Menu
RSS
Σάββατο, 05/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

"Θάλασσα, Θάλασσα Μου" στο Παρατυρό 2024

"Θάλασσα, Θάλασσα Μου" στο Παρατυρό 2024

Δελτίο Τύπου

Καλλιτεχνική Δράση: «Θάλασσα, Θάλασσα μουΑς Σάλα Θα μου…», στο Λιμάνι του Τυρού Αρκαδίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ «ΠαραΤυρό».

«Δεν είναι μόνο παιχνίδι, δεν είναι μόνο λογοτεχνία, δεν είναι μόνο παράσταση, είναι μια εμπειρία όπου ξεδιπλώνονται μία προς μία μικρές και μεγάλες εκπλήξεις κατά μήκος του λιμανιού του Τυρού».

Αυτά είναι λίγα μόνο λόγια που μπορούν να περιγράψουν αυτό που συνέβη στις 19 Ιουλίου στον Τυρό Αρκαδίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «ΠαραΤυρό» κατά την διάρκεια των δύων ωρών, της καλλιτεχνικής δράσης «Θάλασσα, Θάλασσα μου.. Ας Σάλα Θα μου..» που παρουσίασε η καλλιτεχνική ομάδα του Kynourio Soma.

Εγκαταστάσεις και δράσεις τέχνης εμπνευσμένες από το γενικότερο και ειδικότερο θέμα της Θάλασσας, ενσωματώθηκαν στους χώρους του λιμανιού στο προσφέροντας μια ιδιαίτερη ξενάγηση μέσα από μια παραστατική και καλλιτεχνική ματιά. Το όλο εγχείρημα κινήθηκε στα όρια του ακτιβισμού, καλώντας το κοινό του, ήδη από την περίοδο της προετοιμασίας, να βάλει σε δράση την οικολογική του συνείδηση.

Πιο συγκεκριμένα, οι θεατές μαζί με τους περαστικούς επισκέπτες, κατά την πρώτη ώρα της δράσης είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο της μαρίνας του λιμανιού καθώς και στον ευρύτερο χώρο που το περικλείει και να επιλέξουν μεταξύ των δύο εγκαταστάσεων της δράσης που είχαν στηθεί στο σημείο.

Τα «Σκουπιδοψαρέματα», που αποτελούσαν την πρώτη εγκατάσταση της δράσης, στην γλίστρα του λιμανιού, τα δημιούργησαν η εικαστικός Ελένη Χαλικιά και ο αρχιτέκτονας Νίκος Αντωνίου ως παιχνίδι/εικαστική εγκατάσταση για παιδιά.  Συνεχίζοντας στο λιμάνι, στο σημείο που επέλεξε ο πολιτιστικός Σύλλογος Απόλλων να τοποθετήσει την δανειστική του βιβλιοθήκη, ο επισκέπτης συναντούσε την ηχητική εγκατάσταση «Η Θάλασσα ομιλεί».  Εκεί μπορούσε ο καθένας να ακούσει κείμενα αναγνωσμένα από συγγραφείς, ηθοποιούς και ανθρώπους των γραμμάτων από διαφορετικές χώρες και σε διαφορετικές γλώσσες.  Όλα τα κείμενα είναι γύρω από το κοινό θέμα «τη Θάλασσα».  

Κατά τη δεύτερη ώρα της δράσης, έλαβε χώρα η περιπατητική παράσταση (δηλαδή το κοινό μετακινείται για να παρακολουθήσει το θέαμα) «Ας Σάλα Θα Μου» στην οποία συμμετείχαν τέσσερις ενήλικες περφόρμερ και οκτώ παιδιά, και η οποία έλαβε χώρα σε τέσσερα σημεία κατά μήκος του λιμανιού, για να δημιουργήσουν μια «μυητική εμπειρία», όπως την χαρακτήρισαν οι θεατές της.

