Menu
RSS
Πέμπτη, 04/07/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Melitzazz 2024 «Νόστος» - Όλες οι εκδηλώσεις!

Melitzazz 2024 «Νόστος» - Όλες οι εκδηλώσεις!

MELITZAZZ 2024 ΝΟΣΤΟΣ

3 - 7 Ιουλίου, Λεωνίδιο Αρκαδίας

Το ταξίδι και η μετανάστευση των Τσακώνων στον κόσμο εδώ και αιώνες.
Η ανησυχία και η αναζήτηση, οι νέες πατρίδες,η περιπλάνηση, 
η επιβίωση και ο πλουτισμός, ο νόστος, η επιστροφή στην γενέτειρα,
το αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου
είναι τα πολιτισμικά συστατικά του φετινού Melitzazz 2024 «Νόστος».
Στην 12η χρονιά του Μελιτζάzz το παλιό συνομιλεί με το σύγχρονο,
η ιστορία και η παράδοση με σύγχρονες μουσικές, εκθέσεις, 
εκδηλώσεις,εργαστήρια, γεύσεις, περιήγηση και χαρά.
 
Ένα ακόμα ξεχωριστό Φεστιβάλ Μελιτζάzz!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

MELITZAZZ 2024 Νόστος

3-7 Ιουλίου, Λεωνίδιο Αρκαδίας

Νόστος - Η επιστροφή στην πατρίδα, ο επαναπατρισμός.

Η ανησυχία και η αναζήτηση των Τσακώνων, το άγνωστο και η ελπίδα, οι νέες πατρίδες, η περιπλάνηση, η επιβίωση και ο πλουτισμός, ο νόστος, η επιστροφή στην γενέτειρα, το αποτύπωμα στην κοινωνική ζωή και πολιτιστική κληρονομιά του γενέθλιου τόπου είναι τα πολιτισμικά συστατικά του φετινού Melitzazz 2024 «Νόστος».

Κλείνοντας φέτος τα 12 χρόνια του, το αγαπημένο Melitzazz Λεωνιδίου ταξιδεύει και πάλι στο εξωτερικό, αναζητώντας και ανασύροντας μνήμες από την περιπλάνηση των Τσακώνων στον κόσμο. Εμπνευσμένοι και ανήσυχοι άνθρωποι που δημιούργησαν παροικίες, οικογένειες που μεγάλωσαν και αναπτύχθηκαν στην Αίγυπτο και την Κωνσταντινούπολη κατά τα οθωμανικά χρόνια, τη Προποντίδα, τη Βάρνα της Βουλγαρίας, το Βουκουρέστι, τη Βραΐλα και άλλες πόλεις της Ρουμανίας στη συνέχεια, σε Παραδουνάβιες περιοχές, στην Οδησσό, στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη μακρινή Αμερική (Tarpon Springs-Florida, Σικάγο), την Αυστραλία αλλά και τον κοντινό Πειραιά. Πολλοί μετανάστες διέπρεψαν ως έμποροι, εργοστασιάρχες, αξιωματικοί, πολιτικοί, καλλιτέχνες, επιστήμονες. ***

Όπως πάντα, στο Melitzazz φέτος συνομιλεί το παλιό με το νέο: η ιστορία, η παράδοση, η αρχιτεκτονική, η τσακώνικη διάλεκτος, η υφαντική, ο τσακώνικος χορός και η γεύση, με τις σύγχρονες δράσεις – οκτώ συναυλίες με παλιές και νέες μουσικές, τρία εργαστήρια, δύο εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, μία ιστορική έκθεση, τέσσερις μόνιμες εκθέσεις, τρεις εκδηλώσεις λόγου και στρογγυλά τραπέζια, δύο κινηματογραφικές ταινίες, διάφορες γευστικές δοκιμές και εμπειρίες, γεύση και περιήγηση. Όλα διάσπαρτα απλωμένα στα σοκάκια και τις πλατείες, τα 200 ετών πυργόσπιτα και τα αρχοντικά του Λεωνιδίου, αυτά που έχτισε ο πλούτος και η επιτυχία των Τσακώνων που ξενιτεύτηκαν, φέρνοντας μαζί και συνήθειες του εξωτερικού που έγιναν τσακώνικες (υφαντική, καφές, βανίλια, αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες κ.ά.).

