Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας και αντισταθμιστικά ωφελήματα στο Δήμο Μονεμβασίας

Ανανεώσιμες Πήγες Ενέργειας και αντισταθμιστικά ωφελήματα στο Δήμο Μονεμβασίας

Facebook και λοιπά κοινωνικά μέσα δικτύωσης έχουν πάρει φωτιά στο Δήμο Μονεμβασίας,  μεγάλη αντάρα έχει σηκωθεί από το βόρειο έως το νότιο άκρο του Δήμου αλλά και έξω απ’ αυτόν. Από τη μια, οι συνδυασμοί της αντιπολίτευσης "Δημότες Μπροστά" και "Μαζί σας" σηκώνουν ψηλά το θέμα των αντισταθμιστικών ωφελημάτων ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ στη Δημοτική Ενότητα  Ζάρακα και το ονομάζουν μέγα σκάνδαλο. Καλούν μάλιστα εισαγγελείς και οικονομικούς διαχειριστές να ερευνήσουν το ζήτημα και να αποδοθούν ευθύνες.

Από την άλλη, Δημοτική Αρχή και δήμαρχος επαίρονται για  το αναπτυξιακό τους έργο μέσα σε μια γενικευμένη φτώχεια που αγγίζει το 70% των Δημοτών.

Και οι δυο πλευρές, παρά τις όποιες διαφορές, βαδίζουν τον ίδιο δρόμο ανάπτυξης και οι αντιπαραθέσεις τους έχουν ψηφοθηρικό και μόνο σκοπό, ενόψει των δημοτικών εκλογών και της ανάδειξης νέας Δημοτικής Αρχής.

Ο κουρνιαχτός που σηκώνεται, κρύβει τον πραγματικό ένοχο, δηλαδή την εκάστοτε κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους. Η αντιπολίτευση δείχνει το δέντρο, άλλα κρύβει το δάσος.

Τους απαντάμε λοιπόν πως τα 3 εκ., μπροστά στα κέρδη που θα εισπράττουν οι όμιλοι των ΑΠΕ,  είναι σταγόνα στον ωκεανό, όταν η πλειοψηφία των Δημοτών ζει την ενεργειακή φτώχεια μετρώντας ένα-ένα τα ευρώ για να πληρώσει τους υπέρογκους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Σταγόνα στο ωκεανό είναι ακόμα μπροστά στις επιχορηγήσεις πολλών εκατομμυρίων που παίρνουν, προκειμένου να τις εγκαταστήσουν.

Γι’ αυτά τα σκάνδαλα, ούτε φωνή, ούτε λαλιά από κανέναν τους.

Δίνουμε ονόματα και ποσά επιχορηγήσεων για κάποια απ’ αυτά.

1) Αιολική Ζάρακα: 3.868.040€  Ρειχειά 

2) Αιολική Ζάρακα: 6.150.400 € Κοντοράχη - Λαμπόκαμπος

3) Αιολική Μολάων: 6.150.074€  Γκρόπες- Ράχη Γκιώνη 

4)Ελ.Τεχν.Άνεμος: 3.920.000€  Μαλιμάδι

5) Άλφα Αιολική: 6.150.074€  Μολάων Καλογεροβούνι 

6) Αιολική Ζάρακα: 13.025.200  € Γαιδουροβούνι 

Ποσά που αφορούν επιχορηγήσεις - ζεστό χρήμα, δώρο δηλαδή  για επενδύσεις ΑΠΕ στη Δημοτική Ενότητα Μολάων και Ζάρακα. 

Πώς πάτησαν όμως το πόδι τους όλοι αυτοί οι επενδυτές της πράσινης ενέργειας; 

Οι ασκοί του Αίολου άνοιξαν όταν κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος αποφάσισαν  να παραδώσουν τους ορεινούς όγκους του δήμου στους επιχειρηματικούς ομίλους των ΑΠΕ.

Το Φλεβάρη του 2017, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπογράφει την άδεια εγκατάστασης δυο αιολικών σταθμών στις θέσεις Γκρόπες - Ράχη - Γκιώνη και Καλογεροβούνι - Πούλος, στις  Δ.Ε. Ζάρακα και Μολάων. 

Την ίδια ώρα,  εν κρυπτώ ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή συζητούσαν με τους εκπροσώπους των εταιρειών Αιολική Μολάων και Άλφα Αιολική, θυγατρικές της ΕΛΛΑΚΤΩΡ του επιχειρηματία Μπόμπολα, τους όρους της παράδοσης υπογράφοντας το συμφωνητικό των 3 εκ. ευρώ. Τα τριάκοντα αργύρια της προδοσίας.

Όλες αυτές οι μεθοδεύσεις και παρανομίες έρχονται να νομιμοποιηθούν στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 14/03/2017 με την απόφαση 048. Αντί να καταγγείλουν τις κυβερνητικές αποφάσεις εκείνης της κυβέρνησης αλλά και των προηγουμένων που δεν πρόλαβαν να ολοκληρώσουν το έγκλημα, το ωραιοποίησαν και το ονόμασαν «αντισταθμιστικά ωφελήματα». 

