Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι Γιορτές Δάσους έδωσαν ζωή και ενέργεια στο χωριό της Καστάνιτσας (εικόνες)

Οι Γιορτές Δάσους έδωσαν ζωή και ενέργεια στο χωριό της Καστάνιτσας (εικόνες)
ΓΙΟΡΤΗ ΔΑΣΟΥΣ Καλοκαίρι 2024

 

«Γιορτή Δάσους 2024» στην Καστάνιτσα και το φετινό καλοκαίρι, δίνοντας ζωή και ενέργεια στο χωριό και αυτόν τον Αύγουστο, γεμίζοντας όμορφα τις μέρες και τα βράδια κατοίκων και επισκεπτών, πατριωτών και φίλων. Από 1η έως και 17 Αυγούστου όλες οι μέρες ήταν γεμάτες εκδηλώσεις, δράσεις, παιχνίδια, διασκέδαση, πανηγύρια, παραστάσεις, ομιλίες, σκορπίζοντας κέφι, χαρά, διασκέδαση, γέλιο, ενημέρωση. Ο Σύλλογος σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα είχαν φροντίσει από νωρίτερα τον Ιούλιο τον καλλωπισμό και την καθαριότητα του χωριού ώστε να υποδεχτεί του καλοκαιρινούς επισκέπτες ντυμένο στα «άσπρα» του.

 

Την αυλαία άνοιξε την Παρασκευή 2 Αυγούστου ημερίδα του Δήμου Βορ.Κυνουρίας κατά την οποία ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ.Διονύσης Περδίκης παρουσίασε τα αποτελέσματα του προγράμματος παρακολούθησης των πληθυσμών των εντόμων της καστανιάς του Πάρνωνα με σκοπό την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους. Το πρόγραμμα είχε χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου μετά από πρόταση του Δήμου μας. Την ομιλία παρακολούθησε πλήθος καστανοκαλλιεργητών από το χωριό μας και άλλα, καθώς παρέστησαν και ο Δήμαρχος κ.Καμπύλης, οι Αντιδήμαρχοι κ.Καμπουρολιάς και κα Κουρμπέλη-Κλεώπα, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒΚ κ.Κολοστούμπης και Γεωπόνοι της ΔΑΟΚ. Το πρόγραμμα που παρουσιάστηκε είχε ως στόχο να δημιουργήσει βάση δεδομένων ώστε να αξιοποιηθούν από παραγωγούς και Γεωπόνους, να γνωρίσουν τους εχθρούς της καστανιάς και τις ζημιές που επιφέρουν, ώστε να προχωρούν σε στοχευμένες επεμβάσεις.

 

Στις 3 Αυγούτου πραγματοποιήθηκε η πρώτη εκ των τριών εκδηλώσεων (Καστάνιτσας, Σίταινας, Άγιου Ανδρέα) του 3ου Φεστιβάλ Τσακωνιάς που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Βορ.Κυνουρίας σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και Συλλόγους, με τίτλο «Χριστιανισμός και Τέχνη στην Τσακωνιά». Παρακολουθήσαμε στον ναό της Μεταμόρφωσης με κατάνυξη παράκληση στην τσακώνικη διάλεχτο από τον πατέρα Κύριλλο και την χορωδία γυναικών Πραστού, ενώ στην συνέχεια και στην πλατεία Αγιάννη, ο πατέρας Γεώργιος Πετρής μας μίλησε για τις εκκλησιαστικές τέχνες της Καστάνιτσας, την Αρχιτεκτονική, την Εικονογραφία και την Μεταλλουργία και η εκδήλωση έκλεισε με θεατρικά σκετσάκια και τραγούδια στα τσακώνικα από την Τσακωνοπαρέα Τυρού και τον τσακώνικο χορό. Στους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε μπουφές με εδέσματα από τις κυρίες του χωριού, αναψυκτικά και ποτά.

