Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Περιφερειακό Συμβούλιο | Αρνητική απόφαση για σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή της Παλαιόχουνης

Περιφερειακό Συμβούλιο | Αρνητική απόφαση για σταθμό αποθήκευσης ενέργειας στην περιοχή της Παλαιόχουνης

Καταψηφίστηκε από το περιφερειακό συμβούλιο η γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «Σταθμός ηλεκτροχημικής αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών, ονομαστικής ισχύος 150MW και των συνοδών έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης αυτού, της εταιρείας «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.Ε.Τ.Ε.» στη θέση «Τσιοκάνα» της Δ.Ε. Βαλτετσίου, του Δήμου Τρίπολης.

Ο εισηγητής Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι υπάρχει θετική εισήγηση από την υπηρεσία, με τις παρατηρήσεις που αφορούν την τήρηση της υπάρχουσας οδοποιίας πρόσβασης και την υπογειοποίηση  δικτύου διανομής μέσης τάσης. Είναι 40% από τον αντίστοιχο σταθμό της Δόριζας και οριοθετείται πάνω από την μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη.

«Δεν υπάρχουν τα προβλήματα που υπήρχαν στη Δόριζα, δεν είναι κοντά σε οικισμό. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει γνωμοδοτήσει αρνητικά. Εμείς εισηγούμαστε θετικά.» είπε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Η Ντίνα Νικολάκου είπε ότι «ο Δήμος Τρίπολης δεν λέει απλώς όχι, αλλά έχει ένα τεκμηριωμένο κείμενο κι εμείς λέμε ναι; Η ίδια υπηρεσία λέει ότι υπάρχει ζήτημα μελετητικής επάρκειας. Γιατί καταστρατηγείται η δική σας θέση ευθύνης ότι ακολουθείται τη θέση του Δήμου;»

Ο Γιώργος Πουλοκέφαλος ρώτησε για ενδεχόμενη έκρηξη.

Ο Βαγγέλης Γιαννακούρας ρώτησε πόσο μακριά είναι από τον οικισμό της Παλαιόχουνης. Τόνισε επίσης ότι υπάρχει ζήτημα επικινδυνότητας, ενώ το έργο δεν προσφέρει θέσεις εργασίας.

Ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε ότι «από τη μια μας κατηγορείτε ότι κρυβόμαστε πίσω από τις αποφάσεις των δήμων και τώρα μας κατηγορείτε ότι πηγαίνουμε απέναντι. Η υπηρεσία έχει ενστάσεις, αλλά γνωμοδοτεί θετικά. Η απόσταση είναι σε απόσταση πάνω από 1,5 χιλιόμετρο από την Παλαιόχουνη.

Για αναβολή του θέματος και να προσκληθούν οι μελετητές και οι φορείς της περιοχής ζήτησε η Ντίνα Νικολάκου.

Κατά δήλωσε ο Γιώργος Πουλοκέφαλος και ζήτησε την παρουσία των μελετητών.

Ο Νίκος Γόντικας είπε ότι υπάρχουν αιτήσεις για 9 σταθμούς αποθήκευσης ενέργειας στην Αρκαδία και 25 για την Πελοπόννησο, ενώ επεσήμανε τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Στη συνέχεια, είπε ότι η περιοχή του Βαλτετσίου φορτώνεται με πολλές δραστηριότητες. «Σχέδιο εκκένωσης υπάρχει; Τι θα κάνουμε με τις εργάτες που βρίσκονται στο εργοστάσιο;»

Ο Θανάσης Πετράκος ζήτησε να σταματήσει αυτή η κατάσταση και είπε ότι πρέπει να γίνουν ερωτήσεις στους μελετητές.

Ο Παναγής Κάτσαρης τόνισε ότι πρόκειται για κατασκευές πολύ υψηλού ρίσκου και είπε ότι το μόνο που μένει είναι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους οι πολίτες.

Η Τζένη Δημητρακοπούλου μίλησε για προχειρότητα και σκοπιμότητα για να προχωρήσουν σε fast track διαδικασίες αυτές οι αδειοδοτήσεις.

Ο Γιώργος Δέδες ότι η αποθήκευση ενέργειάς είναι το νέο πολύ σκληρό κέντρο επιχειρηματικών συγκρούσεων, ενώ δήλωσε κατά.  

Ο Πέτρος Τατούλης είπε ότι δεν υπάρχει επιστημονικό πλαίσιο και τεκμηρίωση.

«Η περιφερειακή αρχή δεν κρύβεται πίσω από αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων» είπε ο κ. Λαμπρόπουλος.

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας είπε ότι είμαστε αντιφατικοί όταν μιλάμε υπέρ του άνθρακα και κατά των ΑΠΕ. «Είναι δυνατόν να έχουμε ανεμογεννήτριες χωρίς μπαταρίες; Δεν γίνεται. Η βασική μας αρχή είναι να αποδεχόμαστε τις αποφάσεις των δήμων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εξαιρέσεις. Εμείς θα πούμε ναι για να το εκτιμήσουν αυτοί που θα αποφασίσουν.»

Η τελική απόφαση ήταν 15 ναι και 17 κατά. Καταψηφίζεται κατά πλειοψηφία.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...