Menu
RSS
Παρασκευή, 11/10/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας
anakem728x90

Οργή στην Μεγαλόπολη για τον μαρασμό της περιοχής | Σκέψεις για άνοιγμα διοδίων και διαμαρτυρίες σε δήμο και περιφέρεια!

Οργή στην Μεγαλόπολη για τον μαρασμό της περιοχής | Σκέψεις για άνοιγμα διοδίων και διαμαρτυρίες σε δήμο και περιφέρεια!

Την Τετάρτη 9 Οκτώβρη πραγματοποιήθηκε  στο Πνευματικό Κέντρο Μεγαλόπολης σύσκεψη φορέων για το συντονισμό δράσης ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και τον μαρασμό της ευρύτερης περιοχής. Αναδείχθηκαν οι αιτίες πως φτάσαμε ως εδώ, οι υπεύθυνοι, οι σχεδιασμοί που προβλέπονται μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων και που βάζουν ταφόπλακα με την περαιτέρω ερημοποίηση της Μεγαλόπολης. Αναδείχθηκε ότι οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί δεν αφορούν τις ανάγκες των κατοίκων της Μεγαλόπολης αλλά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Επισημάνθηκε η περιβαλλοντική καταστροφή που θα έχουν οι συγκεκριμένοι σχεδιασμοί. Από τους φορείς μπήκαν αιτήματα που αφορούν στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής που είναι σε αντιδιαστολή με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων  για κερδοφορία. Ομόθυμο αίτημα των παρευρισκόμενων ήταν να μην κλείσει η λιγνιτική δραστηριότητα στη Μεγαλόπολη και προτάθηκαν τρόποι δράσης και κινητοποιήσεων. Τέλος αναφέρθηκε η ανάγκη συντονισμού δράσης με τους φορείς της Δυτικής Μακεδονίας που πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν αντιπρόσωποι από τους εξής φορείς:

Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου

ΠΑ.Σ.Α.Σ/ΔΕΗ Παράρτημα Ανατολικής Πελοποννήσου

Εμπορικός Σύλλογος Μεγαλόπολης

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Μεγαλόπολης

Α.Ε.Μ Πολύβιος

Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας

Σύλλογος Τριτέκνων Μεγαλόπολης

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Μεγαλόπολης

Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ Μεγαλόπολης

Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης

Εκπολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίων

Σωματείο Εργαζομένων στις Εμπορικές Επιχειρήσεις, Υπηρεσίες και Καταστήματα Νομού Αρκαδίας

Επιτροπή Αγώνα για τη σωτηρία του Μαινάλου, του Λυκαίου και του Πάρνωνα από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων των ΑΠΕ

Περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφέρειας Πελοποννήσου

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Καλησπέρα φίλες και φίλοι. Χαιρετίζουμε τα σωματεία, τους συλλόγους και τους τοπικούς φορείς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας για να πραγματοποιηθεί η σημερινή σύσκεψη που έχει ως στόχο να συζητήσουμε και να συντονίσουμε τη δράση μας ενάντια στο κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη που ερημώνει την περιοχή μας. Μέσα από αυτή την συζήτηση θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε πώς φτάσαμε ως εδώ, τις αιτίες και τους υπεύθυνους, αλλά και να προτείνουμε τρόπους δράσης ενάντια στα εγκληματικά σχέδια της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων που ερημώνουν την περιοχή μας. Να συμφωνήσουμε σε ένα διεκδικητικό πλαίσιο πάλης που θα βάζει μπροστά την κάλυψη των δικών μας αναγκών.