 

Αμέσως μετά στον ίδιο χώρο τα νιάτα του χωριού έστησαν το καθιερωμένο καλοκαιρινό παρτάκι «Rum Forest Rum” με ποτό, χορό, κέφι και ανεβασμένη διάθεση υπό τις μουσικές επιλογές του DJ Γιάννη Λίζα.
Την επομένη 4 Αυγούστου στην πλατεία Σ.Κουρούνη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, τιμώντας συνάμα και το παλικάρι της Καστάνιτσας Σωτήρη Κουρούνη που έπεσε ηρωικά στα αιματοβαμμένα χώματα της πολύπαθης Κύπρου. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα, ενός λεπτού σιγή και τον Εθνικό Ύμνο, ακολούθησαν ομιλίες για τον Σωτήρη Κουρούνη, την ιστορία της Κύπρου, τους δεσμούς της με την Αρκαδία, τραγούδια, ποιήματα, ενώ ο κύριος ομιλητής, πολιτικός επιστήμονας, κ. Γιώργο Παπούλια μας ξεδίπλωσε το χρονικό των γεγονότων του ’74 αλλά και προγενέστερων χρόνων της νήσου. Ακολούθησε μπουφές με εδέσματα, καφέ και αναψυκτικά-ποτά εκ μέρουςτης οικογένειας Κουρούνη και του Συλλόγου.

 

Στην εκδήλωση παρέστησαν η οικογένεια του πεσόντα, ο Δήμαρχος κ. Καμπύλης, η Αντιδήμαρχος κα Κουρμπέλη-Κλεώπα, οι κ.κ. Σίδερης, Κικής, Τριανταφυλλίδης ως εκπρόσωποι Πελοπ/κού Πολεμικού Συλλ. Κομάντος 1974, ο κ. Κουλούρης μέλος Δ.Σ. ΕΛΔΗΚ 1974 & Πανελ/νίου Συνδ. Πολεμιστών Κύπρου 1974, ο κ. Λυτρίβης μέλος Πανελ/νίου Συνδ. Πολεμιστών Κύπρου 1974, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Συλλόγων.
Την Δευτέρα και την Τρίτη, 5 και 6 Αυγούστου το χωριό μας φόρεσε τα καλά του μιας και γιόρταζε ο πολιούχος ναός μας. Μέγας Εσπερινός με περιφορά της εικόνας την παραμονή και πανηγυρική Θεία Λειτουργία ανήμερα, κεράσματα και ευχές αλλά και ολονύχτιο γλέντι στην κεντρική πλατεία με διοργάνωση των καταστημάτων της, «Δρυμός», «Κουκουέρι», «Ο Μιχαλάκης».

 

Στις 7 Αυγούστου τα παιδάκια έκαναν εντυπωσιακή και πολυπληθή παρουσία στην εκδήλωση των
Αθλοπαιδιών "Γεώργιος Παυλίδης" συμμετέχοντας σε διάφορα παιχνίδια και αγωνίσματα, στην κεντρική πλατεία, προσφέροντας συγκίνηση αλλά και διασκέδαση σε γονείς, παππούδες και παρευρισκόμενους στην κεντρική πλατεία και εισπράττοντας ένα θερμότατο και δυνατό χειροκρότημα στο τέλος, αλλά και το κέρασμα της Ματούλας Παυλίδη και σίγουρα και τα ίδια το απόλαυσαν.
Οι μεγαλύτερες και… πολύ μεγαλύτερες ηλικίες δε, συνέχισαν την βραδιά με ένα άκρως διασκεδαστικό «Ντίσκο Πάρτυ» στον πλακόστρωτο δρόμο και τις αυλές της γειτονιάς του Μυρίση το οποίο στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία, ενώ οι μουσικές επιλογές του D.J. Γιάννη Λίζα έδιναν τον ρυθμό των χορευτικών μέχρι τα ξημερώματα ξυπνώντας αναμνήσεις από περασμένα χρόνια στην ίδια γειτονιά.

