Menu
RSS
Δευτέρα, 16/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ιός Δυτικού Νείλου | Τέσσερα κρούσματα στον Δήμο Τρίπολης - "Όχι στον πανικό, ναι στην εγρήγορση και τα ατομικά μέτρα προστασίας" (vd)

Ιός Δυτικού Νείλου | Τέσσερα κρούσματα στον Δήμο Τρίπολης - "Όχι στον πανικό, ναι στην εγρήγορση και τα ατομικά μέτρα προστασίας" (vd)

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Διευθυντής Δημόσιας Υγείας Περιφέρειας Πελοποννήσου κ. Σωτήρης Καμαρινόπουλος το μεσημέρι της Παρασκευής (06/09), με αφορμή τα τέσσερα κρούσματα Ιού του Δυτικού Νείλου στο Δήμο Τρίπολης, καθώς και ένα ακόμη πριν περίπου δύο εβδομάδες στο Δήμο Άργους, μετά την ανακοίνωση του τελευταίου επιδημιολογικού δελτίου του ΕΟΔΥ.

Ο κ. Καμαρινόπουλος αρχικά ανέφερε ότι ο Ιός του Δυτικού Νείλου έχει εγκατασταθεί στη χώρα μας εδώ και πάρα πολλά χρόνια και ο οποίος λειτουργεί ενδημικά, καθώς φέτος υπάρχει στη χώρα μας μια μεγάλη έξαρση. Συνολικά μέχρι στιγμής φέτος έχουν εντοπιστεί 140 κρούσματα Πανελλαδικά σε όλες τις Περιφέρειες. Επισήμανε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρχει πανικός και παράλληλα ότι θα πρέπει να υπάρχει μια εγρήγορση από τον κόσμο τηρώντας τα ατομικά μέτρα προστασίας (π.χ. χρήση εγκεκριμένων εντομοαπωθητικών σώματος, χρήση κατάλληλων ρούχων με μακριά μανίκια, να μην αφήνουμε ανθρωπογενείς εστίες με στάσιμα νερά στις κατοικίες μας, κ.α.).

Ο Διευθυντής Δημόσια Υγείας της Περιφέρειας ανέφερε επίσης ότι ο ιος Δυτικού Νείλου προκαλείται από το οικιακό κουνούπι «Κούλεξ», ενώ τόνισε ότι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από το συγκεκριμένο ιό είναι ηλικιωμένοι άνθρωποι άνω των 65 ετών και έχουν και άλλα προβλήματα υγείας. Επίσης αναφέρθηκε ότι σε ποσοστό 80% ο συγκεκριμένο ιός είναι ασυμπτωματικός ακόμη και αν νοσήσουμε. Ένα ποσοστό 20% όσων νοσήσουν θα έχει συμπτώματα όπως υψηλός πυρετός, κακουχία, πόνους στους μύες, κ.α., συμπτώματα που όμως υποχωρούν μετά από 5 περίπου ημέρες. Τέλος  ένα ποσοστό περίπου 1% θα προκαλέσει εκδηλώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και αυτοί θα χρειαστεί σίγουρα να νοσηλευτούν στο νοσοκομείο.

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι ο ιός δεν μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, ούτε αν το κουνούπι τσιμπήσει έναν μολυσμένο άνθρωπο θα μπορεί να τον μεταφέρει σε κάποιο άλλο άνθρωπο.

Ο Ιός του Δυτικού Νείλου σύμφωνα με τον κ. Καμαρινόπουλο, δεν μπορεί να συνδυαστεί από ένα αποτελεσματικό μοντέλο πρόγνωσης στο που θα εμφανιστεί, διότι μεταφέρεται από τα άγρια πτηνά (ενδημικά και αποδημητικά), με σημεία υψηλού κινδύνου να αποτελούν τα μεγάλα φυσικά συστήματα όπως στην Περιφέρεια, η λίμνη Τάκα, ο Μουστός, η Γιάλοβα, στη Νέα Κίο, το Δέλτα του Ευρώτα, κ.α.

Συνεχείς παρεμβάσεις από εξειδικευμένα συνεργεία σε τοπικές κοινότητες του Δήμου Τρίπολης…

Ο κ. Καμαρινόπουλος είπε ότι επιπλέον ενέργειες γίντοναι από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποίες διαθέτουν οργανωμένο πρόγραμμα με ενέργειες καταπολέμησης κουνουπιών με εξειδικευμένα συνεργία και αυτό το διάστημα και με συνεχείς παρεμβάσεις όπου χρειάζεται. Ειδικά περιμετρικά της Τρίπολης σε τοπικές κοινότητες γίνεται αρκετά μεγάλη προσπάθεια με εξειδικευμένα συνεργεία και σύμφωνα με το σχέδιο που υπάρχει.

Συγκεκριμένα με προνυμφοκτονία, ακμαιοκτονία υπολειμματική όπου χρειάζεται και δράσεις πόρτα-πόρτα, δίνοντας έντυπο υλικό, πραγματοποιώντας ενημέρωση του κόσμου και έλεγχους σημείων που εν δυνάμει μπορεί να αποτελέσουν εστίες ανάπτυξης κουνουπιών.

Όλες αυτές οι παρεμβάσεις θα συγκλίνουν το επόμενο διάστημα στην Τρίπολη και θα ακολουθήσει καταπολέμηση κουνουπιών σε αστικό περιβάλλον, όπως σε φρεάτια, υπονόμους, σιντριβάνια, κ.λπ.

Ο κ. Καμαρινόπουλος είπε επίσης ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με το Δήμο Τρίπολης και έχουν μοιραστεί ενημερωτικά έντυπα κυρίως σε χώρους συνάθροισης κοινού.

www.drt915.gr 

1 σχόλιο

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 08 Σεπτεμβρίου 2024 09:27 Σύνδεσμος σχολίου

    Όλα αυτά αποδεικνύουν ότι καθυστέρησε .....η περιφέρεια στην έγκαιρη εφαρμογή των προβλεπομενων στο πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιων......Ένα μεγάλο πρόγραμμα που πρέπει να πούμε ότι έφερε και εφάρμοσε η περιφερειακή αρχή Πέτρου Τατούλη από το 2011 Ολιγωρήσατε κύριοι της νυν περιφερειακής αρχής .Και η αρμόδια υπηρεσία απλώς τρέχει ......κατόπιν εορτής ......

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...