Menu
RSS
Δευτέρα, 30/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Παπαηλιού: "Πρέπει να αποτραπεί το έγκλημα εγκατάστασης βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα βουνά της Πελοποννήσου"

Παπαηλιού: "Πρέπει να αποτραπεί το έγκλημα εγκατάστασης  βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας  στα βουνά της Πελοποννήσου"
Ο βουλευτής Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Γιώργος Η. Παπαηλιού στην εκδήλωση με θέμα   «Μαίναλο-Πάρνωνας, προστατεύοντας τα βουνά μας από  την ανεξέλεγκτη τοποθέτηση βιομηχανικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας», στη Βυτίνα:

Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν εργαλείο για την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

Όμως ο τρόπος προώθησής τους από την κυβέρνηση της ΝΔ του «συστήματος Μητσοτάκη» δεν συμβάλει ¨ουσιαστικά, ούτε  στη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», ούτε στην ενεργειακή δημοκρατία, όταν μάλιστα δεν χορηγούνται όροι σύνδεσης με το δίκτυο στις ενεργειακές κοινότητες, παρά μόνον στους μεγάλους ενεργειακούς «παίκτες»-στα μεγάλα συμφέροντα.       

Η εγκατάσταση και λειτουργία των  ΑΠΕ δεν μπορεί να γίνεται άναρχα, χωρίς σχεδιασμό, εν προκειμένω (και) στην Πελοπόννησο, με την προωθούμενη εγκατάσταση τεράστιων βιομηχανικών αιολικών πάρκων, χωρίς Ειδικό Χωροταξικό, ακόμη και εντός προστατευόμενων περιοχών του Δικτύου Νatura 2000, καθώς και άλλων προστατευτικών καθεστώτων.

Χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ο χαρακτήρας και οι ιδιαίτερες δραστηριότητες που ασκούνται στην περιοχή, όταν μάλιστα αυτές συνιστούν συγκριτικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξή τους.

Και βέβαια, χωρίς να υπολογίζεται, ότι στην περιοχή υπάρχουν δεκάδες φωτοβολταϊκά και μονάδες αποθήκευσης,  με αιτήσεις ή σε λειτουργία, που πολλαπλασιάζουν τις σχετικές αρνητικές επιπτώσεις.

Το Μαίναλο, ο Πάρνωνας, το Αρτεμίσιον, η Τσεμπερού, το Λύκαιον, «μνημεία» της φύσης και της ιστορίας,  αποτελούν περιοχές με ιδιαίτερο-ανεπανάληπτο φυσικό κάλλος και πλούσια βιοποικιλότητα, ενώ εκπέμπουν έντονη ιστορικότητα και πολιτισμό.

Αποτελούν πηγές υγείας, ζωής και πόλους αναπτυξιακής δυναμικής.

Είναι  ο πλούτος μας.

Όλα αυτά πρέπει να διαφυλαχθούν-να προστατευθούν ως «κόρη οφθαλμού».

Με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών θα πληγούν περαιτέρω το φυσικό τοπίο,  η βιοποικιλότητα και η ιστορικότητα, και επιπλέον θα πληγούν. η αγροτουριστική δραστηριότητα και οι ιδιαίτερες μορφές της, που αποτελούν τον βραχίονα ήπιας ανάπτυξης, περιβαλλοντικά φιλικής και οικονομικά επωφελούς, για τη φύση και τους ανθρώπους αυτών των περιοχών και εν τέλει προϋπόθεση αειφορίας.

Με την άναρχη εγκατάσταση βιομηχανικών αιολικών πάρκων, αλλοιώνεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Αυτό πρέπει και μπορεί να αποτραπεί με την ενεργοποίηση και  κινητοποίηση των τοπικών κοινωνιών, της κοινωνίας των πολιτών.

Η αναφορά του πρωθυπουργού, ότι προστατεύεται ο πυρήνας του Μαινάλου, με την ένταξη στο δίκτυο των «απάτητων βουνών» έκτασης 100.000 στρεμμάτων σε περίμετρο 40 χλμ,  είναι όχι μόνον επικίνδυνη, αλλά και υποκριτική. Είναι απάτη.

Και αυτό, διότι το Μαίναλον εκτείνεται σε έκταση 680.000 στρεμμάτων (400.000 στρέμματα δάσους) και η περιοχή natura 226.390 στρεμμάτων. Αυτό σημαίνει, ότι θα ενταχθεί  το 6 % του Μαινάλου, ενώ το υπόλοιπο 94 % θα καταστεί δυνάμει προς απόδοση στα μεγάλα και ισχυρά συμφέροντα.  

Πρέπει να αποτραπεί το συντελούμενο έγκλημα.

Θα το εγγυηθεί η συλλογική δράση των τοπικών κοινωνιών, της κοινωνίας των πολιτών.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...