Menu
RSS
Πέμπτη, 12/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πολλοί επισκέπτες στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας για τις δράσεις στον Πύργο Πλαπούτα! (εικόνες)

Πολλοί επισκέπτες στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας για τις δράσεις στον Πύργο Πλαπούτα! (εικόνες)

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

ΜΟΥΣΕΙΟΥ "ΣTΡΑΤ. ΔΗΜ.  ΠΛΑΠΟΥΤΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ"

Δελτίο Τύπου 22-8-2024

Πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία κατά το διήμερο 17 και 18 Αυγούστου 2024 στον Πύργο Πλαπούτα, στο χωριό Παλούμπα Γορτυνίας, οι προγραμματισμένες δράσεις μας  αφιερωμένες στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, με την υποστήριξη του Δήμου Γορτυνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον Πύργο και να θαυμάσουν τα ανεκτίμητης αξίας μοναδικά ιστορικά κειμήλια της συλλογής του Σπύρου Κατσίρα και του συλλόγου “Ελληνομνήμονες” που ήρθαν από την Καλαμάτα προσκεκλημένοι της Εταιρείας μας και πραγματοποίησαν την έκθεση και τις δύο μέρες, κάνοντας συνεχώς δωρεάν ξεναγήσεις.

Το βράδυ του Σαββάτου 17 Αυγούστου έγινε παρουσίαση του βιβλίου λαογραφικού περιεχομένου “Μνήμες και Γεύσεις της Γορτυνίας” της Μαρίνας Διαμαντοπούλου-Τρουπή.

Για το βιβλίο μίλησαν ο Ευάγγελος Καραμανές, Διευθυντής Ερευνών, Διευθύνων το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η συγγραφέας Μαρίνα Διαμαντοπούλου-Τρουπή, η Ελένη Θανοπούλου-Χριστοπούλου αντιπρόεδρος της Εταιρείας και πρ. Πρόεδρος, ενώ τον συντονισμό είχε το μέλος του Δ.Σ. Έλενα Δημητρακοπούλου, σκηνοθέτης.

Επίσης, μίλησαν για το βιβλίο και απηύθυναν χαιρετισμό η πρόεδρος της Εταιρείας Γεωργία Δημοπούλου, ο πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος Παναγιώτης Μπένος, ο πρόεδρος της Παγγορτυνιακής Ένωσης Παναγιώτης Αγγελακόπουλος.

Ακολούθησαν δημοτικά τραγούδια από παραδοσιακή ορχήστρα αποτελούμενη από τον Δημήτρη Καραχάλιο τραγούδι, τον Βασίλη Βήλο κλαρίνο, τον Στέλιο Κατσιάνη λαούτο και τον Τάκη Παπαδημητρίου κρουστά, που ενθουσίασαν τους παρευρισκόμενους.

Το βράδυ της Κυριακής 18/8 το κοινό παρακολούθησε προσηλωμένο την προβολή της ταινίας “Άνεμος Ελευθερίας 1821” σε σκηνοθεσία του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου. Γυρίστηκε με αφορμή τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Επανάστασης σε παραγωγή της View Master και συμπαραγωγή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και του Δήμου Καλαμάτας. Στην ταινία συνδυάζεται η μυθοπλασία με το ντοκιμαντέρ, ώστε να ενσωματωθούν στο έργο οι αιτιακές σχέσεις της ιστορικής έρευνας, αλλά και η αφήγηση της μυθιστορίας, τα ντοκουμέντα της Ιστορίας, αλλά και οι ήρωες της μυθοπλασίας, μια υπενθύμιση για τα  γεγονότα πριν 200 χρόνια, χρήσιμη για τις μάχες του σήμερα. Παραβρέθηκαν και είχαν την φροντίδα της προβολής δύο γορτύνιοι συντελεστές της ταινίας, η βοηθός σκηνοθέτη Έλενα Δημητρακοπούλου, δημότις Γορτυνίας (Πυρή) και ο ηχολήπτης Μαρίνος Αθανασόπουλος από τη Δημητσάνα.

Ο Δήμαρχος Γορτυνίας Ευστάθιος Κούλης με επιστολή του χαιρέτησε και συνεχάρη την Εταιρεία  για τις εκδηλώσεις. Με την παρουσία του μας τίμησε ο αντιδήμαρχος  Ηραίας Δημήτρης Μπόρας. Επίσης ο πρ. Δημ. Σύμβουλος και πολιτευτής Δημήτριος Γαβράς. Συγχαρητήρια επιστολή έστειλε ο πρώην Δήμαρχος Γορτυνίας Γιάννης Γιαννόπουλος.

Από την Περιφέρεια Πελοποννήσου τους χαιρετισμούς τους έστειλαν ο Περιφερειάρχης  Δημήτρης Πτωχός και ο Αναπληρωτής Περιφερειάρχης  Χρήστος Λαμπρόπουλος.

Μας τίμησαν με την παρουσία τους  ο πρόεδρος της Τ.Κ. Παλούμπα  Παναγιώτης Αργυρόπουλος και η αντιπρόεδρος της Αδελφότητας Παλουμπαίων Αγγελική Αλβέρτη, καθώς και πρόεδροι παρακείμενων χωριών και εκπρόσωποι συλλόγων.

Θερμές ευχαριστίες σε όλους όσοι βοήθησαν καθ’ οιονδήποτε τρόπο στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων (Δήμος, Περιφέρεια, Πρόεδρος Κοινότητας, κάτοικοι). Θερμές ευχαριστίες και σε όσους παρακολούθησαν τις εκδηλώσεις του διημέρου, τόσο για την παρουσία τους όσο και για τα επαινετικά τους λόγια.

 Επικοινωνία:  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

   Η πρόεδρος                                                                             Η Γραμματέας

Δημοπούλου Γεωργία                                                              Διαμαντοπούλου Μαρίνα

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...