Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο

Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο

Εκτός ελέγχου μαίνεται πλέον για έκτη μέρα στη Ρόδο την Κυριακή η μεγάλη πυρκαγιά που έχει σαρώσει το νησί οδηγώντας στην απομάκρυνση χιλιάδων κατοίκων και επισκεπτών από ξηράς και θαλάσσης, ενώ δεκάδες χιλιάδες τουρίστες ανησυχούν για την εξέλιξη της φωτιάς.

Όπως ενημέρωσε το πρωί της Κυριακής ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός μιλώντας στην ΕΡΤ, η φωτιά στο νησί καίει σε τρία ενεργά μέτωπα, σε νότια, κεντρική και βόρεια Ρόδο, εν μέσω ισχυρών ανέμων έως και οκτώ μποφόρ. 

Εχουν ήδη υποστεί πολύ σοβαρές ζημιές σπίτια και ξενοδοχεία στο Σμαραγδένιο Νησί, ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, είναι εξαιρετικά νωρίς για την αποτίμηση της έκτασης των ζημιών. 

Η φωτιά εξακολουθεί να μαίνεται κυρίως στην περιοχή Απολλώνων, Λαέρμων και Λάρδου.

Συνολικά πάνω από 2.500 άνθρωποι έχουν απεγκλωβιστεί έως τώρα με τη συνδρομή του Λιμενικού και ιδιωτικών σκαφών σε Κιοτάρι και Λάρδο, μεταφερόμενοι με λεωφορεία των τουριστικών γραφείων του νησιού και της δημοτικής επιχείρησης συγκοινωνιών ΡΟΔΑ σε γυμναστήρια, σχολικά συγκροτήματα και συνεδριακά κέντρα καθώς και τρία επιβατηγά πλοία όπου και διανυκτέρευσαν. 

Τα ξημερώματα της Κυριακής εστάλη μήνυμα εκκένωσης μέσω του 112 στους κατοίκους των περιοχών Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Μάσαρη, Μαλώνας και Χαράκι, εκκενώστε τώρα προς Ρόδο. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

Μιλώντας στην «Κ», μέλος του Ερυθρού Σταυρού δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής: «Εχουμε ολοκληρώσει την εκκένωση τουριστών από Γεννάδι (πρόκειται για τουρίστες από Κιοτάρι και Γεννάδι). Τραγικές καταστάσεις, σοκαριστικές εικόνες. Το πρωί θα βλέπουμε καμμένη γη μόνο».

Ανεξέλεγκτη καίει για έκτη μέρα η φωτιά στη Ρόδο-1

Προσαγωγή υπόπτου 

Την είδηση πως προσήχθη ύποπτος για την ανεξέλεγκτη φωτιά στη Ρόδο διέψευσε, πάντως, ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Βασίλης Βαθρακογιάννης, λέγοντας στο OPEN, πως «δεν έχει γίνει καμία σύλληψη ή προσαγωγή», προσθέτοντας ότι «διερευνώνται όλες οι μαρτυρίες». 

«Συγκεντρώνονται όλα τα στοιχεία ώστε αν γίνει προσαγωγή να έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας» πρόσθεσε ο ίδιος. 

«Πρωτόγνωρες εικόνες για δασική πυρκαγιά»

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για «πρωτόγνωρες εικόνες για δασική πυρκαγιά». 

Όπως είπε, «έχουμε να κάνουμε με μια τεράστια δασική έκταση και καλλιεργήσιμη γη που έχει καταστραφεί». 

Ο ίδιος διέψευσε το ότι τα Λάερμα έχουν καεί, σημειώνοντας πως «το εσωτερικό του χωριού δεν έχει πληγεί από τη φωτιά, όμως η περιβάλλουσα περιοχή έχει καταστραφεί ολοσχερώς». 

Σημειώνεται πως η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (ΠΕ Ρόδου) περιλαμβάνεται στη λίστα των περιοχών που διατρέχουν σήμερα ακραίο κίνδυνο πυρκαγιάς (βαθμού επικινδυνότητας 5), σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, Καθημερινή

2 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 11:28 Σύνδεσμος σχολίου

    ΠΟΛΛΕΣ ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΙΣ.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 23 Ιουλίου 2023 11:25 Σύνδεσμος σχολίου

    Έχουμε Πρωθυπουργάρα . Όταν φυσάει καιγόμαστε, όταν βρέχει πνηγόμαστε , όταν ρίχνει χιόνι αποκλειόμαστε και όπου πηγαίνει μετά όλο και κάτι συμβαίνει.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...