 Φίλοι και φίλες στις 31 Δεκέμβρη, σε 2,5 μήνες η κυβέρνηση έχει ως στόχο να σταματήσει τη λειτουργία της  4ης Λιγνιτικής Μονάδας της ΔΕΗ Μεγαλόπολης  και  μαζί με το κλείσιμο των ορυχείων λιγνίτη στη Μεγαλόπολη να βάλει ταφόπλακα στην ήδη ερημοποιημένη ευρύτερη περιοχή, καταδικάζοντάς τη σε περαιτέρω φτωχοποίηση, ανεργία και οικονομικό μαρασμό, αφήνοντας μετέωρους εκατοντάδες συναδέλφους μας και φέρνοντας βροχή τα λουκέτα στις μικρές επιχειρήσεις. Τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου που θα εξαγγείλει η διοίκηση της ΔΕΗ έχουν σκοπό να απαλλάξουν την εργοδοσία από εργαζόμενους με δικαιώματα. Οι μετακινήσεις και μετατάξεις του προσωπικού σε άλλες περιοχές θα τινάξουν στον αέρα κάθε οικογενειακό προϋπολογισμό και σχεδιασμό, ενώ  για εκατοντάδες συναδέλφους που εργάζονται χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας όπως οι συμβασιούχοι με 8αμηνα, οι εργολαβικοί και οι συνάδελφοι με  μπλοκάκι δεν προβλέπεται τίποτα.

    

 Η βασικότερη αιτία του κλεισίματος της λιγνιτικής παραγωγής στη Μεγαλόπολη δεν είναι ούτε η έλλειψη λιγνίτη, ούτε η δήθεν προστασία του περιβάλλοντος. Είναι  η απολιγνιτοποίηση και η «πράσινη μετάβαση»,  ως συνέχεια  της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που ήταν οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις. Μέσα από αυτή τη διαδικασία απαξίωσαν  το  εγχώριο ορυκτό λιγνίτη  - που η αξιοποίησή του θα μπορούσε να προσφέρει στην ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας με ρεύμα φτηνό για το λαό -  για να βρουν επενδυτική διέξοδο τα λιμνάζοντα κεφάλαια των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια. Ενώ σε χώρες της βόρειας Ευρώπης όπως η Γερμανία και η Πολωνία ενισχύεται η λιγνιτική δραστηριότητα, στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον λιγνίτη αντικαταστάθηκε από το φυσικό αέριο, επίσης ορυκτό καύσιμο με ρύπους διοξειδίου του άνθρακα. Ταυτόχρονα, αδειοδοτούνται και επιδοτούνται αδρά μεγάλες εταιρείες, για να εγκαταστήσουν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά πάρκα φαραωνικών διαστάσεων, που επιβαρύνουν το περιβάλλον και σε πολλές περιπτώσεις καταλαμβάνουν καλλιεργήσιμες εκτάσεις, αλλά και  τεράστιες μπαταρίες Λιθίου για αποθήκευση της ενέργειας. Τα κέρδη τους εγγυημένα με την κρατική στήριξη με επιχορηγήσεις και φοροαπαλλαγές στους ομίλους της «πράσινης Ενέργειας»  από την τσέπη του λαού, από τη δική μας τσέπη ! Όλα για την τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων που θησαυρίζουν την ώρα που το ρεύμα είναι πανάκριβο για τα λαϊκά νοικοκυριά.

Φίλες και φίλοι, αναδείξαμε την αιτία ερήμωσης της περιοχής μας. Ας δούμε και τους υπεύθυνους, για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα του εγκλήματος που συντελείται. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης  νομοθετούνται από το κεντρικό κράτος και εξειδικεύονται ξεχωριστά για κάθε Δήμο με βάση τις ανάγκες για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και όχι για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών. Για τον Δήμο Μεγαλόπολης, η εξειδίκευση αυτών των επιλογών ήταν συγκεκριμένη και έχει όνομα: Ονομάζεται απολιγνιτοποίηση και «πράσινη» ανάπτυξη στα πλαίσια της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Τη συγκεκριμένη πολιτική στήριξαν και υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων 25 ετών, και  μονοκομματικές και κυβερνήσεις συνεργασίας. Αυτή την οδηγία υποστήριξαν με σθένος όλες οι Περιφερειακές Αρχές της Περιφέρειας Πελοποννήσου και όλες οι  Δημοτικές Αρχές της Μεγαλόπολης, από το 1999 μέχρι σήμερα. Τι να πρωτοθυμηθούμε; Τις δεκάδες φιέστες και ημερίδες για τη μεταλιγνιτική εποχή και τα καλά της απολιγνιτοποίησης; Το πόσο καλή είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας;  Τις προοπτικές που τάχα ανοίγονται για τη Μεγαλόπολη και τους εργαζόμενους; Τις υποσχέσεις για φτηνό ρεύμα; Από κοντά όμως ήταν και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού και της πλειοψηφίας της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που στήριξαν όλες τις πολιτικές των κυβερνήσεων σαν να ήταν κυβερνητικοί εκπρόσωποι, που αποκοίμιζαν τους εργαζόμενους και τους καλούσαν να βαρέσουν σιωπητήριο.