Στοιχεία από την τέχνη του χειροκίνητου κινηματογράφου, του χορού, της μουσικής, του βίντεο και του θεάτρου, χρησιμοποιήθηκαν για αυτό το δρώμενο που ήταν τοποειδικό, δηλαδή δημιουργήθηκε στους ίδιους τους χώρους του λιμανιού.  Σε αυτό το κομμάτι της δράσης υπήρξε διαρκής, έντονη και σημαντική διάδραση με το κοινό που παρακολουθούσε, κάνοντας έτσι το θέαμα άμεσο για τον θεατή.  Καταλήγοντας η δράση στο θέατρο Μελίνα Μερκούρη στο λιμάνι του Τυρού, παρουσιάστηκαν το βίντεο «Η Θάλασσα που Είμαι» και η τελική χορογραφία, πρόσφεραν ένα θέαμα ονειρικό με τα φώτα και το φόντο τη θάλασσα κατά το δειλινό.  Όσο όμορφη και ονειρική και αν ήταν η κατάληξη του θεάματος, στην πορεία του έθεσε ερωτήματα όπως: «πώς διαχειριζόμαστε τα σκουπίδια μας;», «πώς φερόμαστε στην μεγάλη κυρία την θάλασσα μας;» αλλά και «τί είναι μια παραστατική εμπειρία εν τέλη;».

Για το αποτέλεσμα της δράσης συνεργάστηκαν άνθρωποι που κατοικούν στην περιοχή, διαφορετικών ιδιοτήτων, ηλικιών και εθνικοτήτων που μοιράζονται την αγάπη για την θάλασσα και την δημιουργική έκφραση.

Την ιδέα, καλλιτεχνική διεύθυνση και χορογραφία έχει η χορογράφος Αγγελική Παπαδάτου (www.aggeloskoni.gr), ιδρυτικό μέλος του Kynourio Soma που διαμένει στην περιοχή τα τελευταία χρόνια.  Η Αγγελική Γολεγού αρχιτέκτονας/περφόρμερ και βασικό μέλος της ομάδας, συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση.

Το εγχείρημα αποτέλεσε αφορμή να συμμετάσχουν και να συμβάλουν και δύο Πολωνοί καλλιτέχνες που έχουν σπίτια στα Σαπουνακαίικα.  Η Jolanta Sprawka γλύπτρια/περφόρμες, συμμετείχε με το γλυπτό της ΠΡΩΤΟΖΩΟ, που αποτελεί μέρος ομότιτλων γλυπτών.  Επίσης σημαντική συμβολή στα φώτα αλλά και στην σύλληψη του βίντεο είχε ο κινηματογραφιστής Bartosz Nalaze https://www.bartosznalazek.com/.

Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για την συμβολή των ενηλίκων Κατερίνα Σουμάκη, Μαίρη Ιωαννίδη, Paolina Majkowska, Bίκυ Λάτση στην οργάνωση και στην παράσταση.

Οι «μεγάλοι» πρωταγωνιστές της δράσης, δηλαδή τα παιδιά Geronimo, Μιχάλης, Ελένη, Χάρης, Γιώργος, Αριστοτέλης, Δημήτρης και Μαριτίνα έλαβαν μέρος με την ζωντάνια και την φαντασία τους, και ευχαριστούμε τους γονείς τους που τους υποστήριξαν για την συμμετοχή τους αυτή.

Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά αν δεν υπήρχε η στήριξη και η εμπιστοσύνη της αντιδημάρχου πολιτισμού του δήμου Νότιας Κυνουρίας, Ειρήνη Κεμερλή, η οποία μοιράστηκε το όραμα μας και μας ανέθεσε το δύσκολο εγχείρημα μιας δράσης που ξεφεύγει από το πλαίσιο μιας κλασσικής/συμβατικής παράστασης και που εμπλέκει στοιχεία πολλών νέων προσεγγίσεων των παραστατικών τεχνών αλλά και που θέτει ερωτήματα. Την ευχαριστούμε ιδιαιτέρως λοιπόν, καθώς και όλη την ομάδα οργάνωσης του Φεστιβάλ για την προσοδοφόρα αυτή συνεργασία.

Σχετικά με εμάς:

Το Kynourio Soma είναι Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία δικτύωσης ανθρώπων που ασχολούνται με δραστηριότητες δημιουργικών και παραστατικών τεχνών και ευεξίας για παραπάνω πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε .

www.kynouriosoma.gr / Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. / FB& INST: Κynourio Soma

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...