Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Σε νομικές ενέργειες προχωρά ο Δήμος Γορτυνίας με σκοπό να "μπλοκάρει" τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο!

Σε νομικές ενέργειες προχωρά ο Δήμος Γορτυνίας με σκοπό να "μπλοκάρει" τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο!

Σε προσφυγή κατά της απόφασης της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τις ανεμογεννήτριες στο Μαίναλο θα προχωρήσει άμεσα ο Δήμος Γορτυνίας. Το θέμα συζήτησε σήμερα και αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Γορτυνίας. Παράλληλα, θα υπάρξουν δράσεις με σκοπό την ενημέρωση για να σταλεί το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.  

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας κ. Στάθης Κούλης τόνισε αρχικά: «Στις 10 Νοέμβριου 2022 αντιληφθήκαμε ότι από τη ΡΑΕ εκδόθηκαν αποφάσεις για δύο άδειες για ανεμογεννήτριες στο Νότιο και Βόρειο Μαίναλο. Δεν μας κοινοποιήθηκαν και δεν έχουν κοινοποιηθεί σε κανέναν άλλο δήμο. Υπάρχει και μία τρίτη άδεια που αφορά φωτοβολταϊκό στην δημοτική ενότητα Κλείτορος για την οποία είχαμε αποφασίσει ότι δεν είμαστε αντίθετοι.

Άμεσα φέραμε το θέμα σε δημοσιότητα. Σε αυτό συνέργησαν και η ΚΟΙΝΣΕΠ του κ. Λαγού κι άλλοι φορείς.

Αναγκαίες ενέργειες είναι καθαρά νομικές. Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με ειδικευμένο γραφείο και έχουμε συνεννοηθεί για τις δέουσες νομικές ενέργειες. Θα καταθέσουμε προσφυγή που είναι απαραίτητη για την παρούσα φάση. Αν δεν την υποβάλουμε, χάνουμε κάθε δικαίωμα για οποιαδήποτε νομική ενέργεια στην πορεία του θέματος.

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργείται πανικός. Η βεβαίωση δεν σημαίνει έναρξη εργασιών.

Επικεντρωνόμαστε σε επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα, στον πολιτισμό και στο περιβάλλον. Η περιοχή μας εμφανίζει μεγάλη ανάπτυξη στον τουρισμό και μια επένδυση σε ανεμογεννήτριες θα δημιουργήσει τεράστιε ανατροπές.

Αντιτασσόμαστε στα όποια σχέδια υπάρχουν. Εκφράζουμε την πλήρη αντίθεσή μας. Προτείνουμε τη σύμπραξη μας με κάθε εμπλεκόμενο φορέα, με βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμους.

Μέσα από την Οικονομική Επιτροπή, θα ορίσουμε δικηγόρο που θα καταθέσει την προσφυγή.»

Ο Γιάννης Γιαννόπουλος σημείωσε ότι «κάνουν μια επένδυση από την οποία η περιοχή μας δεν κερδίζει κάτι. Αλλά δημιουργεί και πρόβλημα σε άλλους πόρους, όπως η τουριστική ανάπτυξη, το περιβάλλον. Τα ανταποδοτικά είναι ελάχιστα. Υπάρχουν πολιτικές ευθύνες ότι επιτρέπεται στον οποιανδήποτε να πάει σε μια κορυφή της Ελλάδος και να πει ότι εδώ θα φτιάξω αιολικό. Χωρίς να παίζει ρόλο αν είναι προστατευόμενη ζώνη, όπως το Μαίναλο.

Υπάρχουν θαλάσσιες περιοχές που παράγουν πολύ μεγαλύτερη ενέργεια.

Η ανεμογεννήτρια στο Μαίναλο δεν παράγει όση ενέργεια θα μπορούσε να παράξει μια ανεμογεννήτρια στη θάλασσα.

Είμαστε υπέρ των ΑΠΕ, αλλά και υπέρ της αειφορίας. Δεν μπορεί να έρθει να καταστρέψει όλη την ανθρωπογενή δραστηριότητα στο Μαίναλο για να δημιουργήσει κάποια κέρδη σε άλλο σημείο.

Η ενδικοφανής προσφυγή πρέπει να γίνει, σε διάστημα ενός μήνα από την απόφαση της ΡΑΕ. Να ανατεθεί άμεσα σε δικηγόρο.