Ένα πενθήμερο περιήγησης, απόλαυσης και χαράς.

Καλή αντάμωση και φέτος!

 

www.melitzazz.gr   

       @melitzazz

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. | Τηλ.: 27570.22807

Σχεδιασμός & καλλιτεχνική διεύθυνση: Σωτήρης Μπόλης

Διεύθυνση παραγωγής: Αναπτυξιακός Οργανισμός Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.

*** Γιώργος Σαραντάρης (ποιητής, φιλόσοφος και δοκιμιογράφος, από την Πόλη στην Ιταλία και μετά στην Ελλάδα), Κώστας Ουράνης (ποιητής, πεζογράφος και κριτικός λογοτεχνίας, από την Πόλη στην Αθήνα), Γιάννης Κόκκορης (ιδρυτής της βιομηχανίας σπογγαλιείας στο Tarpon Springs της Florida), Κωνσταντίνος Τσικαλιώτης (έμπορος στην Κωνσταντινούπολη και μέλος της Φιλικής Εταιρείας), Κώ(ν)στας Χατζηπαναγιώτης-Πολίτης (έμπορος και εφοπλιστής με επιχειρήσεις στην Κωνσταντινούπολη, Μασσαλία, Ρωσία και Λιβόρνο), Αναγνώστης Τροχάνης (έμπορος και εφοπλιστής στην Ρουμανία, μυημένος στην Φιλική Εταιρεία), Γεώργιος Τροχάνης (αρχαιολόγος, διευθυντής στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Ρουμανίας), Τσούχλος και Λεκκός (σημαντικοί έμποροι στην Βραΐλα Ρουμανίας και ιδιοκτήτες σλεπίων-ποταμόπλοιων στον Δούναβη), Μιχαήλ Τσουκάτος (οινοπνευματοποιός και έμπορος στην Αλεξάνδρεια Αιγύπτου) και πολλοί άλλοι, από την οθωμανική ακόμα περίοδο ως και σήμερα.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 MELITZAZZ 2024

 

Τετάρτη 3 Ιουλίου

 

 

 

 

 

 

21:00

Συναυλία

Χορωδία Ν. Κυνουρίας

@ Φάμπρικα πολιτισμού

Αφιέρωμα σε τραγούδια του κινηματογράφου και της ξενιτιάς, από την πολυμελή Χορωδία Ενηλίκων Νότιας Κυνουρίας.

 

 

 

 

Πέμπτη 4 Ιουλίου

 

 

 

 

 

 

11:00

Εργαστήριο

Προφορική ιστορία

@ Βιβλιοθήκη Λεωνιδίου

Εκπαίδευση της Ομάδας Προφορικής Ιστορίας - ΟΠΙ Τσακωνιάς. Συντονιστής: Βασίλης Δαλκαβούκης, καθηγητής Τμ. Ιστορίας και Εθνολογίας Δημοκρίτειου Παν/μίου Θράκης, συντονιστής της Θ.Ε. Προφορικής Ιστορίας στο ΠΜΣ «Δημόσια ιστορία» του ΕΑΠ. Το εργαστήριο απευθύνεται μόνο στα μέλη της ΟΠΙ.

