Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Με την ταινία «Ζ» του Γορτύνιου Κώστα Γαβρά η έναρξη του «3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη Αρκαδίες - Ζάτουνα» (εικόνες)

Με την ταινία «Ζ» του Γορτύνιου Κώστα Γαβρά η έναρξη του «3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη Αρκαδίες - Ζάτουνα» (εικόνες)
Με την προβολή της ταινίας «Ζ» του Γορτύνιου πολυβραβευμένου σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, πραγματοποιήθηκε η έναρξη του «3ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μίκη Θεοδωράκη Αρκαδίες - Ζάτουνα», που λαμβάνει χώρα στη Ζάτουνα Γορτυνίας, τόπο εξορίας του συνθέτη, στις 30-31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου.
Η οσκαρική ταινία «Ζ»(ζεί) με την υπογραφή του Γαβρά αποκτά μια διαχρονική σημασία, θυμίζοντάς μας πόσο εύθραυστη είναι η δημοκρατία και πόσο σημαντική είναι η αλληλεγγύη στο αγώνα για την ελευθερία. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί μια ταινία-κριτική στο ελληνικό πολιτικό κλίμα κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, ενώνοντας αρμονικά την κινηματογραφία του με την συγκλονιστική μουσική του Θεοδωράκη, η οποία ενορχηστρώνει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις, δίνει φωνή στους προβληματισμούς μας και συνθέτει ένα πανόραμα γνώσεων και αισθημάτων που συντροφεύουν την ιστορία του «Ζ». Κάθε νότα του Μίκη αναδύει την καθαρή του δέσμευση για κοινωνική δικαιοσύνη και ανθρωπισμό, θέματα που παραμένουν επίκαιρα μέχρι σήμερα.
Φέτος, στις 2 Σεπτεμβρίου συμπληρώνονται τρία χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Μίκη Θεοδωράκη, λίγο μετά τις επετείους των 50 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη χώρα μας και των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή στη Κύπρο. �Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε αυτές τις επετείους. Συνδιοργανώνεται από το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη - Ζάτουνας, το Δήμο Γορτυνίας, το Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας – ΚΕΔΕ και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η ταινία «Ζ» προβλήθηκε στο Υπαίθριο Μουσείο Υδροκίνησης Δημητσάνας σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς.
Προηγήθηκε συζήτηση με το Διευθυντή του Συλλόγου Αλέξανδρο Χαρκιολάκη και το δημοσιογράφο συγγραφέα Ηλία Κανέλη.
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του, μεταξύ άλλων, ο γιος του Γρηγόρη Λαμπράκη, Γρηγόρης Λαμπράκης.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...