννών, που φέρνει σε επαφή παραγωγούς της νέας γενιάς. Η Argonauts είναι εταιρεία παραγωγής πάρα πολλών ελληνικών και ξένων ταινιών αλλά και σειρών της Ελληνικής Τηλεόρασης, όπως “Έρωτας Φυγάς”, “Μαίρη Μαίρη Μαίρη”, “Ζακέτα να πάρεις” και πολλές άλλες. Το 2023 η Argonauts συμμετείχε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με δύο ταινίες.
Το Θέμα της ταινίας
Ο Πέτρος (εξ ου και το "Πέτρος και ο Λύκος"), είναι ένας δεκαπεντάχρονος έφηβος, που ασφυκτιά, καθώς ζει με την αυστηρή Δήμαρχο γιαγιά του, την υπερπροστατευτική μητέρα του και τους συντηρητικούς κατοίκους ενός ορεινού χωριού, βυθισμένου στις προλήψεις και τις δεισιδαιμονίες. Μέσα από την σχέση του με τον φίλο του, τον Αίμωνα, και μέσα από μια σειρά συγκυριών και αποκαλύψεων, θα καταλάβει ότι για να ελευθερωθεί θα πρέπει να θυσιάσει ένα κομμάτι από τον εαυτό του: τα μοναδικά γαλάζια μάτια του...
ΚΑΛΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Κώστας Λάμπρος

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...