Δήλωση συμμετοχής στο www.melitzazz.gr

 

 

 

 

20:00

Εκδήλωση

Τσακώνικη κληρονομιά. Γραπτή και προφορική ιστορία

@ Φάμπρικα πολιτισμού

Ομιλίες και παρουσιάσεις για την πολιτιστική κληρονομιά της Τσακωνιάς. Συμμετέχει ο Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Δημόσιας ιστορίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Διευθυντής του ΠΜΣ «Δημόσια ιστορία» του ΕΑΠ. Στρογγυλό τραπέζι προφορικής ιστορίας με τον καθηγητή Βασίλη Δαλκαβούκη και Τσάκωνες αφηγητές.

Συμμετέχει και υποστηρίζει το Αρχείο Τσακωνιάς.

 

 

 

21:15

Συναυλία

Μανώλης Χριστοδούλου quintet

@ Πλατεία Μερικάκη

Οι μουσικές παραδόσεις της Ελλάδας, των Βαλκανίων και της ευρύτερης Ανατ. Μεσογείου και οι σαφείς επιρροές του σχήματος από την δυτική μουσική και αρμονία προσφέρουν ένα ξεχωριστό αποτέλεσμα, με γνωστά τραγούδια και νέες ορχηστρικές συνθέσεις.

 

 

 

21:30

Cine-Melitzazz

Κατάκ, η γενναία φάλαινα

@ Αρχοντικό Τσούχλου

Παιδική ταινία (2023, 82’). Τρυφερή, συγκινητική αλλά και αστεία υποθαλάσσια περιπέτεια ενηλικίωσης. Ενώ όλοι οι συνομήλικοί του έχουν γίνει άσπρες φάλαινες Μπελούγκα, όπως πρέπει για την ηλικία τους, ο Κατάκ είναι ακόμα μικρός και γκρι. Για να αποδείξει πως έχει μεγαλώσει κι εκείνος ξεκινά ένα επικίνδυνο ταξίδι στον Μεγάλο Βορρά, όπου αποκτά απροσδόκητους φίλους σε απίθανα μέρη του ωκεανού και καταλαβαίνει πως η διαφορετικότητά του είναι που τον κάνει μοναδικό. Ενίοτε, το να είσαι ο εαυτός σου είναι η πιο θαρραλέα εκδοχή σου.

 

 

22:30

Συναυλία

Αντιμάμαλο

@ Πλατεία 28ης Οκτωβρίου

Οι Antimamalo band προσεγγίζουν με το δικό τους τρόπο το ύφος των ορχηστρών της Σμύρνης και της Πόλης, το κλασικό ρεμπέτικο τραγούδι, την ελληνική παραδοσιακή μουσική, ενώ δημιουργούν και νέες συνθέσεις.

 

 

 


 

Παρασκευή 5 Ιουλίου

 

 

 

 

 

 

 

21:00

Παιδικά εργαστήρια

“Σσσσς, τη μέρα κοιμάμαι!”

@ Κέντρο Πληροφόρησης για τη χλωρίδα του Πάρνωνα

Δραστηριότητες για παιδιά Δημοτικού και υπαίθρια έκθεση φωτογραφίας για τις σχέσεις των νυχτερίδων και των σπηλαιόβιων ασπόνδυλων οργανισμών της χαράδρας του Δαφνώνα με το περιβάλλον τους.

Διοργάνωση: Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Νότιας Πελοποννήσου (ΟΦΥΠΕΚΑ).

 

 

20:00

Έκθεση σύγχρονης τέχνης

A Matter of Return

@ Πύργος Τσικαλιώτη

Ξεναγηθείτε στον Πύργο Τσικαλιώτη και στην έκθεση σύγχρονης τέχνης από τους καλλιτέχνες που συμμετέχουν. Έργα με την μορφή video εγκαταστάσεων, ψηφιακής τέχνης και τοποειδικών παρεμβάσεων, πάνω στην ιδέα του ταξιδιού, της ανάμνησης, της επιστροφής, συνυφαίνοντας το προσωπικό με το συλλογικό.