Το ίδιο υπεύθυνοι και υπόλογοι είναι και οι εκπρόσωποι των τοπικών συμβουλίων.

Το αντάλλαγμα αυτών ήταν να αποσυρθούν οι προσφυγές που εκκρεμούσαν να εκδικαστούν στο ΣΤΕ περί τα τέλη του Μάρτη.

Προσφυγές που είχε ξεκινήσει ο πρώην καποδιστριακός δήμος μετά από πίεση και αγώνες των κατοίκων της περιοχής

Ένας αγώνας 20 χρονών πουλήθηκε για 3 εκ. αντισταθμιστικά.

Εκείνη η συνεδρίαση ισχυροποιήθηκε με αποφάσεις ανάλογες και στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Στις 26/04/2017 εγκρίνεται η ΣΜΠΕ (Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) για  το δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που  προέβλεπε ηλεκτρικές γραμμές υπερυψηλής τάσης 400 χιλ. volt. Μια εξ αυτών ήταν η γραμμή Μεγαλόπολη - Μολάοι.

Ψηφίζουν την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας των ανεμογεννητριών και του ακριβού φυσικού αερίου της διασύνδεσης Κρήτης - Πελοποννήσου.

Αυτή η γραμμή έρχεται να καλύψει τα μεγάλα έργα ΑΠΕ που σχεδιάζονται στην περιοχή της χερσονήσου του Κάβο Μαλιά και της Μάνης. Οι φωτιές που είχαν προηγηθεί τον Ιούλιο του 2015 έπαιξαν το ρόλο τους για όλα αυτά.

Και ενώ στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 14/03/2017 ο δήμαρχος υποσχόταν πως «ό,τι δώκαμε δώκαμε, από δω και πέρα ούτε ένα αιολικό. Το χρέος μας ως δήμος το κάναμε και με το παραπάνω. Δώσαμε το ποσοστό που μας αναλογεί, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,  το φθινόπωρο του 2019 σκάει η είδηση: Εννέα νέες άδειες εγκρίνονται στη χερσόνησο του Μαλέα.

Η Λαϊκή Συσπείρωση φέρνει το θέμα σε συνεδρίαση στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδεικνύοντας τους πραγματικούς υπευθύνους, κάνοντας προτάσεις και τονίζοντας πως το θέμα είναι πολιτικό και μόνο. Η συνεδρίαση εκείνη, χωρίς να παρθεί απόφαση,  αναβλήθηκε,  για να δούμε στην επομένη συνεδρίαση το δήμαρχο να έρχεται με δική του εισήγηση και πρόταση,  την οποία ψήφισε η παράταξη του και η αντιπολίτευση.

Μας είπαν, λοιπόν,  πως κάθε νέα επένδυση θα αξιολογείται μεμονωμένα αλλά και αθροιστικά με κριτήριο τα συμφέροντα του Δήμου. Πως στο βόρειο τμήμα είπαμε ναι στις ΑΠΕ αλλά στο νότιο λέμε όχι. Πως θα χρησιμοποιήσουμε κάθε ένδικο μέσο για να καθυστερήσουμε και να εμποδίσουμε. Στο πλευρό μας , μας είπαν, θα είναι οι βουλευτές του νομού, προκειμένου να συναντήσουμε υπουργούς και αρμόδιους για καλυτέρα αποτελέσματα. Πως θα πιέσουν για το χωροταξικό που αδικαιολόγητα έχει καθυστερήσει. Πως το μέλλον του Δήμου και κυρίως της χερσονήσου του Μαλέα και της Δημοτικής Ενότητας της Μονεμβασίας είναι η ήπια τουριστική ανάπτυξη και ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας, η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής μας κληρονομίας, η μοναδική χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Ακουστήκαν πολλά, υποσχέθηκαν περισσότερα. Απ’ όλα αυτά όμως το σίγουρο είναι πως οι αιτήσεις για εγκατάσταση ΑΠΕ πέφτουν σαν τη βροχή…

Συνολικά έχουν αδειοδοτηθεί 32 αιολικά που περιμένουν τη σειρά τους για επιδοτήσεις πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο τα 6 απ’ αυτά έχουν πάρει συνολικά επιχορήγηση  39.264.148 ευρώ.

Είναι ανάγκη ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του. Να κρίνει τις πολιτικές του επιλογές με βάση τις δικές του ανάγκες. Κι αυτό προϋποθέτει τόσο τη συμμετοχή του σε αγώνες, όσο και την επιλογή του στην κάλπη στις εκλογές που έρχονται.

 

Ελένη Αναγνωστοπούλου

Δημοτική Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δήμο Μονεμβασίας

και υποψήφια Περιφερειακή Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...