Menu
RSS
Τετάρτη, 18/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

"Η σημερινή δημοτική αρχή και οι προηγούμενες να ζητήσουν δημόσια "συγγνώμη" για το ότι ο δήμος Γορτυνίας αδυνατεί να μετρήσει τα ρολόγια ύδρευσης"

"Η σημερινή δημοτική αρχή και οι προηγούμενες να ζητήσουν δημόσια "συγγνώμη" για το ότι ο δήμος Γορτυνίας αδυνατεί να μετρήσει τα ρολόγια ύδρευσης"

Λαϊκή Συσπείρωση Γορτυνίας

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

"Θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη..."

Η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Γορτυνίας να αυξήσει κατά 100% το πάγιο ύδρευσης για τις οικίες και κατά 223% για τα καταστήματα και τις επιχειρήσεις επιβεβαιώνει τη θέση μας ότι οι δήμοι έχουν μετατραπεί, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των τοπικών τους αρχών, σε έναν ακόμη φοροεισπρακτικό μηχανισμό.

Με αυτή τη "διευθέτηση" ουσιαστικά επιδιώκεται να πληρώσουν τα λαϊκά νοικοκυριά το κόστος που έχει εκτοξευθεί από την αύξηση του κόστους , του ηλεκτρικού ρεύματος  στα αντλιοστάσια, στα καύσιμα, στη συντήρηση του δικτύου.

Σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας για το λαό, με την ακρίβεια να καλπάζει και τα μικρομάγαζα να βάζουν λουκέτο το ένα μετά το άλλο, οι δημότες της Γορτυνίας καλούνται να πληρώσουν άλλο ένα πάγιο χαράτσι, το οποίο προστίθεται στην ήδη βεβαρημένη τσέπη τους.

Η εκτίμησή μας είναι ότι θα ακολουθήσουν κι άλλες αυξήσεις στα δημοτικά τέλη, γιατί αφενός συνεχίζεται αμείωτη η πολιτική υποχρηματοδότησης των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ αφετέρου εντείνεται η λογική της ανταποδοτικότητας, η οποία καλεί τους δημότες να πληρώσουν περισσότερους τοπικούς φόρους εάν θέλουν να έχουν στοιχειώδεις υπηρεσίες.

Κατά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή επιχείρησε να δικαιολογήσει την αύξηση στο πάγιο ύδρευσης λέγοντας ότι είναι αναγκαία λόγω της αδυναμίας - εδώ και πολλά χρόνια - να μετρήσουν την πραγματική κατανάλωση.

Όσο για τους ισχυρισμούς ότι θα επανέλθει και θα ψηφίσει κανονισμό το Δημοτικό Συμβούλιο που θα κάνει πιο δίκαιη την τιμολόγηση του νερού η απάντηση έρχεται τόσο από την κυβερνητική ανακοίνωση για  έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα θεσπίζει τους κανόνες του νέου «χαρατσώματος» των εργαζομένων και του λαού σύμφωνα πάντα και με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης «για πλήρη ανάκτηση του κόστους των υπηρεσιών ύδρευσης», όσο και από την προοπτική που ανέφερε και ο Δήμαρχος στο Δημοτικό Συμβούλιο για συγχώνευση των υπηρεσιών ύδρευσης –αποχέτευσης με τη δημιουργία μιας ΔΕΥΑ ανά περιφερειακή ενότητα (νομό).

Τόσο η σημερινή δημοτική αρχή όσο  και οι προηγούμενες του δήμου Γορτυνίας,  θα έπρεπε κανονικά να ζητήσουν δημόσια ένα μεγάλο "συγγνώμη" για το γεγονός ότι ο δήμος Γορτυνίας αδυνατεί να μετρήσει τα ρολόγια, ενώ την ίδια ώρα τα προβλήματα έλλειψης αλλά και ποιότητας του νερού πληθαίνουν στα χωριά.

Αν  επιδιώκουν να δικαιολογήσουν  τα μέτρα της κυβέρνησης που  επιδιώκει,  κατά την προσφιλή της τακτική να “φορτώσει” και το πρόβλημα της λειψυδρίας  στον λαό, επιβάλλοντας νέα χαράτσια  στα λαϊκά νοικοκυριά και να επιδοτήσει νέες “πράσινες” επενδύσεις των ομίλων, όπως έκανε και με το ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την “κλιματική κρίση”, αντί να προχωρήσει σε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό διαχείρισης των υδάτων και αντιπλημμυρικής θωράκισης, η έλλειψη του οποίου  το επιδεινώνει.

Ο λαός, οι δημότες πρέπει να τους δώσουν μια απάντηση, το νερό είναι κοινωνικό  αγαθό και δεν μπορεί να αποτελεί εμπόρευμα. Γι αυτό οι Γορτύνιοι θα σταθούμε απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραπέρα εμπορευματοποίησης – ιδιωτικοποίησης του.

Ζητάμε:

  • Κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου εφαρμογής των Οδηγιών της ΕΕ για το νερό και της σχετικής επιχειρηματικής δραστηριότητας, που το μετατρέπουν σε εμπόρευμα.
  • Συνταγματική κατοχύρωση ότι το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και δεν ιδιωτικοποιείται. Όχι στην εμπορευματοποίηση του νερού και των άλλων υπηρεσιών για τον λαό, όχι στη λογική της ανταποδοτικότητας.
  • Κατάργηση του ΦΠΑ στην τιμή του νερού. Φτηνό, ελεγμένο και ποιοτικό νερό.
  • Χρηματοδότηση από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους για την κατασκευή έργων ύδρευσης - αποχέτευσης και αντιπλημμυρικής προστασίας.
  • Άμεση υλοποίηση των αναγκαίων έργων υποδομής και προστασίας του περιβάλλοντος, με χρηματοδότηση από το κράτος.
  • Άμεση στελέχωση της Υπηρεσίας Ύδρευσης με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.

12/9/2024

3 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2024 16:03 Σύνδεσμος σχολίου

    Προς Γιώργης Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 13:37

    Εξυπνάδες ; Γιατί δεν λες 50 € το χρόνο παραπάνω και λες 13 λεπτά την μέρα ;
    Σου περισσεύουν ; Αν ναι, να σου στείλουμε καμιά εικοσαριά τους λογαριασμούς μας για να τσοντάρεις από ένα πενηντάρικο το χρόνο ;
    Στο μεταξύ το πενηντάρικο μπήκε ετσιθελικά. Χωρίς καταμέτρηση. Απλά να νταβατζίδικα 50 ευρώ το χρόνο γιατί δεν μετράνε κατανάλωση οι αγαπημένοι σου κομματικοί του Βλάσση.

  • ανυποψιαστος
    ανυποψιαστος Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 19:18 Σύνδεσμος σχολίου

    Γιώργη κοφτη λίγο...

  • Γιώργης
    Γιώργης Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου 2024 13:37 Σύνδεσμος σχολίου

    Η αύξηση είναι αμελητέα 13 λεπτά την μέρα.....

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...