 

Αλλά για να συνεχιστούν οι πολυποίκιλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις έπρεπε να αναζωογονήσουμε την ενέργειά μας με ένα πρωινό μάθημα Yoga (γιόγκα) με την Χάρις Παπανικολάου - Ολιστική Συμβουλευτική, κάτω από την πρωινή δροσιά των φυλλωσιών και τους ήχους των γάργαρων νερών της πηγής της Μάνας, την Πέμπτη 8 Αυγούστου. Μετά το μάθημα μικροί και μεγάλοι, στον ίδιο χώρο, παρακολουθήσαμε την απελευθέρωση άγριας ορνιθοπανίδας από μέλη του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., εντάσσοντας στο φυσικό της περιβάλλον μια κουκουβάγια μετά την περίθαλψή της από τον ΑΝΙΜΑ, ενώ ακούσαμε και πολλές πληροφορίες για το πτηνό αυτό.

 

Το βράδυ της ίδιας μέρας πλήθος μικρών παιδιών και μεγαλύτεροι, λάτρεις του ελληνικού λαϊκού θεάτρου, παρακολουθήσαν και γέλασαν με την παράσταση «Ο Καραγκιόζης και το τζίνι», στην κεντρική πλτεία, προσφορά του Δήμου μας στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεών του.
Το πρωινό της 9ης Αυγούστου μικρά και μεγάλα παιδιά συμμετείχαν σε ένα ευχάριστο αλλά και εκπαιδευτικό «κυνήγι χαμένου θησαυρού» στις γειτονιές του χωριού, προσπαθώντας να λύσουν γρίφους με αναφορά στην ιστορία, την λαογραφία και την ντοπιολαλιά μας, παίρνοντας πληροφορίες από μεγαλύτερους.

 

Το απόγευμα της ίδιας μέρας, στην αίθουσα παρουσιάσεων του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. παρακολουθήσαμε ομιλίες καστανιτσιωτόπουλων σπουδαστών ιατρικών και παραϊατρικών επαγγελμάτων (Ζωή Ρετσινά-οδοντιατρική, Μαρίνα Αντωνίου-Νοσηλευτική, Σωτηρία Οικονομάκη-Φαρμακευτική, Σταυρίνα Ρετσινα-Φυσικοθεραπεία), με θέμα «Κάλλιον το προλαμβάνειν του θεραπεύειν». Τη συζήτηση διεύθυνε ο συμπατριώτης μας Τίμος Δαγρές, Δ/ντής Γυναικολογία και Γυν/κης Ογκολογίας Ιατρικού Κέντρου Αθηνών.
Την επομένη 10 Αυγούστου το πρωί τα παιδιά αλλά και μπαμπάδες συγκεντρώθηκαν στην αίθουσα του πολιτιστικού κέντρου για να αναμετρήσουν τις δυνάμεις τους και τις γνώσεις τους στο επιτραπέζιο παιχνίδι στρατηγικής, σκάκι, προσπαθώντας να επιτύχουν «ματ» στον αντίπαλο βασιλιά.

 

Το βραδάκι στην πλατεία του Αγιάννη, η φίλη μας Λεωνιδιώτισα, Ελένη Μάνου μας μίλησε για την «τσακώνικη γαστρονομία» φέρνοντας μας μνήμες από το τσουκάλι των γιαγιάδων μας, ενώ η χορωδία του Αγίου Ανδρέα υπό την διεύθυνση της καθηγήτριας μουσικής Πολυτίμης Τόλη και συνοδεία βιολιού (Παν. Τσιλιμίγκρας) και λαούτου (Στέλιος Κατσιάνης), μας ταξίδεψαν σε γνώριμους σκοπούς της τοπικής μουσικής μας παράδοσης.
Κυριακή 11 Αυγούστου και η σωματική άσκηση συνεχίστηκε για τους μικρούς μας φίλους με αγώνα ποδοσφαίρου στο αθλητικό κέντρο «Φώτης Νέστορας» κλείνοντας με χρωματοπόλεμο και πολύχρωμες χαμογελαστές φατσούλες και κεράσματα από τον Σύλλογο.
Στην συνέχεια η συμπατριώτισσα μας Γιάννα Δάγκαρη, δερματολόγος του Γεν. Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός», πραγματοποίησε στο Αγροτικό Ιατρείο δερματοσκοπικούς ελέγχους για μελανώματα, άτυπους σπίλους και προκαρκινικές βλάβες δέρματος, με ταυτόχρονη ενημέρωση για τα μελανώματα.

