Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: "Έφυγε ο αιώνιος έφηβος και αγαπημένος μας σύντροφος, Αργύρης Πετρονώτης"

ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας: "Έφυγε ο αιώνιος έφηβος και αγαπημένος μας σύντροφος, Αργύρης Πετρονώτης"

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟ ΑΡΓΥΡΗ ΠΕΤΡΟΝΩΤΗ


    Έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο τελευταίος της δρακογενιάς της Αντίστασης εναντίον των φασιστών και των ναζιστών , ο αιώνιος έφηβος και αγαπημένος μας σύντροφος Αργύρης Πετρονώτης, ο Mαστραργύρης , όπως ήθελε να τον λέμε.Ο σύντροφός μας υπήρξε μια εξέχουσα προσωπικότητα με πανελλήνια εμβέλεια.
     Γεννήθηκε στην Τρίπολη τον Απρίλη του 1924. Σπούδασε αρχιτέκτονας μηχανικός στο Ε.Μ.Π. και Ιστορία- Αρχαιολογία στο Ε.Κ.Π.Α. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γερμανία και πήρε το διδακτορικό του με άριστα ως μηχανικός από το Πολυτεχνείο του Μονάχου.

     Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως αρχιτέκτονας και ως ερευνητής σε ανασκαφές. Εργάστηκε ακόμη στο έργο προετοιμασίας της αναστήλωσης του ναού του Επικούρειου Απόλλωνα στις Βάρσες της Αρκαδίας και δίδαξε στο Αριστοτέλειο Παν/μιο Θες/νίκης και στη Σχολή Καλών Τεχνών ως αναπληρωτής καθηγητής.
     Ο Πετρονώτης υπήρξε πολυγραφότατος και άφησε ένα μεγάλο σε όγκο και σημαντικό σε ποιότητα επιστημονικό έργο με αντικείμενα την Ιστορία και τον πολιτισμό, την αρχιτεκτονική παράδοση, την τέχνη της πέτρας, την παρουσία στην Ελλάδα των Εβραίων, την Αρκαδία και τον πολιτισμό της… Συμμετείχε επίσης σε πολλά αρχαιολογικά και αρχιτεκτονικά επιστημονικά συνέδρια και έκανε πλήθος επιστημονικές ανακοινώσεις αλλά και επιστημονικές έρευνες και ανακοινώσεις για την Αρκαδία.
   Ο σύντροφός μας όμως δεν ήταν μόνο ένας διαπρεπής επιστήμονας που τίμησε την Τρίπολη και την Αρκαδία. Σ’ όλη του τη ζωή υπήρξε ενεργός πολίτης στρατευμένος από τη νεαρή του ηλικία στην Αριστερά. Στην κατοχή εντάχθηκε στην Ε.Π.Ο.Ν και στη συνέχεια υπήρξε αντάρτης του Ε.Λ.Α.Σ πολεμώντας τους Φασίστες και τους Ναζί, γεγονός που για τον ίδιο υπήρξε το σημαντικότερο στη ζωή του,  το πλήρωσε όμως από το κράτος των δοσίλογων με την εξορία του στη Μακρόνησο.
Κορυφαία όμως στιγμή για τον ίδιο ήταν και η δημιουργία του μνημείου των
πεσόντων Αρκάδων, που θυσιάστηκαν κατά τον αντιφασιστικό αγώνα του 1940-1941,μεταξύ των οποίων και ο αδελφός του Μιχάλης, ανθυπολοχαγός του ελληνικού στρατού.

 Η κατασκευή του μνημείου αυτού, που βρίσκεται στο χώρο του 11ου Συντάγματος πεζικού στην Τρίπολη, έγινε με τον πολυετή προσωπικό του μόχθο και με δαπάνη που ανέλαβε ο ίδιος και η αδελφή του.

   Αξίζει εδώ ν’ αναφέρουμε το εξής: το μνημείο αυτό είναι το μοναδικό στην Ελλάδα, γιατί δίπλα στο  όνομα του στρατιώτη αναγράφεται και το όνομα της μητέρας του, γεγονός που δείχνει τη ευαισθησία του αλλά και αποδίδει την οφειλόμενη τιμή στις Γυναίκες και στις Μανάδες που θυσιάστηκαν τα παιδιά τους.
   Ο Αργύρης Πετρονώτης ήταν ενεργός πολίτης μέχρι το τέλος της ζωής του .Πάντα ψήφιζε στην Τρίπολη ερχόμενος ακόμη και σε μεγάλη ηλικία από τη Θεσ/νίκη όπου ζούσε και συμμετείχε έως πρόσφατα ως υποψήφιος στα ψηφοδέλτια της ανανεωτικής Αριστεράς αλλά και των Αριστερών αυτοδιοικητικών κινήσεων. Ήταν επίσης ένας άνθρωπος ήπιος , προσηνής που δεν είχε εχθρούς αλλά μόνο αντιπάλους που τον εκτιμούσαν και τον σέβονταν. Εμάς τους νεότερους συντρόφους του μας περιέβαλλε πάντα με αγάπη.
   Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Αρκαδίας εκφράζει τη βαθύτατη λύπη της για το θάνατο του αγαπημένου συντρόφου μας Αργύρη Πετρονώτη, του εξαίρετου επιστήμονα, του αντάρτη του Ε.Λ.Α.Σ, του ανιδιοτελή αγωνιστή.

 Το παράδειγμά του θα φωτίζει το δρόμο μας, και θα συνεχίζει να μας εμπνέει. Σε ένδειξη σεβασμού και τιμής θα καταθέσουμε στεφάνι την Πρωτομαγιά στο μνημείο που ο ίδιος δημιούργησε.

  Νιώθουμε ακόμη την υποχρέωση να εκφράσουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγο και στους συγγενείς του.
   Αγαπημένε σύντροφε Αργύρη θα είσαι πάντα ζωντανός στη μνήμη

 και  στην καρδιά μας.


 Η Νομαρχιακή Επιτροπή

 ΣΥΡΙΖΑ–ΠΣ Αρκαδίας

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...