Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Πράσινο Κίνημα | "30 νέες επιβεβαιώσεις από την Ε.Ε. για το αποτυχημένο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου"

Πράσινο Κίνημα | "30 νέες επιβεβαιώσεις από την Ε.Ε. για το αποτυχημένο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου"

* Η Ε.Ε. διακόπτει την έγκριση του έργου , δικαιώνοντας πλήρως το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
* Πολιτικά υπόλογες, η πρώην κυβέρνηση των δήθεν αριστερών (ΣΥΡΙΖΑ – ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ -ΚΟΣΜΟΣ) και η σημερινή των δήθεν αρίστων της ΝΔ. 

30 νέες επιβεβαιώσεις του Πράσινου Κινήματος από την Ε.Ε.για το αποτυχημένο ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, ξεμπροστιάζουν όλους αυτούς που απέτυχαν πολιτικά και δεν είπαν όλη την αλήθεια στους πολίτες. Η Ε.Ε. με πολυσέλιδη ανακοίνωση,  δίνει νέα “κόκκινη” κάρτα στο αποτυχημένο ΣΔΙΤ και αυτή την φορά το θέμα είναι πολύ σοβαρό, γιατί κινδυνεύουμε να χάσουμε την χρηματοδότηση. Οι 30 παρατηρήσεις της Ε.Ε. είναι όλα όσα αυτά τα χρόνια λέει μόνο το ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ, επιβεβαιώνονται πλήρως την τεχνοκρατικά “πράσινη” και οικολογική μας προσέγγιση.  Το θέμα, μάλιστα, θα συζητηθεί σε ειδική συνεδρίαση του ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου , του αρμόδιου φορέα για τη διαχείριση απορριμμάτων, τη Δευτέρα 20 Μαΐου.

Και για να μην υπάρχουν παρερμηνείες, η επιστολή της Ε.Ε. αναφέρει χαρακτηριστικά : “Μετά την ανάλυση από τις υπηρεσίες της Επιτροπής των πληροφοριών που παρέχονται στο έντυπο αίτησης και στα παραρτήματά του στο πλαίσιο του αιτήματος, η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης (της Ε.Ε.) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα εξακολουθούσαν να απαιτούνται πρόσθετες διευκρινίσεις σχετικά με το μεγάλο έργο. Ως εκ τούτου, η Γενική Διεύθυνση δεν μπορεί να προχωρήσει σε θετική απόφαση σχετικά με το έργο σε αυτό το στάδιο. Όπως προβλέπεται στο άρθρο 102 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1303/2013, η προθεσμία για την έγκριση του μεγάλου έργου διακόπτεται έως ότου υποβληθούν οι διευκρινίσεις στην Επιτροπή εντός δύο μηνών από την παραλαβή της παρούσας επιστολής.”

Και σε δύο κρίσιμα σημεία που αφορούν την περίφημη “εγγυημένη ποσότητα” και τα ποσοστά Ανακύκλωσης , επιβεβαιώνουν πλήρως το Πράσινο Κίνημα , αναφέροντας τα εξής:   “Σε συνέχεια της ανωτέρω ανάλυσης (άρθρο 101 στοιχείο β), οι υπηρεσίες της Επιτροπής πρέπει να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι:
το έργο στην τρέχουσα σύνθεσή του δεν είναι σύμφωνο με το επιχειρησιακό πρόγραμμα, καθώς δεν συμμορφώνεται με τα κριτήρια επιλεξιμότητας όσον αφορά τον καθορισμό ανώτατου ορίου δυναμικότητας επεξεργασίας στο 50% της συνολικής περιφερειακής ροής αποβλήτων.
Το έργο περιέχει ανεπαρκή δεδομένα σχετικά με την αύξηση της χωριστής συλλογής αποβλήτων, η οποία από τεχνική άποψη αποτελεί απαραίτητο βήμα για την αύξηση της παραγωγής ανακύκλωσης από τα IWMC. Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνεται ότι η συλλογή περίπου 50.000 επιπλέον τόνων χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων δεν έχει καταγραφεί από οργανωτική και οικονομική άποψη.
Ένας αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης του ζητήματος της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας θα ήταν η αύξηση των στόχων ανακύκλωσης, καθώς η ικανότητα ανακύκλωσης δεν εμπίπτει στον καθορισμό ανώτατου ορίου για τις υποδομές επεξεργασίας αποβλήτων, οι οποίες σχετίζονται μόνο με την επεξεργασία μεικτών αποβλήτων. Ωστόσο, αυτό θα απαιτούσε ενδεχομένως περιορισμένο επανασχεδιασμό του IWMS όσον αφορά την τεχνική διαμόρφωση, καθώς και αναδιαμόρφωση της σύμβασης με τον φορέα εκμετάλλευσης. Θα απαιτούσε επίσης την απόφαση σχετικά με απτά μέτρα για την αύξηση της ποσότητας των χωριστά συλλεγόμενων αποβλήτων που εισέρχονται στις εγκαταστάσεις επεξεργασίας (πρωτοβουλίες συλλογής, οικονομικά κίνητρα).”

Είναι προφανές, ότι είναι πολιτικά υπόλογη η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη της οποίας όμως είναι και στη σημερινή ΝΕΑ ΑΡΙΣΤΕΡΆ του κ. Χαρίτση, (σ.σ.ο που είναι και από την Πελοπόννησο),  οι οποίοι είχαν συνυπογράψει αυτό το προβληματικό ΣΔΙΤ. Αλλά και στο κόμμα ΚΟΣΜΟΣ, του κ. Κόκκαλη, ο οποίος , όχι μόνο δεν είχε αντιδράσει σε αυτό το προβληματικό ΣΔΙΤ, αλλά έχει συμμαχήσει πολιτικά με αυτούς που ήταν συμμέτοχοι στον σχεδιασμό του. Υπόλογη είναι και η ΝΔ, η οποία αν και είχε καταγγείλει το έργο όταν ήταν στην αντιπολίτευση, άλλαξαν στάση όταν ήρθαν στην κυβέρνηση. Το μοναδικό κόμμα, που διαχρονικά έχει αντιδράσει επισημαίνοντας τα προβλήματα και προτείνοντας τεχνοκρατικά πράσινες λύσεις , οι οποίες συνάδουν με την Πράσινη Μετάβαση και τα Ευρωπαϊκά Χρηματοδοτικά Εργαλεία, είναι το Πράσινο Κίνημα.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο συμπρόεδρος και επικεφαλής του εκλογικού αγώνα του Πράσινου Κινήματος, Κώστας Καλογράνης δήλωσε τα εξής: ” Η νέα αυτή επιβεβαίωση του Πράσινου Κινήματος, από την Ε.Ε., δείχνει τη μεγάλη αναγκαιότητα να εκπροσωπηθεί στο ευρωκοινοβούλιο η χώρα μας, από ένα σοβαρό πράσινο κόμμα. Για εμάς οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις πρέπει να σχεδιάζονται για το καλό της κοινωνίας. Γιατί η Ελπίδα είναι στο Πράσινο. Στο Πράσινο Κίνημα”. 

*  Εδώ μπορείτε να δείτε την επιστολή της Ε.Ε.και το παράρτημα με τις παρατηρήσεις, των υπηρεσιών της επιτροπής για να βγάλετε όλοι τα συμπεράσματα τους.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...