Menu
RSS
Παρασκευή, 20/09/2024
kalimera-arkadia logo
kalimera Arkadia Facebook pageKalimera Arkadia TwitterKalimera Arkadia YouTube channel
ΚΤΕΛ Αρκαδίας

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου | Ο Δήμος Τρίπολης πλήττεται από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων - Θα διεκδικήσει πόρους από το Λιγνιτόσημο

Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου | Ο Δήμος Τρίπολης πλήττεται από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων - Θα διεκδικήσει πόρους από το Λιγνιτόσημο

Το θέμα της ένταξης του Δήμου Τρίπολης στο σχεδιασμό της μεταλιγνιτικής περιόδου – που μπήκε στην ημερήσια διάταξη μετά από πρόταση του Παπαδημητρίου - "άνοιξε" στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Αρχικά ο Δήμαρχος κ.Τζιούμης αναφέρθηκε στο σχέδιο δίκαιης μετάβασης μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, που στοχεύει στο να εξαλειφθούν οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή, δηλώνοντας μεταξύ άλλων: «’Εχει μπει όλη η Δυτική Μακεδονία και σε εμάς μόνο ο Δήμος Μεγαλόπολης. Είχαμε ζητήσει εξαρχής, να ενταχθούμε στα κίνητρα, που θα δοθούν και εμείς, ο Δήμος Τρίπολης, γιατί από το κλείσιμο των μονάδων σαφώς πλήττεται η Μεγαλόπολη, αλλά και εμείς σαν Δήμος. Η Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου για παράδειγμα είναι σε πολύ μικρή απόσταση και έχει επιβαρυνθεί περιβαλλοντικά όλα αυτά τα χρόνια. Επίσης μεγάλος αριθμός εργαζομένων στην Μεγαλόπολη, ζει εδώ στον Δήμο Τρίπολης. Όταν θα υπάρξουν απολύσεις, θα πληγεί και η τοπική οικονομία της Τρίπολης. Υπάρχει επίσης ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων, που έχουν έδρα εδώ και σχετίζονται με την δραστηριότητα της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη. Και εκεί θα υπάρχει δυσμενής επίδραση για τον Δήμο μας", ενώ πρόσθεσε: "Δεν διεκδικούμε τίποτα από αυτά, που δικαιούται η Μεγαλόπολη, αλλά θεωρούμε, πως πρέπει, να συμπεριληφθούμε και εμείς σαν Δήμος. Σε τηλεδιάσκεψη που έγινε σήμερα ο κ.Μουρουρούλης, θεώρησε, πως θα πρέπει να επεκταθεί το σχέδιο και στην Τρίπολη και έτσι θα δοθεί η δυνατότητα να απορροφηθούν περισσότερα ευρωπαϊκά χρήματα, που θα χαθούν, αν δεν μπουν και άλλοι Δήμοι. Έχουμε κάνει παρέμβαση, για να ενταχθεί και η ΒΙΠΕ Τρίπολης στα κίνητρα, που θα δοθούν. Είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 18 Μαρτίου και θα παρέμβουμε σαν Δήμος Τρίπολης, για να τα ζητάμε όλα αυτά. Ο κ.Παπαδημητρίου έβαλε ένα θέμα, που έχει να κάνει και με το λιγνιτόσημο, που το ΦΕΚ λέει, πως είμαστε μέσα και δεν ξέρω, γιατί τόσα χρόνια δεν παίρναμε χρήματα".

Επιπλέον ο Δήμαρχος αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό έργο που αφορά στην κατασκευή φράγματος στον Ελισσώνα.

Ο κ.Παπαδημητρίου ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ενδιαφέρουσες οι κινήσεις που είπατε κ.Δήμαρχε και αν τις κατοχυρώσουμε, θα είναι προς όφελος μας. Πιστεύω πολύ στο θέμα του φράγματος στον Ελισσσώνα. Είναι ένα μεγάλο έργο, που δύσκολα θα επιτευχθεί, αλλά πρέπει, να το πιστέψουμε και να κάνουμε συνοδοιπόρους και τους άλλους Δήμου. Τα χρόνια που ήδη διανύουμε και που θα διανύσουμε και στο μέλλον θα είναι τα χρόνια της μάχης του νερού. Η κατασκευή αυτού του έργου θα είναι τέτοιας ανταπόδοσης που θα είναι ισάξια με τα όσα προσδοκάτε να πετύχετε για τον Δήμο σας. Πρέπει να κυνηγήσουμε και το θέμα με το λιγνιτόσημο".

