Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πέθανε πρώην Δήμαρχος στη Σπάρτη

Πέθανε πρώην Δήμαρχος στη Σπάρτη

Tην τελευταία του πνοή άφησε, χθες, ο Νικόλαος Σαχάμης, πρώην δήμαρχος Σπαρτιατών. Ο θανών, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε προχωρημένη ηλικία, υπηρέτησε στο δημαρχιακό θώκο για δύο τετραετίες και συγκεκριμένα από 1978 έως το 1986.

Ο εκλιπών που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών είχε διατελέσει επικεφαλής της Δημοτικής Αρχής κατά την οκταετία 1978-1986, διαδεχόμενος τον αείμνηστο Γεώργιο Σαϊνόπουλο, ενώ παρέδωσε στη συνέχεια τη «σκυτάλη» στον Δημοσθένη Ματάλα.

Τα τελευταία χρόνια, ο έμπειρος αυτοδιοικητικός με καταγωγή από το Συκαράκι, είχε επιλέξει να απέχει από τα φώτα της δημοσιότητας, ωστόσο έκανε κατά καιρούς την εμφάνισή του σε εκδηλώσεις και συγκεντρώσεις.

 

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί το Σάββατο (22/10) και ώρα 4:00 μμ στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σπάρτη, ενώ θα ακολουθήσει ταφή στο Α΄ Κοιμητήριο Σπάρτης.

Πρωτεργάτης σε κομβικά έργα

Στη διάρκεια της δημαρχίας του επί δύο συναπτές δημοτικές περιόδους, ο Νικόλαος Σαχάμης έβαλε τις βάσεις για μία σειρά από βασικά έργα υποδομών στη Σπάρτη και την ευρύτερη περιοχή.

saxamisΉταν εκείνος που επί των ημερών του ξεκίνησε -και σχεδόν ολοκληρώθηκε- το αποχετευτικό σύστημα της Σπάρτης αλλά και η εγκατάσταση δικτύων ύδρευσης. Προϊόντος του χρόνου και σε συνέχεια των παραπάνω παρεμβάσεων, στη διάρκεια της θητείας Σαχάμη συστάθηκε η ΔΕΥΑ Σπάρτης στις 14 Ιουλίου 1982, στα πρότυπα λειτουργίας της ΔΕΥΑ Λαρίσης.

Ο πρώην πρώτος δημότης Σπαρτιατών έβαλε τη «σφραγίδα» του και σε ένα εκτεταμένο έργο ασφαλτοστρώσεων, αλλά και πεζοδρομήσεων στη Σπάρτη, που εκείνη την εποχή ήταν σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της οδού Ορθίας Αρτέμιδος, που τότε αποτελούσε τη μοναδική πύλη εισόδου στη Σπάρτη και, σύμφωνα με γνωρίζοντες, σημαντικό τμήμα της δεν είχε στρωθεί με ασφαλτοτάπητα. Αξιοσημείωτες και οι εργασίες ασφαλτόστρωσης σε οικισμούς γύρω από τη Σπάρτη, που αναβάθμισαν την εικόνα και την πρόσβαση σε αυτούς.

Ο Ν. Σαχάμης υπήρξε ο τοπικός άρχοντας, που από την πλευρά της αυτοδιοίκησης έβαλε τις βάσεις και για το Σπάρταθλον, το οποίο «γεννήθηκε» το 1982 από την ιδέα πέντε αξιωματικών της βρετανικής αεροπορίας (RAF) να αναβιώσουν μέρος του άθλου του Φειδιππίδη, για να εξελιχθεί στη συνέχεια σε διοργάνωση-θεσμό.

Τιμητικές για τη δημοτική διοίκηση του Ν. Σαχάμη υπήρξαν οι επισκέψεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ο οποίος τότε υπηρετούσε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, αλλά και του Ανδρέα Παπανδρέου, που τα χρόνια εκείνα ήταν επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτού αναλάβει την εξουσία το 1981.

Είχε εκλεγεί επίσης πρόεδρος της Νομαρχιακής Διοικούσας Επιτροπής Λακωνίας της Νέας Δημοκρατίας στα τέλη της δεκαετίας του 1970, αφήνοντας κι εκεί το «αποτύπωμά» του.

Με τη σύζυγό του, Ασπασία, είχαν αποκτήσει δύο παιδιά, τον Παναγιώτη και την Ιωάννα, ενώ είχαν την ευτυχία να καμαρώσουν και μία εγγονή, την Αναστασία.

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σπάρτης, με την αναγγελία του θανάτου του πρώην δημάρχου Σπαρτιατών, Νικολάου Σαχάμη,  συνήλθε εκτάκτως στις 21 Οκτωβρίου 2022 και αποφάσισε ομόφωνα:

«• Να εκδώσει το παρόν ψήφισμα σε ένδειξη πένθους και ελάχιστου φόρου τιμής, για τον  θάνατο του πρώην Δημάρχου Σπαρτιατών, Νικόλαου Σαχάμη.
• Να εκφράσει τη βαθιά του θλίψη και τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Δημάρχου και των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου στους οικείους του εκλιπόντος.
• Να παραστεί  αντιπροσωπία του Δημοτικού Συμβουλίου στην Εξόδιο Ακολουθία.
• Να κατατεθεί στεφάνι στη σωρό του, εκ μέρους του Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Να συνοδεύσει τη σωρό του αείμνηστου Δημάρχου η Φιλαρμονική του Δήμου Σπάρτης.
• Να αναρτηθεί μεσίστια η σημαία στο Δημοτικό κατάστημα κατά την ημέρα της κηδείας.
• Να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.
• Να διαβαστεί το παρόν ψήφισμα στην εξόδιο ακολουθία, να επιδοθεί στην οικογένεια του εκλιπόντος και να δημοσιευθεί  στα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και στην ιστοσελίδα του Δήμου Σπάρτης».

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...