 

Μετά από ελάχιστες πρόβες, αλλά πολύ διάθεση και κέφι οι μικροί μας φίλοι έδωσαν μια καταπληκτική χιουμοριστική παράσταση στην πλατεία Αγιάννη, με τίτλο «Άτιμη ..κενωνία» της Μαρίας Ν. Κίτρα, το βράδυ της 12ης Αυγούστου, σκορπώντας απίστευτο γέλιο και εισπράττοντας βέβαια ένα δυνατό χειροκρότημα για τις υποκριτικές και χορευτικές τους ικανότητες, τα κουστούμια τους και φυσικά το κέφι και την διάθεση τους.

 

Και επειδή λατρεύουμε τη φύση και τις δράσεις εντός αυτής, στην σκιά των δέντρων και τα νερά της πηγής της πλατείας Σ. Κουρούνη, λίγο έξω από το χωριό, την Τρίτη 13 Αυγούστου, επιδοθήκαμε μικροί και μεγάλοι σε δραστηριότητες όπως ποδηλασία, τοξοβολία, αναρρίχηση. Την εκδήλωση συντόνισε η ομάδα ειδικών της «ΑΝΑ-ΔΡΑΣΗΣ ΣΠΟΡ» και ήταν χορηγία συμπατριώτη μας.
Η μέρα έκλεισε με βραδιά καραόκε στην κεντρική πλατεία όπου μικροί και μεγάλοι επιδόθηκαν στις ανάδειξη της καλλιφωνίας τους και των μουσικών τους γνώσεων.

 

Και έφτασε η 14η Αυγούστου, παραμονή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου, με εσπερινό στο ομώνυμο εξωκλήσι μας λίγο έξω από το χωριό, ενώ την εορταστική βραδιά άνοιξε η ομάδα του χορευτικού γυναικών του χωριού, παρουσιάζοντας σύνολο παραδοσιακών χορών από περιοχές της Ελλάδας, ανέβάζοντας την διάθεση για να ακολουθήσει μια ευχάριστη μουσική βραδιά με κέφι και χορό.
Ξημερώνοντας 15 Αυγούστου, το Πάσχα του καλοκαιριού, όπου κάθε Έλληνας επιστρέφει στο πατρογωνικό του, άπαντες περπατήσαμε μέχρι το εξωκλήσι της Παναγίας για να τιμήσουμε την Χάρη Της, ενώ οι ευχές και τα κεράσματα έδιναν και έπαιρναν. Στην συνέχεια καφές, μεζές και κρασάκι στην πλατεία ενώ το βραδάκι ασφυκτιούσε από κόσμο και η νεολαία μας ξενύχτισε με μουσική και χορό μέχρι να γλυκοχαράξει στις κορυφογραμμές.

 

Και παρά το ξενύχτι και τα γλέντια, ξυπνήσαμε αχάραγα στις 16 Αυγούστου για να πάρουμε τον δρόμο προς την Μεσσηνία, σε μια όμορφη εκδρομή όπου θαυμάσαμε και ξεναγηθήκαμε στην Πύλο, την Μεθώνη και τις εγκαταστάσεις του Costa Navarino για το τελευταίο καφεδάκι και ψώνια πριν την επιστροφή στη βάση μας το βραδάκι κουρασμένοι μεν, γεμάτοι από εικόνες και όμορφες εντυπώσεις δε.
Στις 17 Αυγούστου μικροί και μεγάλοι πήραμε τα πινέλα ανά χείρας, ανακατέψαμε τα χρώματα και αφήσαμε το ταλέντο μας να ξεχυθεί στον λευκό καμβά, υπό τις οδηγίες της Κατερίνας Δελέγκα («Art by Katerina”) με θέμα «Το δέντρο της Ζωής» για τα παιδιά, συμβολίζοντας ότι είμαστε όλοι συνδεδεμένοι και αποτελούμε μέρος κάτι μεγαλύτερου από εμάς και «3 γυναίκες πιασμένες χέρι-χέρι στηρίζοντας η μια την άλλη» για τις κυρίες, απεικονίζοντας την δύναμη των ενωμένων γυναικών στον γολγοθά αντιμετώπισης του καρκίνου του μαστού.