 

 

 

 

 

21:00

Συναυλία

Καροτσιέρη τράβα

Scoala Populara de Arte (Ρουμανία) και

Κυρατζήδες (Ελλάδα)

@ Πλατεία Μητρόπολης

Μια ιδιαίτερη παράλληλη μουσική συνάντηση όπου το Scoala Populara de Arte, η Σχολή Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης στο Târgu Jiu της Ρουμανίας, παρουσιάζει εντυπωσιακούς παραδοσιακούς χορούς και μουσικές της Ρουμανίας, ενώ το Χορευτικό Συγκρότημα Λεωνιδίου παρουσιάζει χορούς και τραγούδια της Τσακωνιάς και της Ελλάδας, υπό τις παραδοσιακές μουσικές του συγκροτήματος Κυρατζήδες.

 

 

22:30

Συναυλία

Μωζάικ – Mossaic

@ Πλατεία 25ης Μαρτίου

Η μπάντα της εκπομπής “Μουσικό Κουτί” της ΕΡΤ1 παρουσιάζει ένα “μωσαϊκό” μουσικών, συνδυάζοντας indie και pop, balkan και παραδοσιακά, λαϊκά και έντεχνα, Duran Duran και Ξυλούρη, 50Cent και ρεμπέτικο, μέσα από καλοδουλεμένες ενορχηστρώσεις.

 

 

 

 

Σάββατο 6 Ιουλίου

 

 

 

 

 

 

 

09:30

Εκδήλωση - εργαστήρια

Δρόμοι του τυριού στην Ανατ. Πελοπόννησο

@ Φάμπρικα πολιτισμού

Ενημερωτική εκδήλωση και εργαστήρια για τους τομείς εστίασης και τουρισμού, στο πλαίσιο του έργου διακρατικής συνεργασίας LEADER/CLLD “Say cheese. Balkan cheese!

α) «Ένταξη των τυριών και των γαλακτοκομικών προϊόντων στην εστίαση, την γαστρονομία και τον τουρισμό της περιοχής».

β) «Οι δρόμοι του τυριού της Πελοποννήσου: Συνδυάζοντας την παράδοση, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία με το τουριστικό προϊόν».

 

 

 

11:00

Εργαστήριο animation

Animating Tsakonia - μέρος Α’.

@ Παλαιό Γυμνάσιο

Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό εργαστήριο κινουμένων σχεδίων - animation από το ANIMASYROS International Animation Festival και εξερευνά μία σύγχρονη πολυμεσική/ ψηφιακή προσέγγιση της σχέσης animation και τσακώνικης κληρονομιάς! Εκπαιδευτής: Αγησίλαος Ρόμπολας.

Για ηλικίες 15-60+ ετών. Κράτηση θέσης: www.melitzazz.gr

 

 

20:00

Παιδικό παιχνίδι

Στρίγκλες

@ Φάμπρικα πολιτισμού

«Με πανί, σχοινί, κορδέλα, κούκλα φτιάχνω… Έλα!».

Βιωματικό κουκλοθεατρικό παιχνίδι και κατασκευή κούκλας, στην πλατεία της Φάμπρικας Πολιτισμού Piazza Martano.

 

 

 

 

20:00

Εκδήλωση

Είμαστε καμωμένοι από ουρανό - Γιώργος Σαραντάρης

@ Παλαιό Γυμνάσιο

Συζήτηση για την προσωπικότητα και το έργο του ποιητή και διανοούμενου Γιώργου Σαραντάρη. Συμμετέχουν οι Γιώργος Παπαθανασόπουλος (δημοσιογράφος, συγγραφέας), Βασίλης Ρούβαλης (εκδότης, συγγραφέας). Διαβάζει και ερμηνεύει μελοποιημένα ποιήματα του Σαραντάρη ο συνθέτης και ερμηνευτής Φίλιππος Πλακιάς. Συντονίζει η δημοσιογράφος Κυριακή Μπεϊόγλου.

