Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Παγκόσμια ημέρα μουσείων στη Νότια Κυνουρία!

Παγκόσμια ημέρα μουσείων στη Νότια Κυνουρία!

Το Σάββατο 18/05 ο Δήμος Νότιας Κυνουρίας γιορτάζει την Παγκόσμια ημέρα μουσείων!

Ελάτε μαζί μας σε έναν μουσειοπερίπατο με αφετηρία τον Πύργο Τσικαλιώτη και τερματισμό την Φάμπρικα Πολιτισμού!

Μια διαφορετική ξενάγηση με αποκορύφωμα ένα Top 10 πληροφοριών!

Συνάντηση στον Πύργο Τσικαλιώτη στις 18:30.

 

Η Αντιδήμαρχος Αυτοτελούς Γραφείου

Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ειρήνη Κεμερλή

---------------------------------

Παγκόσμια ημέρα Μουσείων

Ας συστηθούμε !

Πύργος Τσικαλιώτη : Πρόκειται για ένα προεπαναστατικό κτήριο , κτισμένο το 1808. Στο κτήριο αυτό μπορεί κανείς να εντοπίσει αρκετά από τα χαρακτηριστικά της τσακώνικης αρχιτεκτονικής ,πολλά αμυντικά συστήματα του περασμένου αιώνα αλλά και όλες τις επιρροές από τους τόπους όπου βρέθηκε ο κτήτοράς του. Παράλληλα , ο επισκέπτης είναι σε θέση να γνωρίσει  την τσακώνικη παράδοση μέσω των πολλαπλών εκθεμάτων που βρίσκονται στον χώρο.

Φάμπρικα Πολιτισμού : Πρόκειται για έναν πολυχώρο που συνδυάζει την Ιστορία με τον Πολιτισμό . Στον εκθεσιακό χώρο , που λειτουργεί από το 2015,  παρουσιάζεται η πολύπτυχη ιστορία της Κυνουρίας και της Τσακωνιάς με μια ευρεία χρήση οπτικοακουστικών και διαδραστικών μέσων. Παράλληλα ο εσωτερικός και εξωτερικός  χώρος ενδείκνυται για πολιτιστικές δράσεις.

Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά : Το Λαογραφικό Μουσείο Κοσμά στεγάζεται στο αλλοτινό δημοτικό σχολείο . Μια πρωτοβουλία των πολιτιστικών συλλόγων του χωριού  δημιούργησε  το 2001 τον εκθεσιακό χώρο. Στο λαογραφικό μουσείο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τη ζωή στο χωριό και την πλούσια ιστορία του . Μπορεί κανείς να γνωρίσει  τον εργασιακό βίο των κατοίκων και το κοσμίτικο νοικοκυριό. Στο ιστορικό αρχείο εντοπίζουμε πολλά τεκμήρια και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τις σημαντικότερες εκφάνσεις της ιστορίας του χωριού. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η αναβίωση της σχολικής αίθουσας.

Μουσειογραφική Έκθεση Ιστορικής Μνήμης : Τον τελευταίο  χρόνο, στο κοινοτικό κτήριο βρίσκεται η Μουσειογραφική Έκθεση Ιστορικής Μνήμης παρουσιάζοντας την πολύπλευρη ιστορία του Κοσμά από την αρχαιότητα έως τη σημερινή εποχή με ιδιαίτερη έμφαση την περίοδο του ολοκαυτώματος. Στη σύγχρονη παρουσίαση προστίθενται  και προφορικές μαρτυρίες αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό ψηφιοποιημένο.

Παράλληλα, στα περισσότερα χωριά του Δήμου Νότιας Κυνουρίας στα παλαιά δημοτικά σχολεία έχουν στηθεί Λαογραφικές  Εκθέσεις και Συλλογές αναδεικνύοντας  την ιστορία, τον πολιτισμό και την  παράδοση κάθε τόπου. Πολιτιστικοί φορείς και ιδιώτες αρνούνται να ‘’σφραγίσουν ‘’ τις πόρτες των σχολείων, της μνήμης και της παράδοσης και στέκονται αρωγοί του Δήμου στην διατήρηση τους.

Την πλούσια λαογραφική παράδοση θα ολοκληρώσει το έργο της Λαογραφικής Έκθεσης Ναυτικής Παράδοσης που πρόκειται να δημιουργηθεί στον Τυρό.

Δήμος Νότιας Κυνουρίας

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...