Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Βραδιά γεμάτη μελωδίες του Μίκη στην Ζάτουνα (εικόνες)

Βραδιά γεμάτη μελωδίες του Μίκη στην Ζάτουνα (εικόνες)

Η βραδιά της 14ης Σεπτεμβρίου ήταν μαγική στην Ζάτουνα με μια ωραιότατη εκδήλωση με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Μπορεί το μικρό αυτό χωριό του Μαινάλου να βρίσκεται πολύ κοντά στη φημισμένη και ιστορική Δημητσάνα και να μην έχει τους πολυάριθμους επισκέπτες, όπως άλλα γνωστά χωριά της Αρκαδίας, αλλά η παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη στο διάστημα Αύγουστος 1968-Οκτώβριος 1969 προσέδωσε στον οικισμό αυτό μια τεράστια αναγνωρισιμότητα. Έτσι, τα τελευταία χρόνια και με τη μετατροπή του παλαιού δημοτικού σχολείου σε «Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης» διεξάγονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις προς τιμήν του πρωτοκορυφαίου συνθέτη. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μίκης, αν και γεννήθηκε στην Χίο με καταγωγή από Κρήτη και Μικρά Ασία, είχε πάντοτε μια στενότατη  σχέση με την Αρκαδία αφού διέμεινε στην Τρίπολη κατά το διάστημα 1939-1943.

Κατά τη διάρκεια της εξορίας του και του κατ’ οίκον περιορισμού του  στην  Ζάτουνα, αρχικά ήταν επηρεασμένος από τις σχεδόν απάνθρωπες συνθήκες που του επέβαλαν οι ταγοί του δικτατορικού καθεστώτος, αλλά στη συνέχεια ξεκίνησε να συνθέτει μουσική δείχνοντας ότι ένα τόσο ισχυρό και ελεύθερο πνεύμα δεν θα ήταν δυνατόν να μείνει φυλακισμένο. Ως εκ τούτου, έγραψε μια σειρά έργων που ονομάστηκαν Αρκαδίες και  σταδιακά ακούστηκαν στην Ελλάδα καθώς και  έξω από τη χώρα μας. Τονιστέον ότι οι ιστορίες που έχουν καταγραφεί για το πώς διαδόθηκαν οι «Αρκαδίες» έξω από την Ζάτουνα και έφθασαν σε όλο τον κόσμο, είναι τουλάχιστον εντυπωσιακές. Γενικά, η διαμονή του Μίκη στην Ζάτουνα είναι αναμφίβολα ένα σπουδαίο κεφάλαιο της μυθικής πορείας του και έχει γίνει πολλές φορές λεπτομερής αναφορά στον γραπτό και στον ηλεκτρονικό τύπο.

Έτσι, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε μια πανέμορφη εκδήλωση στην πλατεία του χωριού, δίπλα στο «Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης» με τη στήριξη της ΚΕ του ΚΚΚΕ.  Οι διακεκριμένοι καλλιτέχνες Τάσος Αποστόλου και Ιωάννα Φόρτη με τον εξαιρετικό σολίστα του πιάνου Αχιλλέα Γουάστωρ παρουσίασαν πολλά από τα τραγούδια του Μίκη που ενσωματώθηκαν στις Αρκαδίες.

Σημειωτέον ότι το κλίμα ήταν μυσταγωγικό και οι τυχεροί παρευρισκόμενοι, γνωρίζοντας καλά την σχέση του Μίκη με τη Ζάτουνα, φάνηκε να συναισθάνονται την ιερή ανατριχίλα που δημιουργούσαν από τη μία πλευρά η μουσική του Μίκη και από την άλλη το συνολικό περιβάλλον. Φυσικά το κοινό συμμετείχε  στα γνωστότερα τραγούδια της εκδήλωσης ενώ κάποια από αυτά ακούστηκαν σε πρώτη εκτέλεση.

Η εκδήλωση, εκτός από το μουσικό τμήμα, περιείχε και αφηγηματικό με τις περιγραφές του Μίκη από την παραμονή του στην Ζάτουνα. Οι αφηγήσεις αυτές ήταν λίαν γλαφυρές και δημιουργούσαν μια ανυπονησία για τη συνέχεια της περιγραφής.

Όσο για το μουσικό μέρος, οι καλλιτέχνες ήταν πραγματικά εκπληκτικοί. Ο μπασοβαρύτονος Τάσος Αποστόλου ήταν εξαίρετος με την επιβλητική, γεμάτη όγκο, φωνή του ενώ η Ιωάννα Φόρτη  ήταν υπέροχη με την  κρυστάλλινη και τόσο λαμπερή φωνή της. Ο δε Αχιλλέας Γουάστωρ, πολύπειρος σολίστας, απέδωσε ιδανικά όλες τις μελωδίες του Μίκη και, όπως ήταν αναμενόμενο, οι τρεις καλλιτέχνες μάς χάρισαν μια μουσική πανδαισία που μας ζέστανε σε ένα σχετικώς ψυχρό κλίμα αφού  δεν πρέπει να ξεχνάμε το υψόμετρο της Ζάτουνας. Το μόνο «κακό» με συναυλίες προς τιμήν του Μίκη, είναι ότι ένα δίωρο φαίνεται πολύ λίγο αφού θα θέλαμε κι άλλα τραγούδια. Σε αυτό, βεβαίως, έχουν ευθύνη οι καλλιτέχνες που μας καλόμαθαν.

Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποια από τα τραγούδια που ακούστηκαν όπως:

  • «Γιγάντιες σκέψες» και «Ομπρός, βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο» από το «Πνευματικό Εμβατήριο» (Αρκαδία V) του Άγγελου Σικελιανού
  • «Ο γιος μου είναι εννέα ετών» από την Αρκαδία Ι
  • «Είχα τρεις ζωές» από την Αρκαδία Χ σε στίχους του Μίκη
  • «Μητέρα του εξόριστου» από την Αρκαδία ΙΧ σε ποίηση Κώστα Καλαντζή
  • «Χάρης 1944» από την Αρκαδία VIII σε ποίηση Μανόλη Αναγνωστάκη
  • «Το παζάρι του φονιά» από την Αρκαδία ΙΙ σε ποίηση Μάνου Ελευθερίου
  • «Εις Σάμον» από την Αρκαδία IV σε ποίηση Ανδρέα Κάλβου
  • «Αλέξανδρέ μου» (Όταν χτυπήσεις δυο φορές) σε στίχους του Μίκη

Ακούστηκαν επίσης κάποια τραγούδια σε πρώτη εκτέλεση όπως:

  • «Το περιστέρι» σε “ποίηση” του χωροφύλακα Σπύρου
  • «Μαρκ Μαρσώ» από την Αρκαδία XI, που έμεινε αδισκογράφητο αφού ο εν λόγω κύκλος δεν ολοκληρώθηκε ποτέ
  • «Μαζί σου» σε ποίηση Γεωργίας Αναστασιάδη-Δεληγιάννη

Φυσικά, αξίζουν θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές που βοήθησαν να γίνει η μικρή Ζάτουνα το μουσικό κέντρο της Ελλάδας για ένα ακόμα βράδυ. Τους ευχαριστούμε όλους θερμότατα δίνοντας την υπόσχεση ότι στην επόμενη εκδήλωση στη Ζάτουνα θα είμαστε πάλι εκεί.

Δημήτρης Κονιδάρης

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...