Menu
RSS
Σάββατο, 28/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Το σκρολάρισμα της πολιτικής ελπίδας*

Το σκρολάρισμα της πολιτικής ελπίδας*
 
Στην εποχή των νέων τεχνολογιών, της τεχνητής νοημοσύνης και των smart κινητών, όπου οι μέρες συμπιέζονται δραματικά από την καθημερινότητα της ακρίβειας, της εργασιακής ανασφάλειας και της έλλειψης ελεύθερου χρόνου, η πολιτική πλέον δε συνδιαλέγεται αλλά σκρολάρεται.
Μια έξυπνη ατάκα σε ένα ντιμπέιτ, ένα αυθόρμητο χαμόγελο με μια διάθεση πιο χαλαρή σε μια δημόσια συζήτηση, ένα μαύρο κομποσκοίνι στο δεξί χέρι να φαίνεται κάτω από το γυρισμένο άσπρο πουκάμισο (το είδα σε υποψήφιο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ) μπορούν να δώσουν έξτρα πόντους στην κούρσα της κατάκτησης της εμπιστοσύνης των πολιτών.
Η εικόνα τρέχει με τόση ταχύτητα, που τις περισσότερες φορές τραυματίζει την πολιτική ουσία. Αν π.χ. ρωτήσει κάποιος τι έκανε ο κ. Κασσελάκης στην Τρίπολη, το πιο πιθανό είναι να λάβει την απάντηση ότι απόλαυσε έναν ωραίο καφέ στο Μεγάλο Καφενείο. Ελάχιστοι θα παρατήρησαν μέσα από την εικόνα ότι μίλησε μόλις 15 δευτερόλεπτα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας για το θέμα των ανεμογεννητριών.
Είναι λογικό κι αναμενόμενο. Όταν προσπαθείς να ισορροπήσεις ανάμεσα στο "ναι" για τη λεγόμενη πράσινη ανάπτυξη που υπερασπίζεσαι σε κεντρικό επίπεδο και στο "όχι" για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε τοπικό επίπεδο, τα 15 δευτερόλεπτα φαίνονται υπεραρκετά. Όχι μόνο για τον κ. Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τα υπόλοιπα κόμματα που έχουν κάνει σημαία τους την ευρωπαϊκή πολιτική της πράσινης μετάβασης, η οποία έχει δώσει αέρα στα πανιά των μονοπωλιακών ομίλων καταστρέφοντας τα βουνά και τα λαγκάδια της χώρας και της Αρκαδίας.
Η εικόνα είναι πανίσχυρη, αρκεί οι ερωτήσεις να είναι αιχμηρές και οι απαντήσεις κοφτές χωρίς πολλές αναλύσεις που κουράζουν το κοινό. Έτσι λένε οι επικοινωνιολόγοι.
Έχουν δίκιο οι δημοσιογράφοι που επισημαίνουν στον κ. Δούκα ότι δε χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη (του εν ενεργεία δημάρχου και του υποψήφιου προέδρου κόμματος). Αναρωτιέμαι όμως, πόσο θα άλλαζε το πολιτικό κριτήριο των πολιτών εάν οι ίδιοι δημοσιογράφοι τόνιζαν καθημερινά στις εκπομπές τους ότι δεν μπορούν να χωρέσουν στην ίδια μασχάλη τα κέρδη των λίγων και οι ανάγκες των πολλών. Γιατί άραγε δεν αναφέρονται ποτέ σε αυτά τα δύο καρπούζια;
Η πολιτική σκρολάρεται αβασάνιστα στις οθόνες αφής των κινητών και γι' αυτό το παιχνίδι της πολιτικής επικοινωνίας και των εντυπώσεων γίνεται παιχνιδάκι στα χέρια των διαχειριστών του συστήματος.
Οι επιλογές των ηττημένων στα αστικά κόμματα είναι πολλές. Μπορείς να απέχεις για ένα διάστημα από την πολιτική επικαιρότητα για να κάνεις θριαμβευτική επιστροφή μετά από λίγο καιρό με ένα καλό "rebranding", μπορείς όμως και να περιμένεις για να δεις πού θα κάτσει η μπίλια της αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού ώστε να επιστρέψεις και πάλι σε καλύτερο timing, με ίδιο ή άλλο ρόλο (ανάλογα ποιον θα σου δώσουν).
Έτσι κι αλλιώς κανείς δεν πρόκειται να σε παρεξηγήσει ή να αναρωτηθεί για την πολιτική σου απουσία. Γιατί έχουν μάθει το λαό να ανακυκλώνει τα πρόσωπα χωρίς να απορρίπτει πολιτικές, σκρολάροντας απλώς την πολιτική ελπίδα με την ίδια ευκολία με την οποία σκρολάρει μια είδηση στο κινητό.
*σκρολάρισμα: η κύλιση του κειμένου για να μπορέσει να διαβαστεί στην οθόνη του κινητού.

 

Δρ. Βασίλης Σιοκορέλης
Σάββατο, 28/9/24

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...