Menu
RSS
Δευτέρα, 21/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Στην Ολομέλεια Δημοτικών Συμβουλίων Ελλάδας ο Νεκτάριος Μπαρούτσας

Στην Ολομέλεια Δημοτικών Συμβουλίων Ελλάδας ο Νεκτάριος Μπαρούτσας
Ο Νεκτάριος Μπαρούτσας συμμετείχε την Κυριακή 20/10/2024 με την ιδιότητα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Γορτυνίας ,στην πρώτη ολομέλεια Δημοτικών Συμβουλίων Ελλάδας .Η οποία έλαβε χώρα στο Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής παρουσία του υφυπουργού κου Σπανάκη Βασίλη με οικοδεσπότες τον Δήμαρχο Αγ.Δημητριου κο Μαμαλάκη Στέλιο και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Σταυρόπουλο Κώστα.

 

Τα κύρια θέματα που αναδεικνύονται μέσα από την τοποθέτηση των προέδρων είναι:
1) Η νεοεισαγόμενη διάταξη της Λογοδοσίας που όπως φαίνεται ταλαιπωρεί καθολικά όλους τους δήμους. Οι Πρόεδροι συνέτειναν στην άποψη να αραιώσουν οι λογοδοσίες, αφού υπάρχει και η διαδικασία των ερωτήσεων προ ημερήσιας διάταξης και να γίνει ανά τετράμηνο ή εξάμηνο καθώς και να αποσαφηνιστεί η διαδικασία.
2) Η κατηγοριοποίηση των δήμων στον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας αφού διαπιστώθηκε ότι μικροί και μεγάλοι δήμοι, μητροπολιτικοί και νησιωτικοί ή ορεινοί, έχουν εντελώς διαφορετικές ανάγκες λειτουργίας, διαφορετικά μέσα και διαστάσεις. Όλοι οι Πρόεδροι των μικρών δήμων ανέδειξαν μια άλλη διάσταση λειτουργίας και ανάγκες που δεν καλύπτονται από τον πρότυπο κανονισμό.
3) Οι αμοιβές – αποζημιώσεις των Προέδρων: Ειδικά οι μικροί και περιφερειακοί δήμοι ανέδειξαν το πρόβλημα των εξόδων που τους δημιουργεί το αξίωμα και των διαδικασιών που καλύπτουν καθώς οι περισσότεροι δεν διαθέτουν προσωπικό για να τους βοηθήσει. Ούτε νομική υπηρεσία δεν έχουν οι περισσότεροι για να συμβουλευτούν.
4) Η διαχείριση της τάξης. Πολλοί Πρόεδροι έβαλαν το θέμα ότι δεν μπορούν να διαχειριστούν είτε επιθετικούς και ταραξίες δημοτικούς συμβούλους, είτε το χρόνο που ορίζει ο κανονισμός και ζήτησαν αποσαφήνιση και αυστηροποίηση στην διαδικασία.
5) Αποσαφήνιση ζήτησε και στο νομό και στον πρότυπο κανονισμό μεγάλη μερίδα των προέδρων, καθώς όπως είπαν ακόμη και όταν τηλεφωνούν στο Υπουργείο Εσωτερικών για αποσαφήνιση, λαμβάνουν αντιφατικές απαντήσεις, ενώ διαπιστώνουν ότι άλλοι δήμοι λειτουργούν με διαφορετικούς τρόπους ο καθένας και έτσι μπαίνει σοβαρό θέμα νομιμοποίησης των αποφάσεων. Εδώ μπήκε σοβαρό θέμα τεχνική βοήθειας που πρέπει να αναπτυχθεί θεσμικά.
6) Μπήκε και το θέμα των απουσιών ή των κατ΄επίφασειν παρουσιών αφού διαπιστώθηκε ευρεία πρακτική, κάποιοι δημοτικοί σύμβουλοι να παρουσιάζονται απλώς σε ένα δύο θέματα κάθε τρεις συνεδριάσεις για να μην βγουν έκπτωτοι.
7) Τέθηκε και το θέμα των αρμοδιοτήτων καθώς υπάρχουν και ασάφειες αλλά και η δικαιοδοσία μεταβίβασης τους μεταξύ Δημοτικής Επιτροπής και Δημοτικού Συμβουλίου που συχνά απορρίπτεται από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.
 Μπήκε τέλος και το θέμα των 25 υπογραφών με τις οποίες οι πολίτες μπορούν να φέρνουν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Από πολλούς προέδρους θεωρήθηκε καταχρηστικό.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...