Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο λαμπρός εορτασμός του Αγίου Ανανία στο Βυζίκι

Ο λαμπρός εορτασμός του Αγίου Ανανία στο Βυζίκι

 

Με λαμπρότητα έγινε το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Ιουνίου 2024, για δεύτερη χρονιά στο Βυζίκι Αρκαδίας, ο πανηγυρικός εορτασμός της Μνήμης του Βυζικιώτη Άγιου Ανανία, που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Βυζικιωτών και συν-διοργανωτές: το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, την Κοινότητα και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Βυζικίου, τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αρίων Ίππος», την Παγγορτυνική Ένωση και τον Δήμο Γορτυνίας.

Την παραμονή, Σάββατο 8-6-24, τελέστηκε Μέγας Εσπερινός με αρτοκλασία από τον Πρωτοπρεσβύτερο Αγίας Βαρβάρας Τρίπολης Βυζικιώτη π. Νικόλαο Παπασπηλίου, που έφτασε στο Βυζίκι ειδικά για αυτή την ακολουθία.

Νωρίτερα, μέλη των συν-διοργανωτών και άλλοι πιστοί στόλισαν την εικόνα του Αγίου με άνθη που πρόσφερε ο από μητέρα Βυζικιώτης Δημήτρης Γ. Ρηγόπουλος.

Την Κυριακή 9-6-2024, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ.κ. Νικηφόρου επικεφαλής πέντε άλλων ιερωμένων, τελέστηκε στον Άγιο Νικόλα Βυζικίου πανηγυρική Θ. Λειτουργία με αρτοκλασία που πρόσφερε η Οικογένεια του αείμνηστου Πρωτοπρεσβύτερου Νικόλαου Μητράκου.

Μετά τη Λειτουργία και το κήρυγμα του Μητροπολίτη, για τον Άγιο Ανανία και την βυζικιώτικη καταγωγή του μίλησε ο Πρόεδρος της Ένωσης Βυζικιωτών Γιώργος Ν. Αναστόπουλος [Τρίας] που ανακοίνωσε στον κ. Νικηφόρο την απόφαση του Συλλόγου να τον ανακηρύξει Επίτιμο Μέλος του και του πρόσφερε εκ μέρους του ΔΣ χειροποίητο Επιγονάτιο με εικονογραφημένη τη μορφή του Αγίου που κρατά στο χέρι του τον Ναό του Αγιονικόλα.

Στη συνέχεια έγινε πέριξ του Ναού Λιτάνευση της Εικόνας του Μαρτυρίου του Αγίου Ανανίου του εκ Βυζικίου [δωρεά της οικογένειας Αναστόπουλου-Τρία] συνοδεία παιδιών και εφήβων του Συλλόγου «Αρίων Ίππος» ντυμένων με εθνικές παραδοσιακές στολές.

Στις ακολουθίες εψάλη και το Απολυτίκιο του Αγίου Ανανία, που αναφέρεται και στην εκ Βυζικίου καταγωγή του και είναι σύνθεση των Βυζικιωτών αδελφών Χ. και Γ. Ν. Α., ενώ στο εκκλησίασμα προσφέρθηκε μικρό βιβλίο που αναφέρεται στον βίο και την Πολιτεία του Αγίου Ανανία, έργο του Προέδρου της Ένωσης Βυζικιωτών Γ. Ν. Αναστόπουλου.

Έψαλαν ο Δήμαρχος Γορτυνίας Στάθης Κούλης, η Χρυσούλα Ζευκιλή, ο Γιώργος Β. Θεοδωρακόπουλος και ο Ανδρέας Χ. Μερεντίτης.

Ο εορτασμός έληξε με δεξίωση που παράθεσε η Ένωση Βυζικιωτών στο Κοινοτικό Αναψυκτήριο, με εδέσματα και γλυκά που πρόσφεραν οι Κυρίες του Εξωραϊστικού: Γιώτα Παναγούλη-Περάκη, Γιωργία Κουρή, Ελένη Τοπιντζή και Αγγελική Νικητοπούλου, σύζυγος του Κοινοτάρχη Β. Νικολόπουλου, ενώ τις ενέργειές τους συντόνισε η Δέσποινα Πετροπούλου, μέλος του ΔΣ.

Παρέστησαν πλήθος πιστών από το Βυζίκι και άλλα χωριά της Γορτυνίας, καθώς και Βυζικιώτες  από την Αττική, την Τρίπολη και άλλες περιοχές, με πρώτους τον Πρόεδρο της Κοινότητας Βασίλη Νικολόπουλο και τους Αντιπροέδρους της Ένωσης Κώστα Δ. Νικολόπουλο και Κώστα Ν. Μαθέ.  

Ενθουσιώδη ήταν τα σχόλια των παρόντων για την πρωτοβουλία της Ένωσης Βυζικιωτών να διοργανώσει τη γιορτή, η οποία όπως είπαν «πρόσθεσε αίγλη στο χωριό μας» και «τέτοια θέλει ο λαός»!

Και του χρόνου!

Από το Γραφείο Επικοινωνίας

 

 

ΕΝΩΣΗ  ΤΩΝ ΑΠΑΝΑΤΑΧΟΥ ΒΥΖΙΚΙΩΤΩΝ  -  ΠΕΙΡΑΙΩΣ 68, ΤΚ: 104 36, ΑΘΗΝΑ – 69 44 595 100

enosisvyzikioton@gmail.com

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...