 

 

 

21:15

Συναυλία

Δημήτρης Μυστακίδης: “Amerika

@ Πλατεία Ηρώων

Ο Δημήτρης Μυστακίδης διασκευάζει και επανεκτελεί με τον δικό του τρόπο ρεμπέτικα τραγούδια που κυκλοφόρησαν και παίχτηκαν ζωντανά μόνο στην Αμερική, με την ιδιαίτερη τεχνική της «τσιμπητής» κιθάρας και τα παιξίματα των Γιώργου Κατσαρού, Κώστα Δούσα και Κώστα Μπέζου.

 

 

 

22:30

Συναυλία

Blues Fathers & The Swingers

@ Παραποτάμιος δρόμος

Το συγκρότημα διατρέχει τα αμερικανικά blues σε όλο τους το φάσμα, από ακουστικά blues των αρχών του 20ού αιώνα, swing των δεκαετιών ’30 και ’40, jazz-blues της Νέας Υόρκης και βρετανικά blues των ’60s, μέχρι την πιο rock εκδοχή τους.

 

 

24:00

Melitzazz-after

DJ Rezo

@ Κεντρικός δρόμος

Ο DJ & παραγωγός Rezo, resident DJ των Dybbuk και Bolivar, έχει βρεθεί στα decks με ονόματα- θρύλους της House μουσικής σκηνής: Dennis Ferrer, Guy Gerber, Damian Lazarus, Oxia. Με ρυθμικές και χορευτικές μουσικές θα μετατρέψει τον κεντρικό δρόμο του Λεωνιδίου σε ένα μεγάλο υπαίθριο bar.

 

 

 

 

Κυριακή 7 Ιουλίου

 

 

 

 

 

 

 

11:00

Εργαστήριο animation

Animating Tsakonia - μέρος B’

@ Παλαιό Γυμνάσιο

Το 2ο μέρος του πρωτότυπου εκπαιδευτικού εργαστηρίου κινουμένων σχεδίων - animation που επιμελείται το ANIMASYROS International Animation Festival.

 

 

 

 

20:00

Εκδήλωση

Τσακώνικη κληρονομιά. Διάσωση αρχείων και συλλογών

@ Φάμπρικα πολιτισμού

Συζήτηση για τη διαφύλαξη αρχείων και ιδιωτικών συλλογών και την αξία τους για την ιστορική έρευνα. Συμμετέχουν εκπρόσωποι οικογενειών από την Τσακωνιά που διαθέτουν αρχειακά τεκμήρια. Συντονίζει ο Χρήστος Χρυσανθόπουλος, Ιστορικός-Αρχειονόμος, ΕΕΠ Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών.

Συμμετέχει και υποστηρίζει το Αρχείο Τσακωνιάς.

 

 

21:30

Cine-Melitzazz

Νύφες

@ Αρχοντικό Τσούχλου

Βραβευμένη ταινία (2004, 128’) του Παντελή Βούλγαρη, «υπερπαραγωγή» για τα ελληνικά δεδομένα). 700 γυναίκες, Ελληνίδες, Τουρκάλες, Ρωσίδες, ταξιδεύουν από την Πόλη προς τη Νέα Υόρκη για να συναντήσουν τους άντρες που πρόκειται να παντρευτούν. Σενάριο: Ιωάννα Καρυστιάνη. Επιμέλεια παραγωγής: Μάρτιν Σκορτσέζε. Μουσική: Σταμάτης Σπανουδάκης.

 

 

 

21:30

Συναυλία

Grey River & the Smokey Mountain

@ Πλατεία Ουράνη

Μια folk μπάντα με στυλ που, όπως προδίδει και το όνομά τους, περιγράφεται ως Americana, συνδυάζοντας διάφορα αμερικανικά, ιρλανδικά και ευρωπαϊκά λαϊκά στοιχεία και είδη, όπως bluegrass, folk, country και blues.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...