Menu
RSS
Τετάρτη, 16/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Τεράστια κενά σε Παναρκαδικό Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας - Ανακοινώσεις από το ΚΚΕ (vd)

Τεράστια κενά σε Παναρκαδικό Νοσοκομείο και Κέντρα Υγείας - Ανακοινώσεις από το ΚΚΕ (vd)

Εισηγητικό κείμενο στη συνέντευξη του Αριστείδη Δαμαλά, Γραμματέα της Τομεακής Επιτροπής Αρκαδίας του ΚΚΕ, για ζητήματα υγείας (16/10/24)


Το ΚΚΕ παίρνουμε πρωτοβουλία για τα ζητήματα της υγείας στο νομό και τούτο γιατί η παροχή υπηρεσιών υγείας αποτελεί πρωταρχική ανάγκη για τα λαϊκά στρώματα.

Οι πολιτικές κόστους οφέλους που ακολουθούν οι κυβερνήσεις, η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, οδηγούν σε εξαθλίωση τους υγειονομικούς, αντιμετωπίζουν  τους ασθενείς ως  πελάτες και συνολικά  μετατρέπουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας, πρόνοιας, πρόληψης και αποκατάστασης από κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα, και έχουν οδηγήσει σε σχεδόν κατάρρευση το δημόσιο σύστημα υγείας, σε γιγάντωση τον ιδιωτικό τομέα που θησαυρίζει και  σε γολγοθά την παροχή υπηρεσιών προς τα  λαϊκά στρώματα.

Είναι χαρακτηριστικές οι  ελλείψεις σε γιατρούς και λοιπό προσωπικό στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο Ενδεικτικά:

Στο Ακτινολογικό έχει μείνει ένας ειδικευμένος ιατρός και τις εξετάσεις γνωματεύει ιδιωτική εταιρεία εξ’ αποστάσεως.

 Στο Χειρουργικό Τομέα υπηρετούν 4 γιατροί χειρουργοί,( 2 Γυναικολόγοι, 2 Νευροχειρουργοί), επίσης 2 Νεφρολόγοι, 2 Ουρολόγοι.

Η Παθολογική κλινική επί της ουσίας λειτουργεί από το «μεράκι» και την αυτοθυσία των ελάχιστων ιατρών που έχουν απομείνει μετά από αρκετές παραιτήσεις, οι οποίοι αναγκάζονται να υπερβαίνουν το πλαφόν εφημεριών εδώ και μήνες (το πλαφόν είναι 7 εφημερίες το μήνα και αναγκάζονται σε 9 -10 εφημερίες).

 Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι αποψιλωμένο. Είναι σύνηθες ένας ή δύο γιατροί (ειδικευμένοι και ειδικευόμενοι) να καλύπτουν τις ανάγκες 50-60 νοσηλευομένων ασθενών στην Παθολογική Κλινική και ταυτόχρονα τα επείγοντα περιστατικά στο Παθολογικό ΤΕΠ.

 Η υποστελέχωση του ΕΚΑΒ πρόσφατα οδήγησε στο θάνατο συνανθρώπου μας από το Ελληνικό, διότι στην Αρκαδία δεν καλύπτονται παντού όλες οι βάρδιες των ασθενοφόρων ή και όταν καλύπτονται δεν υπάρχουν πάντα συνοδοί γιατροί.  

Τα ΚΥ, παρά τη λεγόμενη «αναβάθμιση» για την οποία συνεχώς μιλάει η κυβέρνηση, θυμίζουν τη λαϊκή ρήση «απ’ έξω κούκλα και από μέσα πανούκλα» αφού η όποια αναβάθμιση περιορίζεται στις κτιριακές εγκαταστάσεις, βαψίματα, στέγες, ενεργειακές αναβαθμίσεις και την ίδια στιγμή γιατροί δεν υπάρχουν, εργαστήρια δεν λειτουργούν (τόσο ακτινολογικά  όσο και μικροβιολογικά κλπ) ή υπολειτουργούν.