Να υπάρξει μια συνεννόηση και με τους άλλους φορείς.»

Ο Γιάννης Φράγκος είπε ότι «θα βγούμε και κατηγορουμένοι από πάνω. Αυτοί είναι αδίστακτοι. Η παροιμία λέει γάτος γ@@ και γάτος σκούζει. Εδώ, σε fast track διαδικασίες δίνουν άδεια για καταστροφή. Ποιος θα ωφεληθεί από αυτό; Δεν το κάνουν για τον κόσμο. Τα κάνουν για να αρπάξουν οι άρπαγες. Για αν τους αποτρέψουμε πρέπει να ρίξουμε τις ευθύνες εκεί που πρέπει. Είναι πολιτικές ευθύνες. Όλοι υπέγραψαν για τη διαδικασία αυτή. Οι κυβερνήσεις. Είμαι αγανακτισμένος».

Ο Πέτρος Ζούνης είπε ότι «είναι απαράδεκτο να μην έχει οριοθετήσει η χώρα κανόνες για τη λειτουργία αυτών των έργων. Πρέπει να είμαστε παρόντες στο περιφερειακό συμβούλιο. Να φτάσουμε μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας και να ακυρωθούν όλα αυτά. Δεν μπορεί σε περιοχές Natura να μην υπάρχει σεβασμός. Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η τοπική οικονομία.»

Ο Αγγελής Πετρόπουλος μίλησε για «ολική καταστροφή του Μαινάλου. Ο μόνος τρόπος είναι να προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη. Έχουμε πλήξει σε άσχημο κυκεώνα. Δεν είμαστε κατά των ΑΠΕ, αλλά δεν θέλουμε να καταστρέψουμε το Μαίναλο».

Ο Παναγιώτης Μέγας είπε ότι «για αυτή την υπόθεση έχουν αντιδράσει σχεδόν όλοι. Ποιος κυβερνά; Δεν υπολογίζουν τίποτα. Είναι δεδομένο ότι πρέπει να προσφύγουμε. Οι αποφάσεις του ΣτΕ δεν θα μας βοηθήσουν. Επιτρέπονται έργα και σε περιοχές Natura και σε αναδασωτέες περιοχές.»

Ο κ. Γεωργακόπουλος τάχθηκε εναντία στις ΑΠΕ στο Μαίναλο και ζήτησε συνεργασία των παρατάξεων.  

Ο κ. Κώστας Κανελλόπουλος τόνισε ότι αισθάνεται κοροϊδία και απογοήτευση από την πολιτεία. Μας έλεγαν ότι δεν θα γίνει καμία παρέμβαση στις καμένες περιοχές, παρά μόνο αναδάσωση. Ποτέ το Μαίναλο δεν ήταν γυμνό.

Ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν είναι μια διαδικασία που θα γίνει αύριο το πρωί, αλλά πρέπει να είμαστε ετοιμότητα και να επαγρυπνούμε. «Η ΡΑΕ εξετάζει την προσφυγή. Η ΡΑΕ δεν εξετάζει τα περιβαλλοντικά θέματα.  Αν δεν καταθέσουμε τώρα προσφυγή, αποκλειόμαστε στο μέλλον. Είναι κρίσιμο αυτό το στάδιο. Συνήθως, η ΡΑΕ απορρίπτει τις πρώτες ενστάσεις. Παράλληλα, θα γίνουν προσφυγές και από ιδιώτες. Σκοπός είναι να καθυστερεί όλη αυτή η διαδικασία.»

Στο τέλος, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε δράσεις που θα γίνουν από ΚΟΙΝΣΕΠ αλλά και από το ΚΚΕ το επόμενο διάστημα στην περιοχή. Επιπλέον, εξέφρασε τη συμπαράστασή του και στην περιοχή της Δόριζας για το ζήτημα με το πάρκο αποθήκευσης ενέργειας. 

Κείμενο | www.kalimera-arkadia.gr 

1 σχόλιο

  • Καλογρης Ευαγγελος
    Καλογρης Ευαγγελος Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2022 09:10 Σύνδεσμος σχολίου

    Μπραβο σας, περιμενουμε κ απο τα δημοτικα συμβουλια Τριπολης κ Μεγαλοπολης αναλογες αντιδρασεις.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...