Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"ΦΡΕΝΟ στην επέλαση των Ανεμογεννητριών στην περιοχή μας" ζητά ο Γούργαρης

"ΦΡΕΝΟ στην επέλαση των Ανεμογεννητριών στην περιοχή μας" ζητά ο Γούργαρης

Κύριε Δήμαρχε, κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Στη σημερινή μας συνεδρίαση, καλούμαστε να γνωμοδοτήσουμε για την Μελέτη Περιβαλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) του συγκροτήματος Ανεμογεννητριών (Α/Γ) «MORES» ισχύος 298,2 MW (όση και της λιγνιτικής μονάδας Νο 4 της Μεγαλόπολης που είναι ανενεργή και κλείνει οριστικά στις 31-12-2024) στις περιοχές Άγιος Πέτρος- Βαλτέτσι-Νεστάνη-Τσεμπερού.

Πρόκειται για εγκατάσταση 71 τεράστιων Α/Γ ισχύος 4,2 mw η κάθε μία, με ύψος πυλώνα 112 μέτρα και διάμετρο ρότορα 136 μέτρα. Θα ισοπεδωθούν δηλαδή 71 κορυφές και θα διανοιχθούν 88 ΚΜ οδοποιία σε 12 πολύγωνα.

Όλοι γνωρίζουμε ότι η απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και η επέλαση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εκτίναξαν στα ύψη την τιμή του ρεύματος και την ενεργειακή φτώχεια στα λαϊκά στρώματα που αδυνατούν να πληρώσουν τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος.

Τεράστιες είναι οι επιπτώσεις στις περιοχές εγκατάστασης.

Καταστροφές στο περιβάλλον ακόμη και σε περιοχές ειδικής προστασίας, ισοπέδωση και τσιμεντοποίηση βουνών. Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας στη περιοχή, δεν υπολογίζει δάση και δασικές εκτάσεις, ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους και παραδοσιακούς οικισμούς. Θα πλήξει ιδιαίτερα οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό.

Οι μέχρι τώρα εγκαταστημένες μονάδες ΑΠΕ έχουν συνολική ισχύ πολλαπλάσια των αναγκών της χώρας με αποτέλεσμα να γίνονται περικοπές ηλεκτροπαραγωγής από τις ΑΠΕ, λειτουργούν δηλαδή χωματερές ρεύματος. Αυτά διαβεβαίωσαν πρόσφατα με τον πιο επίσημο τρόπο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μανουσάκης και ο Αντιπρόεδρος και γενικός διευθυντής τεχνολογίας και στρατηγικής κ. Μάργαρης.

Είναι ξεκάθαρο ότι η εγκατάσταση και άλλων μονάδων ΑΠΕ εξυπηρετεί αποκλειστικά την κερδοφορία των αρπακτικών της ενέργειας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και προορίζεται για εξαγωγή ενέργειας στις χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Δεν έχουν καμιά σχέση με την ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, ούτε με τις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για φθηνή ενέργεια.

Δεν έχουν ούτε καν πρόσχημα για δήθεν προστασία του περιβάλλοντος από τον «κακό» λιγνίτη.

Τα προηγούμενα χρόνια, δεκάδες πρόεδροι χωριών και κοινοτικών συμβουλίων σε Πάρνωνα και Μαίναλο, δεκάδες εργατικά και συνταξιουχικά σωματεία, πολιτιστικοί και άλλοι φορείς, το Εργατικό Κέντρο Αρκαδίας, με ομόφωνη απόφασή τους, έχουν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα με συγκεντρώσεις σε χωριά, συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών και άλλα.

Έχουν συγκροτήσει τις Επιτροπές Αγώνα ενάντια στην επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ σε Πάρνωνα και Μαίναλο που εκφράζουν πλατιά κοινωνική συσπείρωση και δραστηριοποιούνται κάτοικοι με ευρύ πολιτικό προσανατολισμό.

Θεωρώ ότι πρέπει να συντονίσουμε τα βήματά μας και τον αγώνα μας με αυτές τις λαϊκές συσπειρώσεις και ομόφωνα να γνωμοδοτήσουμε Αρνητικά για τη ΜΠΕ του συγκροτήματος MORES με βάση το πλαίσιο των Επιτροπών Αγώνα για τον Πάρνωνα και το Μαίναλο το οποίο σας έχω στείλει στο email σας.

Ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερό, αέρας, ήλιος κλπ) πρέπει να υπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα) και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Βαγγέλης Γούργαρης

Δημοτικός Σύμβουλος Τρίπολης

Επικεφαλής Λαϊκής Συσπείρωσης

 

2 σχόλια

  • Α
    Α Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 21:20 Σύνδεσμος σχολίου

    Δεν έχεις πάρει χαμπάρι αγαπητέ των @15.23 τι έχει γίνει στον κόσμο από το 1990. Μου θυμίζεις την ταινία Underground του Εμίρ Κουστουρίτσα... Βέβαια σε καταλαβαίνω: Μητσοτάκη, Καραμανλή και Παπανδρέου βλέπεις στην πολιτική και νομίζεις ότι ο χρόνος σταμάτησε... Ψηφίζετε όμως, ε;;;

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Τρίτη, 17 Σεπτεμβρίου 2024 15:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Αν όμως προταθεί να έχουμε ως αποκλειστική πηγή ενέργειας φυσικό αέριο από την Ρωσία δεν νομίζω να έχετε αντιρρήσεις

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...