 

Και οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την συμμετοχή μας στην ετήσια εκδήλωση της Συμπολιτείας του Πάρνωνα με τίτλο «Μνήμες, εικόνες, ακούσματα και γεύσεις από το χθες- ελπίδες και όνειρα για το αύριο». Την εκδήλωση σειρά είχε να διοργανώσει φέτος ο Πλάτανος (ένα από τα 4 χωριά της Συμπολιτείας). Τα χωριά της Συμπολιτείας παρουσίασαν στα πόστα τους παραδοσιακά αλμυρά και γλυκά εδέσματα της τοπικής τους κουζίνας τα οποία οι επισκέπτες απόλαυσαν, ενώ περιηγήθηκαν στην έκθεση φωτογραφικού υλικού από το παρελθόν, παλαιών εργαλείων, και έκλεισε με γλέντι, φαγητό, ποτό και πολύ ευχάριστη μουσική.
Το χωριό μας έφτιαξε και παρουσίασε την τιμημένη «παντρεμένη φασολάδα» δια χειρός Μαρίας Β. Κλεώπα και παρουσίαση Νίτσας Διαμαντή και τον μπακλαβά δια χειρός Μ. Παυλίδη, Σοφ.Πέτρου, Στ. Διαμαντή, Ελ.Πολυμενάκου ενώ η θειά Κούλα Γ. Λάμπρου παρουσίασε τον τρόπο ανοίγματος του φύλλου.

 

Κλείνοντας να σημειώσουμε την μεγάλη επιτυχία με πολύ κέφι, τραγούδι και χορό που σημείωσε η μουσική βραδιά που διοργάνωση η ταβέρνα «Ο Λιακούρης» στο Πηγαδάκι με έδωσε ζωντάνια σε μια ακόμα γειτονιά του χωριού, με πολύ κόσμο, κρατώντας το γλέντι μέχρι τα ξημερώματα.
Επίσης παραβρεθήκαμε και στις εκδηλώσεις της γειτονικής Σίταινας, καθώς και αρκετοί πατριώτες, «3ο Φεστιβάλ Τσακωνιάς», «Αφιέρωμα στους ερωτικούς μετανάστες της Σίταινας» και στο «Αντάμωμα των Σιταινιωτών» .
Ευχαριστούμε για την παρουσία και συμμετοχή πατριωτών και φίλων, για την υποστήριξη του Δήμου μας, της Τοπικής Κοινότητας, των γειτονικών χωριών, όσους βοήθησαν, δούλεψαν και προσέφεραν για να πετύχουν οι εκδηλώσεις αυτές, τη γειτονιά του Αγιάννη κι του Μυρίση που φιλοξένησαν κάποιες από τις εκδηλώσεις μας, όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας να συμμετάσχουν στην παρουσίαση κάποιων εξ αυτών (πάτερ Γεώργιος Πετρής, πάτερ Κύριλλος, χορωδία γυναικών Πραστού, Πάνος Μαρνέρης και Τσακωνοπαρέα Τύρου, Γιώργος Παπούλιας, Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., Χάρις Παπανικολάου-Ολιστική Συμβουλευτική, Γιάννα Δάγκαρη, Τίμος Δαγρές, Ζωή Ρετσινά, Μαρίνα Αντωνίου, Σωτηρία Οικονομάκη, Σταυρίνα Ρετσινά, Ελένη Μάνου, Πολυτίμη Τόλη και Χορωδία Αγίου Ανδρέα-Πραστού, Στέλιος Κατσιάνης και Παν. Τσιλιμίγκρας, εταιρεία ΑΝΑ-ΔΡΑΣΗ ΣΠΟΡ και τον ανώνυμο χορηγό της, Κατερίνα Δελέγκα-Art by Katerina, πρακτορείο Tsioros Travel), τις κυρίες του χορευτικού μας, τις κυρίες που ετοίμασαν τα εδέσματα των εκδηλώσεων.
Και του χρόνου με υγεία , δύναμη και κέφι με περισσότερες ιδέες, δράσεις κι εκδηλώσεις.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...