Όλοι τους γνώριζαν ότι αυτές οι πολιτικές που μετατρέπουν το ηλεκτρικό ρεύμα από αγαθό πρώτης ανάγκης σε πανάκριβο εμπόρευμα, απαξιώνουν τις περιοχές που έχουν ως βασική οικονομική δραστηριότητα την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από λιγνίτη όπως είναι η Μεγαλόπολη και τις οδηγούν στην ερημοποίηση και τον μαρασμό και – αφού όχι μόνο γνώριζαν αλλά τις στήριζαν με σθένος - είναι συνυπεύθυνοι για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή μας. Γι’ αυτό πρέπει να βγάλουμε συμπεράσματα. Να μην περιμένουμε σωτήρες που μας χτυπούν τη πλάτη και μετά υλοποιούν κατά γράμμα αντεργατικούς σχεδιασμούς υπονομεύοντας ακόμη και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Πάμε να δούμε, όμως, τι αντιπροτείνουν όλοι αυτοί, ως αντιστάθμισμα για το κλείσιμο της λιγνιτικής παραγωγής στη Μεγαλόπολη. Μιλούν για εκείνο το περιβόητο ΣΔΑΜ, το Σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο λένε ότι θα φέρει χρήματα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στην περιοχή. Πράγματι, εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ διατίθενται ήδη και θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια μέσα από τα ταμεία Ανάκαμψης - Δίκαιης Μετάβασης - ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα αποκαλούν,  αλλά μόνο στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Στους άνεργους, στους εργαζόμενους, στους αυτοαπασχολούμενους και στους αγρότες της περιοχής δεν θα φτάσει ούτε ένα ευρώ.

Δεν υπάρχει καλό ή κακό ΣΔΑΜ, το ζήτημα δεν είναι αν τα χρήματα θα δοθούν για επενδύσεις αποκλειστικά στη Μεγαλόπολη ή και σε περιοχές που δεν πλήττονται από την απολιγνιτοποίηση όπως η Τρίπολη ή η Οιχαλία. Αυτή είναι αποπροσανατολιστική κουβέντα. Όπως ομολογεί η ίδια η Ευρωπαϊκή  Ένωση, τα διάφορα ΣΔΑΜ δεν δίνονται για την ανάπτυξή των περιοχών μας και την κάλυψη των αναγκών μας αλλά μόνο για να αυξήσουν την κερδοφορία  μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Δεν θέλουν να μας σώσουν αλλά να θέσουν το άγριο πλαίσιο για να θησαυρίσουν με δισεκατομμύρια ευρώ μια χούφτα αρπαχτικά, δεν ενδιαφέρονται για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Να μην έχουμε καμία αυταπάτη. Αυτό ακριβώς είπε κυνικά και η Ευρωπαία επίτροπος Φερέιρα στην επίσκεψή της στη Μεγαλόπολη.

