Menu
RSS
Πέμπτη, 19/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Ο ΣΑΟΟ για τις ανεμογεννήτριες σε Bαλτέτσι, Τσεμπερού, Αρτεμίσιο, Πάρνωνα: "Τα αιολικά τέρατα θα έχουν ύψος 186 μέτρα [60ώροφες πολυκατοικίες]"

Ο ΣΑΟΟ για τις ανεμογεννήτριες σε Bαλτέτσι, Τσεμπερού, Αρτεμίσιο, Πάρνωνα: "Τα αιολικά τέρατα θα έχουν ύψος 186 μέτρα [60ώροφες πολυκατοικίες]"

ΔEΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΑΟΟ – 71 ΝΕΕΣ Α/Γ ΣΤΑ ΑΡΚΑΔΙΚΑ ΒΟΥΝΑ

 Ο Σύλλογος Αρκάδων Ορειβατών Οικολόγων [ΣΑΟΟ] κατέθεσε ένσταση [Δ 11] 27 σελίδων με τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις του επί της ΜΠΕ [Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων],  που αφορά την εγκατάσταση 71 ανεμογεννητριών [A/Γ] της VOLTON  σε Μαίναλο [Bαλτέτσι], Τσεμπερού, Αρτεμίσιο,  Πάρνωνα  [Άγιος Πέτρος]. Τα ως άνω αιολικά τέρατα θα έχουν ύψος 186 μ. [60ώροφες πολυκατοικίες]!!

 Τα τελικά συμπεράσματά μας στο Δ 11, έχουν εν περιλήψει, ως εξής: .  

