Menu
RSS
Κυριακή, 15/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Οι ειδικότητες / τομείς των ΕΠΑΛ που "κόβονται" στην Αρκαδία

Οι ειδικότητες / τομείς των ΕΠΑΛ που "κόβονται" στην Αρκαδία

Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών

Τρίπολη, 31 Αυγούστου 2024

     Πριν καλά-καλά ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά, κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας προχωρούν σε εκτεταμένες καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ  όλης της χώρας, αφαιρώντας το δικαίωμα από εκατοντάδες μαθητές να επιλέξουν τον τομέα ή την ειδικότητα που επιθυμούν να παρακολουθήσουν. 

     Πρόκειται για ευθεία επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και στα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Αυτή η απόφαση έρχεται πριν ακόμη ολοκληρώσουν τις εγγραφές τους όλοι οι μαθητές (παραπεμπόμενοι, μετεγγραφές, μαθητές που δεν γράφτηκαν τον Ιούνιο κ.α.).

    Στα ΕΠΑΛ της Αρκαδίας  έχουμε καταργήσεις τομέων και ειδικοτήτων, που αξίζει να αναφέρουμε ότι όλα αυτά τα τμήματα λειτουργούσαν έως σήμερα. Στα υπό κατάργηση τμήματα υπάρχουν ειδικότητες και τομείς που είναι οι μοναδικές στο νομό. Ενδεικτικά η ειδικότητα «Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων Εγκαταστάσεων Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών» καθώς και ο τομέας «Δομικών Έργων Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού» που λειτουργούσαν στο ΕΠΑΛ της Τρίπολης είναι τέτοιες περιπτώσεις. Τι καλεί με αυτή την απόφαση το ΥΠΑΙΘΑ τους μαθητές και τους γονείς τους; Αν θέλετε την ειδικότητα/τομέα που επιλέξατε απλώς πηγαίνετε σε άλλη  πόλη (35-50χλμ μακριά από τον τόπο κατοικίας σας) ή  μετακομίστε σε άλλο νομό, αλλιώς αλλάχτε ειδικότητα!!!

 

     Πρόκειται για απαράδεκτη απόφαση που το ΥΠΑΙΘΑ πρέπει να την πάρει το συντομότερο πίσω.

    Αν το υπουργείο είχε την βούληση να προσμετρήσει και τις εγγραφές του Σεπτεμβρίου σίγουρα θα μιλούσαμε για άλλη κατάσταση στα υπό διαμόρφωση τμήματα. Συνειδητά επειδή αντιμετωπίζει την εκπαίδευση των παιδιών του λαού ως κόστος προσπαθεί περιορίσει τα τμήματα στα ΕΠΑΛ για να κάνει περικοπή δαπανών.

    Βέβαια, η ίδια λογική των περικοπών δεν διαπνέει όλη τη δραστηριότητα του υπουργείου Παιδείας, που μέσα από το νομοσχέδιο για το ψηφιακό σχολείο προβλέπεται μία... απλοχεριά προς εργολάβους, ιδιώτες, εκδοτικούς οίκους που θα αναλάβουν τα έργα του ψηφιακού φροντιστηρίου, του πολλαπλού βιβλίου, τον επαγγελματικό προσανατολισμό. Και αυτά μόνο στον τομέα της Παιδείας, καθώς η μεγάλη εικόνα της κυβερνητικής πολιτικής συμπεριλαμβάνει τις περίφημες ΝΑΤΟικές δαπάνες, (όπως τα ‘δις’ που δίνονται σε οπλισμό στο καθεστώς Ζελένσκι για τον πόλεμο του ΝΑΤΟ με την Ρωσία στην Ουκρανία) καθώς επίσης τις φοροαπαλλαγές και τα μέτρα που εξασφαλίζουν έμμεσα ή άμεσα τεράστια κέρδη στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Όλα σε βάρος της κάλυψης πραγματικών κρίσιμων λαϊκών αναγκών.

      Εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές δεν πρέπει και δεν θα  μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια. Τους καλούμε να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους να διεκδικήσουν να εγκριθούν όλα τα τμήματα των ΕΠΑΛ. Στη συνεδρίαση της ΕΛΜΕ Αρκαδίας την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, θα καταθέσουμε πρόταση για καταγγελία του ΥΠΑΙΘΑ και παράσταση διαμαρτυρίας στην ΔΔΕ Αρκαδίας και την ΠΔΕ Πελοποννήσου. Με οργάνωση και αγώνα  θα αντιπαλέψουμε  τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας, θέτοντας στο επίκεντρο ότι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τους μαθητές. Στον πίνακα που ακολουθεί περιέχονται οι ειδικότητες/τομείς που «κόβονται» στην Αρκαδία…

ΣΧΟΛΕΙΟ

ΤΑΞΗ

ΤΟΜΕΑΣ

ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ

1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Γ

 

Τεχνικός Ηλεκτρονικών και
Υπολογιστικών Συστημάτων
Εγκαταστάσεων Δικτύων και
Τηλεπικοινωνιών

1ο ΕΠΑΛ ΤΡΙΠΟΛΗΣ

Β

Δομικών Έργων
Δομημένου Περιβάλλοντος και
Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού

 

ΕΠ

ΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Β

Διοίκησης και Οικονομίας

ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Β

Πληροφορικής

ΕΠΑΛ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗΣ

Β

Υγείας - Πρόνοιας - Ευεξίας

ΕΠΑΛ ΑΣΤΡΟΥΣ

Β

Πληροφορικής

4 σχόλια

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 12:27 Σύνδεσμος σχολίου

    10:04 όλοι ξερουμε τις τακτικές που γίνονται εκει κάτω αστω δεν σε παιρνει να μιλας

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Κυριακή, 01 Σεπτεμβρίου 2024 10:04 Σύνδεσμος σχολίου

    22.39 Αν οι κοβομενοι μαθητές ήταν δικοί σου άνθρωποι δεν θα τα έλεγες αυτά. Αλλά να πεθάνει η κατσίκα του γείτονα.Κλασικε Έλληνα ραγιά...

  • Σ εσένα που έγραψες το σχόλιο περί μηδέν μαθητών αναφέρομαι.
    Σ εσένα που έγραψες το σχόλιο περί μηδέν μαθητών αναφέρομαι. Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 23:23 Σύνδεσμος σχολίου

    Μπράβο είσαι πανέξυπνος επιστήμονα και τα ξέρεις όλα.

  • Εισάγετε το όνομά σας...
    Εισάγετε το όνομά σας... Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024 22:39 Σύνδεσμος σχολίου

    Κάποιοι για πολλά χρόνια έκαναν δήθεν τους καθηγητές με μηδέν παιδιά Μόνο ο κ Μάκης θα βάλει τάξη

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...