Μιλάνε για ενεργειακές κοινότητες στη Μεγαλόπολη αλλά κρύβουν από τους Μεγαλοπολίτες ότι οι ενεργειακές κοινότητες είναι ο φερετζές των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας. Μας κρύβουν ότι οι ενεργειακές κοινότητές ενισχύουν το μερίδιο των ακριβών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα και την  απελευθέρωση της αγοράς Ενέργειας. Στην πραγματικότητα, μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων και με προκάλυμμα την "αλληλέγγυα οικονομία" προσπαθούν να ενσωματώσουν τις λαϊκές αντιδράσεις για την πολιτική τους στον κλάδο της Ενέργειας. Και βέβαια, θα επαναληφθεί και εδώ ότι έγινε με τα φωτοβολταϊκά, όπου η πολιτική τους οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών και στην τεράστια κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Φίλες και φίλοι, μετά την απολιγνιτοποίηση, υπήρχε εξαρχής για τη Μεγαλόπολη συγκεκριμένος σχεδιασμός που ήταν στα ασφυκτικά πλαίσια των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το σχεδιασμό υλοποιούν κατά γράμμα οι κυβερνήσεις και αναλαμβάνουν πρόθυμα να προωθήσουν ο Δήμος Μεγαλόπολης και η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Και για να μην τρέφουμε καμία αυταπάτη, όλοι ξέρουμε ότι ο σχεδιασμός αυτός αφορά στην  εγκατάσταση φαραωνικών διαστάσεων ανεμογεννητριών και φωτοβολταικών πάρκων και την τοποθέτηση τεράστιων μπαταριών Λιθίου αποθήκευσης ενέργειας όπως σας ανέφερα πριν. Εξάλλου από κοινού Δήμος Μεγαλόπολης και Περιφέρεια Πελοποννήσου έδωσαν θετική γνωμοδότηση στη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που προβλέπει δημιουργία φωτοβολταικών πάρκων σε τεράστιες εκτάσεις των ορυχείων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη.

Όμως, με την εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο, θα δεσμευτούν και θα καταστραφούν χιλιάδες στρέμματα δάσους, θα προκληθούν ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στο μικροκλίμα της περιοχής στη χλωρίδα και στη πανίδα. Ο τεράστιος όγκος εκσκαφών - εκβραχισμών, τα εκατοντάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα μπετόν και σίδηρο και τα κουφάρια των ανεμογεννητριών, θα μείνουν για πάντα στο Μαίναλο, στο Λύκαιο Όρος και στους άλλους ορεινούς όγκους στη Πελοπόννησο.

Επειδή αυτοί που μιλούν υποκριτικά για την προστασία του περιβάλλοντος, δεν υπολογίζουν δάση και δασικές εκτάσεις, ούτε ειδικές ζώνες προστασίας και φυσικού κάλους, ούτε αρχαιολογικούς πολιτιστικούς χώρους ούτε παραδοσιακούς οικισμούς.

Αλλά οι σχεδιασμοί αυτοί θα πλήξουν ιδιαίτερα και τις οικογενειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γεωργική και κτηνοτροφική παραγωγή, στη μελισσοκομία, στην εστίαση και στον τουρισμό. Και σαν να μην έφταναν αυτά, στους άμεσους σχεδιασμούς τους είναι και η κατασκευή χώρων ταφής επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων και  μονάδων καύσης απορριμμάτων που θα μετατρέψουν τη Μεγαλόπολη σε χαβούζα της Πελοποννήσου. Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί τους. Αυτά προβλέπουν τα ΣΔΑΜ και τα δήθεν αναπτυξιακά τους προγράμματα. Όλα τα υπόλοιπα που μας τάζουν είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Μας κοροϊδεύουν συνειδητά για να κάμψουν τις αντιδράσεις μας.

Και φυσικά, μας κρύβουν ότι υπάρχει στους σχεδιασμούς τους η κατασκευή του διεθνούς αγωγού East Med που θα διέρχεται από την περιοχή και προορίζουν τη Μεγαλόπολη για ενεργειακό κόμβο. Στόχος τους είναι με τις νέες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του ΑΔΜΗΕ, που επίκεντρό τους έχουν τη Μεγαλόπολη, να στέλνουν ρεύμα στην Ευρώπη και στο Ισραήλ για να καλύψουν τον ενεργειακό ανταγωνισμό με τη Ρωσία, μετατρέποντας τη Μεγαλόπολη σε στρατιωτικό στόχο. Ειδικότερα τώρα, με τους δύο πολέμους να μαίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας σε αυτούς.