Και όταν ο αρμόδιος υπουργός ζορίζεται και δυσκολεύεται να απαντήσει στέλνει τη μπάλα στην εξέδρα πότε μιλώντας για προσλήψεις που στην πραγματικότητα αφορούν μετατροπή σύμβασης ήδη υπηρετούντων από επικουρική σε μόνιμη,  πότε μεταφέροντας την ευθύνη στους γιατρούς  που δεν ανταποκρίνονται  στις προκηρύξεις που γίνονται για διορισμούς –αποκρύπτοντας το γεγονός ότι προκηρύσσονται   ελάχιστες από τις αναγκαίες για τη λειτουργία κλινικών και εργαστηρίων θέσεις  και επόμενα δικαιολογημένα οι γιατροί δεν ανταποκρίνονται αφού η αποδοχή της θέσης θα σημαίνει όλα όσα αναφέραμε πιο πριν για  εφημερίες κλπ, ή τελικά επικαλείται την έλλειψη πόρων.

Ειδικά το τελευταίο προκαλεί θυμηδία όταν γνωρίζουμε πολύ καλά ότι διατίθενται σχεδόν 6 δις το χρόνο για ΝΑΤΟϊκές – τάχα αμυντικές δαπάνες,  500 χιλ ευρώ την ημέρα για την παρουσία της φρεγάτας στον ειρηνικό, δισεκατομμύρια  σε φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κλπ στους μεγαλοκαρχαρίες ακόμα και στο χώρο της υγείας για επενδύσεις, έργα ΣΔΙΤ κλπ.

Συνένοχοι σε αυτή την πορεία με τις κυβερνήσεις είναι οι δυνάμεις στην ΤΔ, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός που κυριαρχεί  στο χώρο της υγείας στο νομό, που αποδέχονται αυτή την κατάσταση, και όχι μόνο δεν παίρνουν πρωτοβουλίες για ανάδειξη και διεκδίκηση αλλά δημιουργούν συνθήκες νεκροταφείου γύρω από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν και τους ίδιους ακόμα  και  μπροστά σε πανελλαδικές κινητοποιήσεις των υγειονομικών όπως η αυριανή.

 

Μπροστά σε   αυτές τις εξελίξεις πραγματοποιούμε τη Δευτέρα 21  του Οκτώβρη και ώρα 6.30 μμ στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Τρίπολης  εκδήλωση με  κεντρικό σύνθημα «Δεν μπαίνει κατάλογος στη ζωή. Με το ΚΚΕ για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν υγεία για όλους» και ομιλήτρια τη Μπάγια Ελένη μέλος του τμήματος υγείας της ΚΕ του ΚΚΕ και καλούμε  όλους τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους τους υγειονομικούς να συμμετάσχουν.

Με αφορμή και την εκδήλωση  κλιμάκιο του ΚΚΕ,  χθες ,  περιόδευσε στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και μίλησε με τους εργαζόμενους στο ΕΚΑΒ, γιατρούς, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς, διοικητικούς υπάλληλους, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, στα μαγειρεία,  στο τμήμα ιματισμού και στα πλυντήρια του νοσοκομείου.

 

Αναδείχθηκαν ξανά από τη συζήτηση με τους εργαζόμενους τα τεράστια προβλήματα από την υποχρηματοδότηση και εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ κάλεσε όλους τους εργαζόμενους την “οργή” για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της Υγείας, να  την εκφάσουν με μαζική συμμετοχή στην Πανυγειονομική Απεργία στις 17/10.

Η φωτογραφία και το βίντεο είναι από το www.drt915.gr 

 

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 16:59 Σύνδεσμος σχολίου

    Εσείς μόνο να καταγγελετε ξέρετε
    Μέχρι τη Δευτέρα παρουσία που θα πέσει ο καπιταλισμός και τότε θα αναλάβετε την κυβέρνηση...

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...