  1. Oι 7 Α/Γ στην Τσεμπερού έχουν σχεδιαστεί μέσα και δίπλα στο καταφύγιο άγριας ζωής [KAZ]. Ήδη στο μικρό αυτό βουνό έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν 10  Α/Γ και η πύκνωση - συμφόρηση  που θα επισυμβεί, θα επιφέρει καταστροφή και αλλοίωση του τοπίου. Κυρίως, όμως, ακύρωση στην πράξη του ΚΑΖ.
  2. Οι 25 Α/Γ στο Βαλτέτσι θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες δεκάδες Α/Γ που έχουν εγκατασταθεί εκεί, μετατρέποντας έναν κατ’ εξοχήν ιστορικό τόπο  της πατρίδας μας σε υπέρπυκνο βιομηχανικό εργοστάσιο. Η διήμερες μάχες του Βαλτετσίου αποτέλεσε αποφασιστική καμπή στην πορεία προς την εθνική Παλιγγενεσία. 
  3. Οι 24 Α/Γ μέσα και δίπλα στο θεσμοθετημένο οικολογικό Πάρκο του Πάρνωνα και άνωθεν των γραφικών και παραδοσιακών Καστριτοχωρίων [Καστρί, Άγιος  Πέτρος, Μεσορράχη, Ωριά, Καράτουλα, Έλατος, Περδικόβρυση,  Νέα Χώρα κ.λπ.], δίπλα στα ιστορικά μοναστήρια του Προδρόμου και  της Μαλεβής, και εν επαφή προς το πολύτιμο και αυστηρά προστατευόμενο δάσος δενδρόκεδρων του Πάρνωνα, ανατρέπει ριζικά τους στόχους της προστασίας  που θεσμοθετεί το Π.Δ. του Πάρκου. Υποβαθμίζει το τοπίο των καστανοδασών αυτής της όμορφης γωνιάς της χώρας μας, για την οποία ο θρησκευτικός, ορειβατικός και εναλλακτικός τουρισμός αποτελούν σημαντικότατο πόρο ζωής και δημογραφικής ανάκαμψης. Όλα αυτά η ΜΠΕ είτε τα αποκρύπτει παντελώς, είτε εντέχνως τα υποεκτιμά. Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι οι απαιτούμενες αποστάσεις των 500 μέτρων από τους οικισμούς είναι εξαιρετικά οριακές.
  4. Η σκανδαλώδης εγκατάσταση των 15 Α/Γ στην περιοχή Νεστάνης  θα προστεθεί στις ήδη υπάρχουσες 20  Α/Γ στο, γειτονικό προς το Αρτεμίσιο, όρος Λύρκειο. Ως αποτέλεσμα εκτιμάται η εκθετική μεγέθυνση και πύκνωση των ΒΑΠΕ, που με το ύψος των 186 μέτρων τους, ισοδύναμο προς 60ώροφες πολυκατοικίες, θα ‘’ομορφύνουν’’ την περιοχή. Με τον τρόπο αυτό οι ανακηρυγμένες ζώνες ZEΠ και ΣΠΠ  των κορυφογραμμών Αρτεμισίου - Λυρκείου καταργούνται εμφατικά, καθότι με τον όγκο, το ανάστημα, τον θόρυβο και τη φωτορύπανση που θα προκαλέσουν, θα εμποδίζουν τη διέλευση, τροφοληψία και φωλεοποίηση των σπάνιων πτηνών. Και μάλιστα των ποικίλων αρπακτικών, αποδημητικών και μη, [μπούφος, αετογερακίνα, φιδαετός , χρυσαετός, κίρκος κ.λπ],  χάριν των οποίων το βουνό, υποτίθεται, ότι ετέθη κάτω από καθεστώς ειδικής προστασίας!!  Η πρόσπτωση και θανάτωση των πουλιών, των νυχτερίδων και των μελισσοσμηνών πάνω στα περιστρεφόμενα πτερύγια συμπληρώνουν τις αρνητικές επιπτώσεις των Α/Γ  που θα καταστήσουν το Αρτεμίσιο αφιλόξενο γι’ αυτά.
  5. Η διαπλάτυνση δεκάδων χιλιομέτρων αγροτικής οδοποιίας  και η διάνοιξη 90 επιπλέον χιλιομέτρων  θα ξεκοιλιάσουν παρθένες βουνοπλαγιές, με ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στα τοπία και τα οικοσυστήματα.
  6. Μαζί με την ανέφικτη περιβαλλοντική αποκατάσταση, για την οποία δεν υπάρχει καμία πειστική αναφορά στη ΜΠΕ, [μια ακόμη εθνική φωτοκόπια!], ουσιαστικά αποσιωπάται το κολοσσιαίο ζήτημα της αποξήλωσης και απομάκρυνσης των A/ Γ, των πυλώνων, των πτερυγίων, των δεκάδων χιλιάδων κυβικών οπλισμένου σκυροδέματος, της αποκατάστασης του τοπίου από τα νταμάρια της οδοποιίας και των πλατειών. Επί της ουσίας πρόκειται για σκέλεθρα αιολικών νεκροταφείων στα οπoια θα μετατραπούν οι περιοχές αυτές, μετά την ολοκλήρωση του κύκλου ζωής των Α/Γ, είτε  όταν ‘’εξυπνότερες’’ τεχνολογικές λύσεις θα καταστήσουν παρωχημένα τα γιγάντια και κοστοβόρα  βιομηχανικά αιολικά ‘’πάρκα’’. Η ΜΠΕ δεν αναφέρεται στο κόστος των υποτιθέμενων περιβαλλοντικών αποκαταστάσεων, ούτε καν στο ποιος θα το επωμιστεί. Φυσικά, όχι οι εταιρείες. Ούτε κανένας και ποτέ!!

Από τα προαναφερθέντα, συνάγεται ότι η ΜΠΕ πάσχει από ουσιώδεις ελλείψεις, παραλήψεις και παρασιωπήσεις, ενώ οι καταστροφικές επιπτώσεις του έργου ΑΣΠΗΕ πάνω στα οικοσυστήματα, τα τοπία, τα θεσμοθετημένα προστατευόμενα  αντικείμενα και τη βιοποικιλότητα υποβαθμίζονται και υποεκτιμώνται. Η ΜΠΕ πρέπει να απορριφθεί και το έργο δεν πρέπει  να αδειοδοτηθεί στο σύνολό του.

 ΥΓ. Εντύπωση προκαλεί η στάση της παράταξης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου Τρίπολης υπέρ της εγκατάστασης όσων Α/Γ βρίσκονται στα όρια του Δήμου, στηριγμένη σε αδύναμα  επιχειρήματα, με εξαίρεση τους δημοτικούς συμβούλους Γεωργία  Παναγόπουλου και  Ρένο Πετρόπουλο. Κατά εψήφισαν  οι παρατάξεις της μειοψηφίας.

 Σημειωτέον ότι οι εμπλεκόμενοι  Δήμοι Άργους - Μυκηνών, Βόρειας  Κυνουρίας και  Μεγαλόπολης,  έλαβαν ομόφωνες αρνητικές  αποφάσεις. Επίσης, πλήρως τεκμηριωμένη είναι η αρνητική γνωμοδότηση της Διεύθυνσης  Δασών  Αργολίδας.

    

2 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...