Όλον αυτό τον καιρό, ακούμε τους διάφορους επίδοξους «σωτήρες»  μας να λένε ότι θέλουν το καλό μας, αλλά να μείνουμε σιωπηλοί, να μην αντιδράσουμε στο έγκλημα. Σας περιέγραψα ότι όλοι αυτοί δεν θέλουν το καλό μας ούτε το καλό της Μεγαλόπολης αλλά το καλό των επιχειρηματικών ομίλων που καταστρέφουν την περιοχή μας για να κερδίσουν δισεκατομμύρια ευρώ. Τα κέρδη τους υπερασπίζονται και όχι τις δικές μας ανάγκες. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε σε αυτή την πόλη και όχι να φύγουμε από τον τόπο μας όπως έκαναν αρκετοί συγγενείς, φίλοι και συμπατριώτες μας, πρέπει να σηκώσουμε ανάστημα σε όλους αυτούς που μας λεηλατούν καθημερινά, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες.

Εμείς, θεωρούμε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός και η αξιοποίηση όλων των πλούσιων ενεργειακών πηγών που διαθέτει η χώρα μας (ορυκτά καύσιμα, φυσικό αέριο, νερά, αέρας, ήλιος) πρέπει να υπηρετεί τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ρεύμα φθηνό για τα λαϊκά στρώματα και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Και αυτό γίνεται μόνο με τη δημιουργία Ενιαίου,  αποκλειστικά Δημόσιου,  φορέα Ενέργειας. Η ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα για να πλουτίζουν κάποιοι.

Σας καλούμε εδώ σήμερα να συζητήσουμε με βάση την παραπάνω εισήγηση, να διαμορφώσουμε συλλογικά ένα αγωνιστικό πλαίσιο και να συντονίσουμε τον αγώνα μας προτείνοντας δράσεις για να αποτρέψουμε το έγκλημα που συντελείται στην περιοχή μας. Να παλέψουμε ενάντια σε αυτούς που θέλουν να επιβάλλουν σιωπητήριο για:

