Π. Παρασκευόπουλος: "Μόνη ρεαλιστική πράξη: Να κηρυχθεί η Γορτυνία ΑΜΕΣΑ σε καθεστώς Έκτακτης Ανάγκης!"

Δήλωση - παρέμβαση
Είναι άξιο απορίας πως μέχρι τώρα ,ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας δεν έχει επισκεφθεί την περιοχή των κατολισθήσεων στα Λαγκάδια Γορτυνίας και δεν έχει κινήσει τη διαδικασία της προκήρυξης σε καθεστώς έκτακτης Ανάγκης τη Γορτυνία , για τον αναγκαίο χρόνο, όπως προβλέπει ο νόμος….
Συγκεκριμένα σύμφωνα με το άρθρο 25 Ν.4662/2020 . .
Προφανώς αν είχαμε ένα τραγικό γεγονός, θα είχαν σπεύσει ΑΠΑΝΤΕΣ - κυβέρνηση και αντιπολίτευση.
Τι δεν έχει κατανοηθεί ?
Δεν πρόκειται για την κατάρρευση ενός μαντρότοιχου σε κάποιο χωριό.
Τεράστια βράχια έκλεισαν τον Εθνικό δρόμο Τρίπολης - Ολυμπίας - Πύργου.
Δεν κόπηκε στη μέση μόνο η Γορτυνία και τα 140 χωριά της. Κόπηκε στη μέση η κεντρική Πελοπόννησος και η δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα, τουλάχιστον σε δύο νομούς, της Αρκαδίας και της Ηλείας, που εντάσσονται σε δύο διαφορετικές Περιφέρειες.
Ο κίνδυνος των κατολισθήσεων δεν περιορίζεται μόνο στο σημείο της κατολίσθησης, αλλά εκτείνεται τουλάχιστον σε μια απόσταση 7 χιλιομέτρων, από τα Λαγκάδια μέχρι το Λευκοχώρι.
Γίνεται κατανοητό ότι η ανάγκη για ασφάλεια στη διέλευση των πολιτών, θα απαιτήσει χρόνο σε πραγματογνωμοσύνες και έργα. Ο συνέπειες θα είναι τεράστιες, από τον αποκλεισμό της Γορτυνίας και στην επικοινωνία ανάμεσα στους δύο νομούς – δύο Περιφέρειες .
Προκύπτουν δραματικές ανατροπές, για τους κάτοικους της περιοχής και για όσους κάνουν χρήση του συγκεκριμένου δρόμου. Οι συνέπειες αφορούν στην ανατροπή της κανονικότητα της ζωής τους, στην κοινωνική συνοχή, με μεγάλες οικονομικές συνέπειες επιπρόσθετες στους κατοίκους και στους επαγγελματίες, στους διερχόμενους και επισκέπτες .
Καλείται η κυβερνήση και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας άμεσα να προκηρύξει ολιστικό Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης, με σχετική πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου
Όπου θα προβλέπονται άμεσες ενέργειες αποτροπής κινδύνων.
Επιχειρησιακό σχέδιο για την απρόσκοπτη εναλλακτική , μετακίνηση των πολιτών.
Σχέδιο υποστήριξης, ανάλογης του μεγέθους του προβλήματος, για την αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών, ασθενών ή πασχόντων, ώστε να περιοριστούν , όσο το δυνατόν, οι συνέπειες του αποκλεισμού, εύρυθμη λειτουργία των σχολείων, αποτίμηση των επιπλέον αναγκών για τη λειτουργία των χωριών και αποτίμηση της ζημιάς που υφίσταται η τοπική οικονομία και οι επαγγελματίες.
Ώρα Ευθύνης για όλους!
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα και με γρήγορες διαδικασίες , όπως προβλέπει και δίνει τη δυνατότητα ο νόμος , για την χρηματοδότηση και άμεση εκτέλεση των έργων στην διαδρομή των συγκεκριμένων και επικίνδυνων σημείων. Παράλληλα πρέπει να δοθεί λύση άμεσα για τη χρηματοδότηση του έργου της παράκαμψης από τον Λάδωνα.
Η Δικαιοσύνη και οι Εισαγγελικές Αρχές , με αυτεπάγγελτη παρέμβασή τους, να επιληφθούν το μεγάλο πρόβλημα και τις συνιστώσες του.
Παρασκευάς Ν Παρασκευόπουλος
Πρώην βουλευτής Επικρατείας
Πρώην δημοτικός σύμβουλος και υποψήφιος δήμαρχος Γορτυνίας
Οικονομολόγος – σύμβουλος ανάπτυξης.
Email Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Tηλ. 6974 990554
8 Απριλίου 2025
Σχετικά Άρθρα
- "Ένα τεράστιο μπράβο στις Υπηρεσίες Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου Τρίπολης, υπερβάλλουν εαυτόν για να είναι η πόλη μας όμορφη και καθαρή"
- Στο "Θεόδωρος Κολοκοτρώνης" ο Σύλλογος Ατόμων με Αναπηρίες Αργολίδας
- Έτοιμη και καθαρή η Κανδήλα για τις γιορτές του Πάσχα! (εικόνες)
- Μπάρες πρωτεΐνης ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ
- Βορίδης: "Πρέπει να οδηγείται σε κράτηση ο παράνομος μετανάστης - Να μην κυκλοφορεί καθόλου"