Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Η Γορτυνία βυθισμένη στη θλίψη αποχαιρέτησε τον 32χρονο Παρασκευά Δουρίδα

Η Γορτυνία βυθισμένη στη θλίψη αποχαιρέτησε τον 32χρονο Παρασκευά Δουρίδα

Σε βαρύ κλίμα οδύνης και συγκίνησης, η Γορτυνία αποχαιρέτησε σήμερα τον 32χρονο Παρασκευά Χρ. Δουρίδα, ο οποίος έφυγε αιφνιδίως από τη ζωή, αφήνοντας πίσω του ένα δυσαναπλήρωτο κενό.

Ετελέσθη το μεσημέρι υπό τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλόπολης κ.κ. Νικηφόρο η εξόδιος ακολουθία.  Ιερείς από τη Γορτυνία, την Αχαΐα και άλλες περιοχές, καθώς και πλήθος φίλων, συγγενών, συγχωριανών, Γορτυνίων και Αθηναίων κατέκλυσαν τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής στο Βούτσι για να αποχαιρετήσουν τον αγαπητό Παρασκευά. Η προσέλευση ήταν τόσο μεγάλη που τα αυτοκίνητα είχαν παρκάρει ακόμα και εκτός του χωριού. Έψαλαν οι Αγγελής Δουρίδας και ο Δήμαρχος Γορτυνίας, Ευστάθιος Κούλης.

Στον μεστό και δεκαπεντάλεπτο θεολογικά βαθύ επικήδειο λόγο του, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Παρασκευά, ο οποίος διακονούσε ανελλιπώς στο αναλόγια στα χωριά της Κάτω Γορτυνίας και ειδικά αυτόν τον Δεκαπενταύγουστο τον ακολουθούσε στις Ιερές Ακολουθίες των παρακλήσεων της Παναγίας, γεμάτος δύναμη, ενεργητικότητα και αγωνιστικότητα, παραμένοντας ένα καλό και έντιμο τέκνο της Εκκλησίας μας.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε: “Αόκνος συμπαραστάτης στις ανάγκες των συνανθρώπων του. Ένας άνθρωπος που ταξίδευε τη ζωή του μέσα στο πλοίο της Εκκλησίας, το οποίο εξασφαλίζει το πέρασμα των επιβατών του στη χαρά της Βασιλείας των Ουρανών, στο λιμάνι του Χριστού. Εκεί πιστεύουμε ότι βρίσκεται τώρα ο Παρασκευάς, στο Φως και την αγκαλιά του Χριστού. Σε συνοδεύουμε στην τελευταία σου κατοικία, εκεί που βασιλεύει η ηρεμία και η γαλήνη, εκεί που δεν υπάρχει οδύνη, λύπη και στεναγμός, αλλά ζωή ατελεύτητος. Ο Παράκλητος, ο Μέγας Παρηγορητής, είναι ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός. Αυτός που τώρα σε κρατάει, παλικάρι μου, στην αγκαλιά Του. Αυτός βαστάζει και τον πατέρα και τη μητέρα και όλους τους οικείους σου…

Θα μας λείψει το χαμόγελό σου, το λαμπύρισμα των ματιών σου, η ταπεινή διακονία σου μέσα στην εκκλησία. Σε σένα αποκαλύπτεται σήμερα η πραγματικότητα αυτού που ψάλαμε πριν από λίγο: “Μακαρία η οδός η πορεύει σήμερον, ότι ητοιμάσθη σοι τόπος αναπαύσεως”. Σήμερα επιστρέφεις στο πραγματικό σου σπίτι, που είναι η καρδιά του Θεού Πατέρα. Σήμερα αγκαλιάζεις την αλήθεια. Τώρα ξεκινάς το στερνό σου ταξίδι. Φεύγεις να κοιμηθείς τον αιώνιο ύπνο στη ζωή την αλύτη. Άγγελος Κυρίου σε περιμένει στον ουρανό. Θα πλύνει τις πληγές σου, της ψυχής και του σώματος, και θα σε σεργιανίσει στις γειτονιές του. Για σένα αυτή η ημέρα είναι ημέρα χαράς και αγαλλίασης στην όντως Ζωή. Προσγειώθηκες στη γη για να ανθίσεις στον Παράδεισο. Σε ευχαριστούμε για όσα μας προσέφερες.”

Ο Σεβασμιώτατος ετόνισε επίσης: “Ουκ γαρ έχωμεν ώδε μένουσαν πόλιν, αλλά την μέλλουσαν επιζητούμεν. Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν σαν τα φύλλα των δέντρων και το νερό της βροχής. Ο θάνατος ανήκει στη ζωή, όπως και η γέννηση. Τίποτα από όσα έχουμε δεν είναι αθάνατο, παρά μόνο η ταλαίπωρη ψυχή μας. Μην αυταπατάσθε λέγοντας ότι αυτή είναι η ζωή: θα φάμε, θα πιούμε, θα κοιμηθούμε, θα πεθάνουμε, και τέλος. Αυτή η στιγμή είναι η στιγμή της δόξας των πιστών και της ατιμίας των ολιγόπιστων και άπιστων, γιατί αυτοί που με πίστη με αναγνώρισαν σαν Θεό Πατέρα και Μάνα τους, σήμερα Εγώ σαν βρέφη τους παίρνω στην αγκαλιά μου.”

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε: “Καλό ταξίδι, αγαπητό μου παιδί Παρασκευά, καλή Ανάπαυση. Ας είναι αιώνια η μνήμη σου.”

Χαράλαμπος Κάββουρας

https://www.e-gortynia.gr/

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...