  • Να μην κλείσουν τα ορυχεία και η 4η Μονάδα στη Μεγαλόπολη, να μην είναι ιδιωτικά τα δίκτυα μεταφοράς ενέργειας. Αντίθετα, να προσληφθεί προσωπικό στον ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΗΕ για τη συντήρηση και λειτουργία τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουν οι εξειδικευμένοι νέοι στη Μεγαλόπολη και να μην μεταναστεύσουν ερημώνοντας την περιοχή, αλλά και να υποστηριχτεί η ενεργειακή ανεξαρτησία της χώρας
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά όλων των εργαζόμενων στη ΔΕΗ Α.Ε. Μετατροπή των 8μηνων, εργολαβικών συμβάσεων και συμβάσεων με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι) σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων ειδικά στα Ορυχεία και τις λιγνιτικές μονάδες που έχουν κλείσει και έχουν εγκαταλειφθεί οι εγκαταστάσεις τους.
  • Καμία άδεια για ΑΠΕ και των συνοδών έργων τους στη περιοχή. Να απορριφθούν οι αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης. Να απομακρυνθούν ανεμογεννήτριες που είναι κοντά σε χωριά.
  • Η κυβέρνηση να πάρει πίσω τους αντιπεριβαλλοντικούς νόμους που δίνουν γη και ύδωρ στους επιχειρηματικούς ομίλους για την εγκατάσταση αιολικών, φωτοβολταϊκών πάρκων και σταθμών αποθήκευσης ενέργειας.
  • Nα μην επιτρέψουμε να μετατρέψουν τη Μεγαλόπολη σε χαβούζα της Πελοποννήσου με τη λειτουργία σκουπιδοεργοστασίου   καύσης   απορριμμάτων   και τη δημιουργία   χώρου   διαχείρισης βιομηχανικών αποβλήτων που προβλέπονται από τους σχεδιασμούς τους.
  • Να καταργηθεί το χρηματιστήριο ενέργειας.
  • Ρεύμα φθηνό για το λαό με δραστική μείωση και πλαφόν της τιμής του ρεύματος, με κατάργηση του «Πράσινου τέλους» και των άλλων «ανταποδοτικών τελών», που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς.
  • Να μειωθεί η τιμή του αγροτικού ρεύματος και του πετρελαίου για να επιβιώσει ο αγρότης, ο κτηνοτρόφος, ο μελισσοκόμος.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά-μικρούς επαγγελματίες-αγρότες σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.
  • Φθηνή θέρμανση και ζεστό νερό στους κατοίκους της Μεγαλόπολης.
  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα από τη ΔΕΗ Α.Ε. για την προστασία των κατοίκων της πόλης και των χωριών της Μεγαλόπολης από πυρκαγιά ή άλλους κινδύνους.
  • 100% αποζημίωση των πυρόπληκτων της πυρκαγιάς που έκαψε το Χωρέμι με ευθύνη της ΔΕΗ Α.Ε. χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών, πάγωμα χρεών σε εφορία, Δήμο, παρόχους ενέργειας και τηλεπικοινωνίας στους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής της Μεγαλόπολης.
  • Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα σε τραπεζικά δάνεια για τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής της Μεγαλόπολης.
  • Ασφαλιστική κάλυψη χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλους τους μικρούς επαγγελματίες και τους βιοπαλαιστές αγρότες της περιοχής της Μεγαλόπολης.

                                                        Ναι

  • Στην αποκατάσταση των ορυχείων με ευθύνη της ΔΕΗ.
  • Στην αντιμετώπιση των προβλημάτων έλλειψης νερού για ύδρευση και άρδευση λόγω του μεγάλου βάθους των ορυχείων.
  • Καθαρισμός και μέτρα αντιπυρικής προστασίας στο χώρο των ορυχείων και των σταθμών
  • Αντιμετώπιση των προβλημάτων από τους καιόμενους λιγνίτες.
  • Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης στον Αλφειό και στις καμένες εκτάσεις.

 

Φίλες και φίλοι, με αυτό το αγωνιστικό πλαίσιο σας καλούμε να συντονίσουμε τη δράση μας και να αποφασίσουμε μορφές κινητοποιήσεων. Υπάρχουν σκέψεις και προτάσεις όπως:

συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία,

παραστάσεις διαμαρτυρίας σε Δήμο και Περιφέρεια,

άνοιγμα διοδίων και μοίρασμα των διεκδικήσεών μας

και άλλες πολύμορφες δράσεις.

Υπάρχει και η γενική πανελλαδική απεργία στις 20 Νοέμβρη, καλό θα ήταν να νεκρώσει η πόλη και να γίνει μαζική συγκέντρωση. Να γίνουν και άλλες δράσεις νωρίτερα.

Μπορούμε να το συζητήσουμε, όποιος φορέας έχει να προτείνει κάποια άλλη δράση.

Επειδή η ερημοποίηση και ο οικονομικός μαρασμός που προκαλεί η απολιγνιτοποίηση δεν αφορά μόνο τη Μεγαλόπολη αλλά και τη Δυτική Μακεδονία, τις περιοχές σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα, υπάρχουν και εκεί φορείς που αντιδρούν και θα μπορούσαμε να συντονίσουμε από κοινού τη δράση μας.

 

Παραθέτουμε σε βίντεο και γραπτά την εισήγηση της σύσκεψης που έγινε από τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην Ενέργεια Νομών Πελοποννήσου, Χρήστο Κουλουρά.

 

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...