Ο κ.Σαμπράκος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ο κ.Μουσουρούλης τόνισε στην τηλεδιάσκεψη, πως το θέμα, δεν είναι μόνο η Μεγαλόπολη. Οσα περισσότερα χρήματα έρθουν, τόσα περισσότερα θα πάρει και η Μεγαλόπολη. Η επιτροπή αναζητά εναγωνίως μεγάλα έργα, για να χρηματοδοτηθούν και να διεκδικήσει χρήματα. Το νούμερο είναι τεράστιο. Δεν μπορεί να γίνει απορρόφηση μόνο από την Μεγαλόπολη, που θα πάρει το μεγαλύτερο κομμάτι.
Αυτή την στιγμή η ΒΙΠΕ μας είναι κατά 90 τοις εκατό κορεσμένη και χρειάζεται επέκταση της. Πρέπει να πάμε προτάσεις, που μπορούν εύκολα να υλοποιηθούν. Να φτιάξουμε ένα πλάνο – σχέδιο που να λέμε τι θέλουμε να χρηματοδοτήσουν".

Ο κ.Κατσαφάνας ανέφερε μεταξύ άλλων: "Πρέπει να διεκδικήσουμε, αυτό που μας ανήκει.
Για το θέμα του φράγματος να πω, πως θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη σε όλη την περιοχή. Πρέπει να δούμε καλύτερα αυτή την προμελέτη, που υπάρχει και να συμβάλλουμε για να δουμε, πως μπορεί να γίνει. Πρέπει να δουμε πέραν του τουρισμού και αναπτυξιακά θέματα, για να δώσουμε αυτό που πρέπει στους δημότες μας".

Ο κ.Σμυρνιώτης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θα έχουμε ένα σημαντικό πρόβλημα ανεργίας, που δεν θα πλήττει μόνο την Μεγαλόπολη, καθώς εργαζόμενοι ήταν και από Μεσσηνία και από Τρίπολη. Για να περιορίσουμε τις επιπτώσεις, πρέπει να πάμε σε βραχυπρόθεσμες – μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες δράσεις, όπως το φράγμα που προτείνει ο κ.Παπαδημητρίου. Είναι μια ευκαιρία και να βάλουμε κάποια πράγματα σε τάξη– γιατί καλώς ή κακώς όλοι έβλεπαν την ΔΕΗ ως καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας - και να αναστρέψουμε την κατάσταση. Πρέπει από εδώ και πέρα, να δούμε σοβαρά που θα κατευθυνθούμε, με στόχους υλοποιήσιμους".

Ο κ.Γούργαρης τόνισε μεταξύ άλλων: «Έχω μια διαφορετική προσέγγιση στο όλο πρόβλημα. Τώρα πλέον ζούμε τις συνέπειες της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας, με την Μεγαλόπολη να αντιμετωπίζει τις συνέπειες αυτής της απόφασης. Ουσιαστικά την Μεγαλόπολη την έχουν τελειώσει από σήμερα. Μαζί πλήττονται και ο Δήμος Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας. Στις χιλιάδες θέσεις που έχουν ήδη χαθεί, θα προστεθούν και άλλες.
Η απολιγνιτοποίηση γίνεται, για να εξυπηρετήσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τώρα θυμηθήκατε και το λιγνιτόσημο. Για εμένα είναι πρόκληση, εσείς που υποστηρίζεται την απολιγνιτοποίηση, να ζητάτε ένταξη του Δήμου Τρίπολης στο λιγνιτόσημο. Χωρίς λιγνίτη, δεν υπάρχει λιγνιτόσημο. Δεν θα εμπλακούμε στις διαδικασίες μοιρασιάς στους επιχειρηματικούς ομίλους. Θα είμαστε με τον λαό στον αγώνα για ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Για το φράγμα συμφωνώ με τον κ.Κατσαφάνα και θεωρώ, πως η σημερινή κουβέντα πέραν από να φέρει το θέμα προς συζήτηση, δεν έχει να προσφέρει κάτι παραπάνω. Να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και να δούμε πως και που θα ζητήσουμε να γίνουν αυτά τα πολύ μεγάλα έργα.

Κλείνοντας υπήρξε η πρόταση της Δημοτικής Αρχής (που ψηφίστηκε από όλους πλην του κ.Γούργαργη), με την οποία αποφασίστηκε, πως ο Δήμος πρέπει να συμμετέχει στην διαβούλευση, να διεκδικήσει πράγματα και να αποδείξει πως πλήττεται από το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, για να ενταχθεί στις περιοχές που πλήττονται και να δουν εάν μπορούν αν διεκδικήσουν πόρους από το λιγνιτόσημο. Τέλος αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να ξεκινήσει το έργο για φράγμα στο Ελισσώνα.

Ο κ.Γούργαρης κατέθεσε δική του πρόταση, όπου ζητούσε να εκφραστεί η αντίθεση του συμβουλίου ως προς την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας και την απολιγνιτοποίηση και να τονιστεί πως θέλουν την ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. "Διεκδικούμε τα δικαιώματα των πολιτών μας για δουλειά και υγεία", ανέφερε μεταξύ άλλων. Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε μόνο από τον ίδιο.

https://www.drt915.gr/

Προσθήκη σχολίου

Επιστροφή στην κορυφή

Διαβάστε επίσης...